Δεν γίνεται διαφορετικά.
Κάθε επίθεση του κεφαλαίου και του συστήματος σε εργατικές κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα, συνοδεύεται πάντα από ένα εξίσου σφοδρό και μαζικής κλίμακας ιδεολογικό πόλεμο ενάντια στον εχθρό-λαό. Μια επίθεση στο μυαλό και την ψυχή του λαού, ενάντια σε ό,τι πιο ευγενικό έχει αποθησαυρίσει η λαϊκή συνείδηση από την πολύχρονη ταξική της διαδρομή και την κοινωνική της εμπειρία.

Πρόκειται για μια διαδικασία που αν υποτιμηθεί από την Αριστερά -κι έχει συμβεί πολλές φορές αυτό- η λαϊκή χειραγώγηση γίνεται μια σχετικά εύκολη υπόθεση για την εξουσία και η «κοινωνική αποδοχή» είναι πάντα εξασφαλισμένη.
Σε τούτη τη «μάχη», το σύστημα αξιοποιεί και επιστρατεύει «πνευματικούς ανθρώπους», την παιδεία, την τέχνη, την ψυχαγωγία, οτιδήποτε τέλος πάντων μπορεί να δημιουργήσει «συνείδηση» σε μαζική κλίμακα, να διατηρήσει μύθους και ψευδαισθήσεις, να δημιουργήσει εικονική πραγματικότητα και κίβδηλες αξίες.
Στον σκληρό πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ στην εργατική τάξη και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, βασικό της όπλο, είναι η τηλεόραση.
Για τα ιδιωτικά κανάλια, ιδιοκτησίες του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου, ο ρόλος τούτος τους είναι πολύ γνωστός, πολύ καλά αμειβόμενος από την εξουσία και ώς ένα βαθμό αναμενόμενος.
Με την ακριβοπληρωμένη από τον λαό κρατική ΝΕΤ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.
Επενδυμένη με το κύρος του «δημόσιου αγαθού» και με το συχνά υπαρκτό ποιοτικό πρόγραμμα, αξιοποιείται μεθοδικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σαν βασικό ιδεολογικό «μέσο» στήριξης των πολιτικών τους επιλογών και χειραγώγησης της «κοινής γνώμης»
Τις προάλλες, η πολυδιαφημιζόμενη κυρία Στάη προσκάλεσε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, τον επίσης γνωστό δημοσιογράφο Θέμο Αναστασιάδη για να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα.
Κύριο θέμα της επικαιρότητας ήταν και η απεργία πείνας των 300 μεταναστών που βρισκόταν στην 27η μέρα, καθώς και μια συνέντευξη Τύπου που μόλις είχε μεταδοθεί και κατά τη διάρκεια της οποίας ο απεργός πείνας μετανάστης, λιποθύμησε
Σχολιάζει, λοιπόν, ο κατάπτυστος «δημοσιογράφος»:
Ήταν απαράδεκτο αυτό το θέατρο του μετανάστη να λιποθυμήσει μπροστά στις κάμερες. Έλα τώρα… Ξέρουμε πως δεν είναι απεργία πείνας.
Μην τρελαθούμε κιόλας».
Και η κ. Στάη, υπάλληλος της δημόσιας τηλεόρασης, σχολιάζει χαμογελαστή και με νόημα:
«Όμως, έχει μιαν αλήθεια το γεγονός, γιατί άλλοι επτά μετανάστες έχουν πάει στο νοσοκομείο».
Από τις πιο αισχρές στιγμές της ΝΕΤ, από τις πιο απάνθρωπες στιγμές της δημοσιογραφίας, από τις πιο μικρόψυχες και ανήθικες περιπτώσεις της πασοκικής προπαγάνδας.
Είναι πέρα για πέρα χυδαίο και φασιστικό να προσπαθείς να δυσφημήσεις τον έως θανάτου αγώνα για αξιοπρέπεια και το κίνημα της λαϊκής αλληλεγγύης σ’ αυτόν τον αγώνα, με την ατάκα ενός υπόδικου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και με τα μάτια μιας πασόκας.

ο Σωκράτης
[email protected]

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!