Αρχική κοινωνία Η Ευρώπη-φρούριο αρχίζει από την Κρήτη

Η Ευρώπη-φρούριο αρχίζει από την Κρήτη

Σε θάλασσα-φρούριο μετατρέπει το Λυβικό πέλαγος και τα νότια παράλια της Κρήτης η ευρωπαϊκή δύναμη Frontex προσπαθώντας να ανακόψει τα κύματα μεταναστών που η ίδια η Ευρώπη δημιουργεί με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ήδη το αρχηγείο της Frontex έλαβε την απόφαση να επεκτείνει το πεδίο δράσης από τον Έβρο και το Αιγαίο στην Κρήτη αποκλείοντας το δρόμο σε ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Στα νότια παράλια της Κρήτης έφτασε ένα περιπολικό καταδιωκτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες εκτελώντας περιπολίες για τον εντοπισμό μεταναστών. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και ελληνικά σκάφη των κατά τόπους λιμεναρχείων ενώ η δράση τους και οι περιπολίες αυξάνονται όσο εντείνεται ο πόλεμος στη Λιβύη.

Οι «επιτυχίες» της Frontex
Την απόφαση για επέκταση των δραστηριοτήτων στην Κρήτη συνόδευσε μια κυνική ανακοίνωση για τις «επιτυχίες» της Frontex το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζεται μείωση του αριθμού των «λαθρομεταναστών» μέσα στο 2011 καθώς το πρώτο τρίμηνο εντοπίστηκαν 5.281 παράνομοι μετανάστες, ενώ το αμέσως προηγούμενο δίμηνο (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010) είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος 8.054. Μάλιστα, τα στοιχεία που δίνει η ίδια η Frontex ως προς την προέλευση των μεταναστών αποδεικνύουν πως ο πόλεμος, οι δικτατορίες και η εξαθλίωση είναι οι παράγοντες που δημιουργούν κύματα προσφυγιάς. Τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που πέρασε τα ελληνικά σύνορα είναι από το Αφγανιστάν (24%) και ακολουθούν οι μετανάστες από το Πακιστάν (14%) και το Μπανγκλαντές (12%).
Ο πόλεμος στη Λιβύη, που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι με πρωτεργάτη τον Σαρκοζί ξεκίνησαν είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει σε νέο κύμα προσφυγιάς στα νότια σύνορα της Ευρώπης. Και η Frontex είναι εκεί για να τους κόψει το δρόμο, στην Κρήτη αλλά και στη Νότια Ιταλία, στο μικρό νησί Λαμπεντούζα όπου μέσα σε λίγα 24ωρα έφθασαν περίπου 5.000 ψυχές από τη Βόρεια Αφρική.

Ερμής και Ποσειδώνας
Η Frontex αποτελεί μια κανονική πολεμική μηχανή κατά των μεταναστών. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στη Βαρσοβία από το 2004 ενώ διαθέτει πάνω από 115 πλοία, 27 ελικόπτερα, 3 κινητές μονάδες ραντάρ, 23 οχήματα και αρκετά στελέχη «ειδικά» στη φύλαξη των συνόρων.
Η «ύβρις» κατά των προσφύγων του πολέμου έχει τα ονόματα θεών της αρχαιότητας. Η επιχείρηση στο Αιγαίο ονομάζεται «Ποσειδώνας» και στην Ιταλία «Ερμής». Οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι που διευρύνθηκαν αντίστοιχα σε νέες περιοχές των δύο χωρών και επεκτάθηκαν χρονικά δημιουργώντας στην πράξη την Ευρώπη-φρούριο, που καθόλου δε θα τη λιμπιζόταν ο Δίας για να την ξελογιάσει…

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Exit mobile version