Αρχική πολιτική οικονομία Ανταίου ερανίσματα: Η μεταπολεμική κατάσταση και τα προβλήματα της...

Ανταίου ερανίσματα: Η μεταπολεμική κατάσταση και τα προβλήματα της ανοικοδόμησης

Το σημερινό εράνισμα αφορά σε απόσπασμα της εισήγησης που έκανε ο Β. Νεφελούδης στο 8ο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο το 1946, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο τεύχος 17-18/28/02/1946 του περιοδικού Ανταίος.

Η σύνδεση της πάλης ενάντια στο φασισμό με το πρόγραμμα ανοικοδόμησης είναι και σήμερα επίκαιρη και αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

«…Η εκμηδένιση του φασισμού σ’ όλες τις εκδηλώσεις του (φασιστική οργάνωση και δράση, αστυνομικός φασισμός και αντιδημοκρατική νομοθεσία κ.λπ.) και η αποκατάσταση μιας δημοκρατικής και ελεύθερης πολιτικής ζωής, θα απελευθερώσει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του λαού και θ’ αποτελέσει το γερό θεμέλιο στην ανοικοδομητική προσπάθεια του Έθνους.
»Η εργατιά με ενωμένες τις δυνάμεις της σε συμμαχία με την αγροτιά και σε στενή αδελφική συνεργασία με ολόκληρο τον εργαζόμενο Λαό θα συνεχίσει και θα δυναμώσει τον αντιφασιστικό της αγώνα, γιατί με το ξερίζωμα του φασισμού απ’ την Ελλάδα είναι συνυφασμένη η δημοκρατική ανοικοδόμηση της Χώρας και η Λαϊκή λύση όλων των μεγάλων μεταπολεμικών προβλημάτων.
»Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι πάλη για την ανόρθωση και ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
»Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι πάλη για την ανόρθωση της κλονισμένης Λαϊκής υγείας, για την εξάλειψη της ανεργίας και την ανύψωση του βιωτικού επιπέδου της εργατικής τάξης, και ολόκληρου του Λαού.
»Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αγώνας για την αναστήλωση της Εθνικής τιμής και αξιοπρέπειας και για την αποκατάσταση της Εθνικής ανεξαρτησίας.
»Η πάλη ενάντια στο φασισμό και η συντριβή του, θα προφυλάξει την Ελλάδα από θανάσιμες τυχοδιωκτικές περιπέτειες, θα μας εξασφαλίσει την φιλία, την αδελφική συνεργασία και βοήθεια όλων των Δημοκρατικών λαών στο έργο της ανοικοδόμησης και της ειρήνης.
»Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του ανοικοδομητικού προγράμματος μπορούνε να συνοψισθούν στ’ ακόλουθα.
»1) Επίταξη κι’ επαναλειτουργία για λογαριασμό του Κράτους όλων των Βιομηχανικών Επιχειρήσεων που χωρίς λόγο αδρανούν ή σαμποτάρουν την παραγωγή.
»2) Εθνικοποίηση των μεταφορών, των Τραπεζών, του Εξωτερικού Εμπορίου, της πολεμικής βιομηχανίας, των μεταλλείων, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.
»3) Εθνικοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Χώρας.
»4) Συμμετοχή της οργανωμένης εργατικής τάξης σ’ όλα τα όργανα παραγωγής, διανομών, διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων.
»5) Κατάργηση των μισοαποικιακών προνομίων του Ξένου Κεφαλαίου.
»6) Παραγραφή των εξωτερικών χρεών κι’ απαλλαγή της Χώρας από κάθε μορφής εξωτερική εξάρτηση κι’ επέμβαση.
»Μια Δημοκρατική Κυβέρνηση βγαλμένη από την κυρίαρχη θέληση του Ελληνικού Λαού, ελεύθερα εκφρασμένη με αβίαστες κι’ ανόθευτες εκλογές θα έχει όλη την δύναμη και την ανεπιφύλακτη υποστήριξη της εργατικής τάξης για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Δημοκρατικής ανοικοδόμησης της Χώρας…
»Το γεγονός πως το συνέδριό μας καταπιάσθηκε με το ζήτημα αυτό και ανέλαβε να παρουσιάσει μπροστά σ’ ολόκληρο το Έθνος ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, δημιουργεί για το συνδικαλιστικό μας Κίνημα, για ολόκληρη την εργατική μας τάξη βαρειές ευθύνες και μεγάλες υποχρεώσεις.
»Παλεύοντας για το ψωμί και τη ζωή της εργατιάς, παλεύοντας για την εκμηδένιση του φασισμού στην Χώρα μας, παλεύοντας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας μας θα κάνουμε ταυτόχρονα σκληρόν αγώνα για να βγάλουμε απ’ τη μέση τα εμπόδια που βάζει η πλουτοκρατική ολιγαρχία στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Χώρας μας».

Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης

Σχόλια

Exit mobile version