Αρχική στήλες Όσα θάφτηκαν: Η Καγκελαρία και η ΕΡΤ

Όσα θάφτηκαν: Η Καγκελαρία και η ΕΡΤ

Πολύς λόγος έγινε για τα κίνητρα πίσω από το κλείσιμο στην ΕΡΤ.

Αποτέλεσε υποχρεωτική επιλογή συμμόρφωσης στα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου ή αυθαίρετη πρωτοβουλία του πρωθυπουργικού κέντρου, επίδειξη πυγμής που, τελικώς, αποδείχτηκε μια ριψοκίνδυνη αλαζονική περιφρόνηση της κοινωνικής δυναμικής; Πέρα από τις απρόσμενες εκδηλώσεις, την άμεση καθολική αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ και την παλλαϊκή συμπαράσταση, έχουμε τώρα απτά δεδομένα για τα περιθώρια ελιγμών του Σαμαρά.
Η επαλήθευση ήρθε από την ανάποδη. Η γερμανική καγκελαρία με επίσημη ανακοίνωσή της έσπευσε να λάβει θέση –ως όφειλε;– στην κρίση που προκάλεσε η μαύρη οθόνη της ΕΡΤ: «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετίζεται με την ευρύτερη συμφωνία για περικοπές στο δημόσιο τομέα, αλλά ένα τέτοιου είδους μέτρο (όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ) δεν είχε συζητηθεί με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα». Για να εξηγούμαστε βεβαίως, βεβαίως… Και να μη μένει καμία αμφιβολία για το «βάρος» της γερμανικής μπότας. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν, το πιστοποίησαν.
Όμως, ας μη μαυρίσει εντελώς η ψυχή μας. Οι εργαζόμενοι στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έστειλαν το δικό τους μήνυμα, αυτή τη φορά όχι με νότες, αλλά με λόγο, που απέχει πολύ από τα τετριμμένα του παρωχημένου συνδικαλισμού. Να το δικό τους πρόγραμμα, σύμφωνα με το ψήφισμα της συνέλευσής τους:
– Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αυτοδιαχειριζόμενη και ανοικτή στα μεγάλα προβλήματα της χειμαζόμενης κοινωνίας.
– Να γίνει η ΕΡΤ ένα πραγματικό δημοκρατικό μέσο έκφρασης των λαϊκών πόθων για Δημοκρατία και Ελευθερία. Να υπάρξει αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο, ανακλητό, ψηφισμένο απευθείας από τον ελληνικό λαό όπου και θα αναλάβει τη διασφάλιση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού στη βάση της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας, όπως άλλωστε αναφέρεται στον 1730/87 Ιδρυτικό Νόμο της ΕΡΤ Α.Ε.
– Ενεργοποίηση της ΑΣΚΕ, του Εποπτικού Συμβουλίου όπου θα ελέγχει και θα εποπτεύει το Δ.Σ. της ΕΡΤ.
Κάθε Έλληνας πολίτης (έστω και ένας) θα πρέπει να έχει την πρόσβαση και αναφαίρετο δικαίωμα να κοινωνήσει την άποψή του ή το πρόβλημά του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Τα Μουσικά Σύνολα, όπως πάντα, αναλαμβάνουν να ανυψώσουν το αίσθημα του ελληνικού λαού διά μέσου της τέχνης, της παράδοσης, της ελληνικότητας και της κουλτούρας του, όπου σε όλη την μεταπολίτευση χτυπήθηκε βάναυσα από κάθε είδος πολιτικού, κομματικού μηχανισμού που σε συνδυασμό με τα σκουπίδια της ιδιωτικής τηλεόρασης κατέστρεψε κάθε αξιακό υπόβαθρο στην κοινωνία μας. Δεν θα αφήσουμε να καταργήσουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, μια όαση πολιτισμού, ένα τελευταίο προπύργιο κουλτούρας και πνευματικής ανάτασης.

Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

Σχόλια

Exit mobile version