Αρχική κοινωνία εργασία Η Κομισιόν μεσάζων των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Η Κομισιόν μεσάζων των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αντιστέκονται στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων.

Του Γιώργου Κατερίνη.

«Ο λιγνίτης και η λιγνιτική παραγωγή δεν μπορεί να παραχωρηθούν για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, να κερδοσκοπήσουν οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες. Η “απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ψευδεπίγραφη και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση θα επιφέρουν τραγικές συνέπειες στην ενεργειακή προοπτική της χώρας, την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές. Το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται ώστε η ΔΕΗ να διατηρήσει το δημόσιο και κοινωνικό της χαρακτήρα, για προσιτές και φτηνές υπηρεσίες στην ηλεκτρική ενέργεια, για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας».
Με αυτή τη θέση το Σωματείο Ορυχείων-Σταθμών Μεγαλόπολης σχολιάζει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να προτείνει πρόσβαση των ιδιωτών «ανταγωνιστών» της ΔΕΗ στο 40% των λιγνιτικών μονάδων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της στις 14/01 ζητά σχόλια των ενδιαφερομένων για τα μέτρα που προτάθηκαν από την Ελλάδα, σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η λεγόμενη εναλλακτική ισοδύναμη λύση, προβλέπει τη διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας (Σ.Α.Ε.) από τη ΔΕΗ στη διεθνή αγορά, έτσι ώστε να οδηγήσει σε άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
Ειδικότερα, προβλέπεται στο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών (Μακροπρόθεσμες Σ.Α.Ε.) να εκχωρηθεί ενέργεια ισχύος 457 MW από τέσσερις (4) Μονάδες της ΔΕΗ που πρόκειται να παραμείνουν σε λειτουργία μετά το 2020, τον Άγιο Δημήτριο 5, τη Μελίτη, τη Μεγαλόπολη 3 και τη Μεγαλόπολη 4. Η διάρκειά τους θα είναι για δεκαπέντε χρόνια με δυνατότητα πενταετών ανανεώσεων με έναρξη το 2012.
Προβλέπεται βραχυπρόθεσμη – μεταβατική ανταλλαγή ισχύος (Μεταβατικές ΣΑΕ) εκχώρησης ενέργειας ισχύος 443 MW για Μονάδες που, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, προβλέπεται να λειτουργούν μέχρι το 2020. Θα αφορά τις Μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, Αμύνταιο 1,2 και Καρδιά 2,3,4. Στην ανακοίνωση της Ε.Ε. περιλαμβάνεται αναλυτικά και το πρόγραμμα αποσύρσεων λιγνιτικών Μονάδων  που θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει η ΔΕΗ.
Όπως γράφει η ανακοίνωση του σωματείου «το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι σε περίπτωση που μέρος ή ολόκληρη η διαδικασία των Συμφωνιών Ανταλλαγής Ενέργειας αποτύχει ή δεν ολοκληρωθεί, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει είτε στην πώληση, είτε στην ενοικίαση λιγνιτικών της μονάδων και η κυβέρνηση θα επιλέξει μια από τις παρακάτω λύσεις:
• Μονομερείς παραχωρήσεις, μέσω διαγωνισμών, ισχύος του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το 2013
• Πώληση ή ανταλλαγή των τεσσάρων (4) μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ (Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4)».
Με τις προτάσεις αυτές κυβέρνησης-Ε.Ε. το Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης θα οδηγηθεί σε πορεία συρρίκνωσης. Για αυτό, το σωματείο των εργαζομένων της περιοχής καλεί την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και όλους τους τοπικούς φορείς να οργανώσουν ένα άμεσο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, ενάντια στην εκχώρηση των μονάδων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Σχόλια

Exit mobile version