Αρχική πολιτική Η ορκωμοσία και τα διαπιστευτήρια του Καμίνη

Η ορκωμοσία και τα διαπιστευτήρια του Καμίνη

Σημαντικός ο όρκος της Ανοιχτής Πόλης.

Αυτές τις μέρες γίνονται οι τελετές ορκωμοσίας των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Στις…τελετές παρευρίσκεται η αφρόκρεμα κάθε δήμου και περιφέρειας, και καλούνται οι αιρετοί εκπρόσωποι και της αριστεράς να δώσουν όρκο με βάση ένα συγκεκριμένο τελετουργικό.

Επειδή, όμως, πολλοί από αυτούς έχουν εκλεγεί ενώ έχουν δηλώσει την σφοδρή αντίθεσή τους στον Καλλικράτη, προέκυψαν ζητήματα, αφού πολλοί δεν θέλησαν να ορκιστούν (θρησκευτικά ή πολιτικά) ότι θα εφαρμόσουν τους νόμους άρα και τον Καλλικράτη ή ακόμα και αυτούς που ακυρώνουν το Σύνταγμα, όπως είναι το Μνημόνιο κ.λπ.
Στην τελετή του δήμου Αθηναίων που έγινε με κάθε… λαμπρότητα και επισημότητα, επιχειρήθηκε να μην ακουστεί καμία αντιπολιτευτική φωνή στην τελετή, επιδιώκοντας εκ των προτέρων συμφωνία. Η Λαϊκή Συσπείρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν μονόλεπτες δηλώσεις χωρίς διαφοροποίηση από τον τυπικό πολιτικό όρκο και χωρίς να προκληθεί καμιά αντίδραση από τους παρευρισκόμενους. Όταν, όμως, η Ανοιχτή Πόλη, εκφώνησε τον όρκο των 9 συμβούλων της και προέβη σε πολιτικές δηλώσεις που αφορούσαν στην αυτονομία του δημοτικού θεσμού από την εκκλησία και το κεντρικό κράτος, όπως είχε κάθε δικαίωμα, με φωνές και γιουχαΐσματα οι παρατάξεις Καμίνη και μέρος της παράταξης Κακλαμάνη επιχείρησαν να διακόψουν την παρέμβαση. Έτσι, η λαμπρή τελετή δεν ολοκληρώθηκε με την αναμενομένη συναίνεση.
Είναι προφανές ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, που είχε προσκαλέσει στην ορκωμοσία τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον υπουργό εσωτερικών κ. Ραγκούση, ο οποίος αναπληρώθηκε τελικά από τον υφυπουργό, από πολύ νωρίς έδωσε τα… διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, έξω από το δημαρχείο υπήρχαν συγκεντρωμένοι προς απόλυση συμβασιούχοι που διεκδικούσαν το δικαίωμα στην δουλειά, αλλά και μερικές δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής που φώναζαν τα εθνικιστικά τους συνθήματα για να δηλώσουν την ορίτζιναλ ελληνικότητά τους.
Ο όρκος που διάβασαν οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης είναι ο εξής:
«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.
Δηλώνω ωστόσο ότι δεν δεσμεύομαι και δεν υπακούω στους αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους του Μνημονίου Κυβέρνησης – “Τρόικας”.
Επίσης, ότι θα καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση (αρ. 102, παρ. 5), στην προστασία του περιβάλλοντος (αρ. 24, παρ. 1), στην παιδεία (αρ. 16, παρ. 4, 5), στο δικαίωμα στην εργασία (αρ. 22, παρ. 1, 2), στην κοινωνική πολιτική (αρ. 21, παρ. 3, 5, 6) και στα δικαιώματα όλων χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (αρ. 5, παρ. 2), να τηρηθούν στο ακέραιο.»   

  Γ. Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version