Αρχική πολιτική Η Κερατέα παράδειγμα αγώνα

Η Κερατέα παράδειγμα αγώνα

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία μετά την εισβολή των ΜΑΤ σε σπίτια.

Είναι δύσκολο να γράψεις για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Κερατέα χωρίς να μη σε πιάνει βδελυγμία για τη σύμπραξη μεγαλοεργολάβων, μέσων ε(ξ)ημέρωσης και κυβέρνησης. Για να προστατευτούν τα συμφέροντα του Μπόμπολα και των τραπεζών που τον στηρίζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζει να εφαρμόσει την πιο σκληρή καταστολή για να μπορέσει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων. Αντιθέτως η κυβερνητική τακτική της καταστολής είναι αυτή που έχει που καλλιέργησε το μίσος, την οργή και το αξιοθαύμαστο πείσμα των κατοίκων του χωριού.
Όταν περπατήσεις στην Κερατέα, από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνεις ότι η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.
Αυτό φαίνεται από τις μαύρες σημαίες στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, τις αφίσες στους τοίχους που γράφουν «έχουμε πόλεμο» και τα σημειώματα στα μαγαζιά της περιοχής «είμαστε κλειστά λόγω συμμετοχής στον αγώνα. Για την Κερατέα ρε γαμώτο».
Την Τρίτη 8/2, το βράδυ, οι δρόμοι και τα στενά γύρω από την πλατεία της πόλης μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη όταν ασφαλίτες με τη συνοδεία ΜΑΤ, συμπεριφερόμενοι σαν νονοί της νύχτας έμπαιναν σε σπίτια ψάχνοντας τους «κακοποιούς», χτυπούσαν και έβριζαν ηλι κιωμένους και γυναίκες δημιουργώντας καθεστώς τρομοκρατίας και αποδεικνύοντας ποιους εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση μέσω των ΜΑΤ. Και ποιος είναι ο παράνομος στην υπόθεση.

Συνεχίζει την παρανομία
η κυβέρνηση
Σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου που έκρινε ως παράνομη τη συνέχιση των εργασιών, η κυβέρνηση παράνομα και προκλητικά συνεχίζει να φυλά τα μηχανήματα των εργολάβων, να απαγορεύει στους ιδιώτες την πρόσβαση στις περιουσίες τους, να κρατά κλειστούς τους γύρω δρόμους και να βάζει τους φρουρούς της (ΜΑΤ και ασφαλίτες) να εισβάλλουν στα σπίτια των κατοίκων, να ξυλοκοπούν, να βρίζουν, να σηκώνουν σε ευθεία βολή τα όπλα απειλώντας τους κατοίκους. Έχει κηρύξει πόλεμο στην περιοχή επιστρατεύοντας όλα τα μέσα αλλά δεν υπολόγισε την αντοχή και τη δύναμη της οργής του κόσμου.
Μεγαλειώδης
συγκέντρωση και πορεία
Την επομένη οι κάτοικοι απάντησαν αποφασιστικά και μαζικά με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία της περιοχής και την μεγαλύτερη μέχρι τώρα πορεία που άγγιζε τις 5.000 κόσμου. Σε κλίμα θυμού και αισιοδοξίας οι μαθητές δεν σταματούσαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομοκρατίας που επικρατεί και ο κόσμος να κουνά το κεφάλι και να χειροκροτεί στις δηλώσεις του δημάρχου κ. Λεβαντή.
«Η ωμή βία της εξουσίας, χαλυβδώνει την θέληση όλων μας. Το δίκιο δεν αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα, απειλές, συλλήψεις και τρομοκρατία. Το Οβριόκαστρο είναι αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Έτσι θα παραμείνει. Φυλάμε Θερμοπύλες !! Θα νικήσουμε.»
Μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση χαιρέτησε εκπρόσωπος του κινήματος «Δεν πληρώνω» τονίζοντας πως «Είμαστε ένα κίνημα. Σπάμε τις μπάρες που βάζουν στη ζωή μας» .Εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων καταχειροκροτήθηκε λέγοντας «Ξέρουμε καλά τη βία που σας ασκείτε. Είναι η ίδια με αυτή που βιώνουμε στις πορείες στην Αθήνα όταν υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο μετατρέπουν σε πανεπιστήμιο της αγοράς και μας κατηγορούν για κουκουλοφόρους και ταραξίες. Πρέπει να αντιταχθούμε στα σχέδια κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ σε όλους τους τομείς. Είμαστε τα παιδιά σας και είμαστε μαζί σας». Αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους επανέλαβαν πως «θα γίνει της Κερατέας σε όλη την Ελλάδα» μετά τη λήξη του δημοτικού συμβουλίου το οποίο κήρυξε το δήμο σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης οι κάτοικοι συμφώνησαν με την πρόταση του δημάρχου για πορεία προς το μπλόκο και όλοι ξεκίνησαν να κατηφορίζουν ακούγοντας συνέχεια «κοίτα κόσμο», «κοίτα που φτάνει η πορεία».
Παιδιά δημοτικού μέχρι λυκείου, παπάδες, τοπικοί φορείς, μανάδες, ηλικιωμένοι, νέοι σε ένα κλίμα που αντιλαμβανόσουν εύκολα ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή. Φτάνοντας μπροστά από τους αστυνομικούς φωνάζοντάς συνθήματα όπως «τσιράκια του Μπόμπολα»-«γιουσουφάκια του Παπανδρέου για ψίχουλα»(sic) και οργισμένοι για την παρακρατική και κατοχική δράση τους ανάγκασαν τις κλούβες και τους κρυμμένους πίσω από τις ελιές ματατζήδες να κάνουν περίπου 300μ. πίσω.

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες – δίωξη στον πρώην δήμαρχο
Οι πέντε συλληφθέντες των επεισοδίων της Τρίτης αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή το πρωί με περιοριστικούς όρους. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, θα κληθεί να απολογηθεί σχετικά με ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του για εξύβριση και παραβίαση του νόμου περί όπλων.
Ο ίδιος δήλωσε στο Δρόμο:«Δεν ξέρω το ακριβές περιεχόμενο της ποινικής δίωξης, διότι δεν έχω προσκληθεί ακόμη για καταθέσεις ωστόσο έμαθα από τη δικογραφία που υπήρχε για τα πέντε άτομα που κατηγορούνταν ήδη ότι υπάρχει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή μου στα γεγονότα, στα επεισόδια και μάλιστα αναφέρετε για κάποια πράξη με ένα αυτοκίνητο που, εν πάση περιπτώσει, πήγε να πέσει πάνω σε αστυνομικούς.
Όταν θα λάβω γνώση, φυσικά και θα αντικρούσω. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι τόσο τα 37 άτομα που έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα μέχρι σήμερα όσο και εμένα μας κατηγορούν προσχηματικά με κατασκευασμένες κατηγορίες για να κάμψουν τον αγώνα μας. Το μήνυμά μας είναι ότι δεν μας κάμπτει τίποτα, έχουμε δίκιο, υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας και ο αγώνας συνεχίζεται. Δύο μήνες στα χαρακώματα και όσο πάει μέχρι να νικήσουμε».

Ξένια Πηρούνια
Σχόλια

Exit mobile version