Αρχική πολιτική Η… οδύσσεια ενός σχολείου αλληλεγγύης

Η… οδύσσεια ενός σχολείου αλληλεγγύης

Εξοντωτικό πρόστιμο σε μια σημαντική δομή προσφοράς την ώρα που oι ΜΚΟ κάνουν πάρτι δισεκατομμυρίων

Το Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε το ταξίδι του το 1997. Προορισμός του ήταν η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικους, μη φυσικούς ομιλητές της. Η αλληλεγγύη επεκτάθηκε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μετανάστες, πρόσφυγες, παλιννοστούντες και ντόπιους. Ύστερα από 15 χρόνια λειτουργίας και σημαντικής προσφοράς, πλέον κινδυνεύει.
Το 2002 ο «Οδυσσέας» έκανε μια αίτηση στο υπουργείο Εξωτερικών για την υλοποίηση προγράμματος εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Η αίτηση απορρίφθηκε, αλλά το σχολείο καταγράφηκε ως ΜΚΟ στα μητρώα.
Λόγω μεγάλου όγκου εργασιών χρειάστηκε έναν εργαζόμενο για να εκτελεί τα χρέη γραμματειακής υποστήριξης την περίοδο 2003-2007. Έτσι προχωράει στην πρόσληψη ενός παλιού μαθητή του, καθ’ όλα νόμιμη. Η πληρωμή του εργαζομένου έρχεται κυρίως από την προσφορά μελών και φίλων του σχολείου. Πριν από τρία χρόνια, περίπου, το σχολείο μετακομίζει, αλλά κάποια μπλοκάκια χάνονται στη μεταφορά. Κάπως έτσι, το 2012, μετά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου τού επιβάλλεται το πρόστιμο για πλημμελή παράλειψη.
«Ο “Οδυσσέας” πήρε κρατική επιχορήγηση δύο φορές: 10.000 ευρώ το 2003 από το υπουργείο Πολιτισμού και 2.500 ευρώ το 2004-05 από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αυτά τα ποσά αξιοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια -με μεγάλη φειδώ και σύνεση- για την αγορά διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές του σχολείου, για τα σκηνικά, τα κοστούμια και τις μετακινήσεις της θεατρικής ομάδας που δίνει αποκλειστικά παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, καθώς και για τη μισθοδοσία ενός μετανάστη που εργαζόταν στη Γραμματεία, έξοδα για τα οποία υπάρχουν όλα τα νόμιμα παραστατικά. Έκτοτε ο “Οδυσσέας” δεν έχει λάβει καμία κρατική οικονομική βοήθεια και στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές μελών, φίλων και εκπαιδευτικών σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων. Σήμερα ο “Οδυσσέας” βρίσκεται αντιμέτωπος με εξοντωτικά πρόστιμα (62.000 ευρώ, με τις προσαυξήσεις ενός χρόνου έχουν πλέον ξεπεράσει τις 70.000) που του επιβλήθηκαν, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραλείψεις, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας ή δόλου. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά το νόμο, και κινδυνεύει -μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των προστίμων- με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του. Για αυτούς τους λόγους, ο “Οδυσσέας” έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών του και τα μέλη του είναι υποχρεωμένα να αποδυθούν σε ένα τιτάνιο αγώνα εξεύρεσης 76.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν σε 43 μηνιαίες δόσεις», αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Δ. Χαραλαμπίδου, Λ. Αμμανατίδου, Τ. Κουράκης, στις 13/3/2014.
Δείξτε την αλληλεγγύη σας προς το σχολείο υπογράφοντας στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα για διαγραφή των χρεών του σχολείου: https://secure.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgeio_Oikonomikon_tis_Ellinikis_Dimokratias_Diagrafi_ton_ofeilon_toy_Sholeioy_Allileggyis_Odysseas_stin_Eforia/

Γ.Ν.

Σχόλια

Exit mobile version