Αρχική κοινωνία εργασία Η μαύρη εργασία οργιάζει και… συμφέρει

Η μαύρη εργασία οργιάζει και… συμφέρει

605,4 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Σε 30% ανέρχονται τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 8.458 επιχειρήσεις που αποτελούν μόνο το 1% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, βρέθηκαν 9.008 αδήλωτοι από το σύνολο των 30.102 εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που καταγράφηκαν να δουλεύουν ανασφάλιστοι (58,26%) είναι ημεδαποί και οι υπόλοιποι αλλοδαποί. Συνολικά, η μαύρη εργασία που καταγράφηκε στους ελέγχους αφορά το 40% των αλλοδαπών εργαζομένων και το 25,5% των ημεδαπών.
Τα στοιχεία αυτά, που οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ παρουσιάζουν ως θετικό δείγμα της δουλειάς τους, απεικονίζουν ανάγλυφα την τεράστια διόγκωση της ανασφάλιστης εργασίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κλάδοι στους οποίους εστίασαν τους ελέγχους τα κλιμάκια, αφού όπως λέει η σχετική ανακοίνωση «με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις έχουμε υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας», είναι η νυχτερινή διασκέδαση, τα καφέ-μπαρ, οι εταιρίες καθαριότητας, οι κατασκευές, ο τομέας της εστίασης, της φιλοξενίας (ο εύηχος κλάδος των ξενοδόχων) και οι υπηρεσίες ασφαλείας (security). Σε αυτούς τους… αφιλόξενους (για την εργασία) κλάδους και επίσημα πλέον καταγράφεται τεράστια εισφοροδιαφυγή, παρά το ειδικό βάρος που κατά τα άλλα εμφανίζονται να παίζουν στην ελληνική οικονομία μερικοί από αυτούς (π.χ. τουρισμός).
Αν αναζητήσουμε το γιατί αυτές οι επιχειρήσεις επιλέγουν να… εκτίθενται στον κίνδυνο να βρεθούν παραβατικές και δεν δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΣΕΠΕ δίνουν από μόνα τους την απάντηση. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στα 5,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 605,4 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε καταγραμμένο ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Και, βέβαια, υπάρχει και το υπόλοιπο 99% των επιχειρήσεων που δεν ελέγχθηκαν και μπορούν «ελεύθερα» να εξακολουθούν να μην ασφαλίζουν τους εργαζόμενούς τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version