Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Η ΕΥΑΘ έσωσε την Ελλάδα

Η ΕΥΑΘ έσωσε την Ελλάδα

Του Γιώργου Αρχοντόπουλου. Η ΕΥΑΘ έσωσε την Ελλάδα! Και όμως είναι δυνατόν, μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις των μεσιτών της κυβέρνησης με την τρόικα, αποφασίστηκε να δοθεί το νέο δάνειο, αφού πρώτα υπερψηφιστεί το νέο Μνημόνιο και επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, με πρώτη την ΕΥΑΘ, και τους ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, δηλαδή οτιδήποτε κερδοφόρο έχει σήμερα το ελληνικό κράτος.

Είναι πράγματι τραγικό να παρακολουθείς πολιτικούς άνδρες να προσπαθούν να παρουσιάσουν το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας ως διάσωση. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Μιλάνε συνεχώς για ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ναι, ανάπτυξη, αλλά για ποιον; Εάν εννοούν τους ιδιώτες επενδυτές τότε ναι, διότι αν εννοούν το δημόσιο συμφέρον τότε λένε και ψέματα. Το Μνημόνιο ΙΙ που ψήφισαν τους διαψεύδει, καταργεί κάθε έννοια εργασιακής δικαιοσύνης, συμπιέζει τους μισθούς, καταργεί συλλογικές συμβάσεις, τα πάντα υπέρ των κεφαλαιούχων.
Στην ΕΥΑΘ, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει περικοπές μισθών κατά 35%, συνταξιοδοτήθηκαν 150 εργαζόμενοι, έχουν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοικονομώντας με όλα τα παραπάνω περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Ακούγεται καλό, αλλά τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν δεν πήγαν στην εθνική οικονομία, όπως αφήνουν να εννοηθεί, έγιναν κέρδη της ΕΥΑΘ, και στη συνέχεια μέρισμα για τους μετόχους! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι έγιναν με το ζόρι χορηγοί στην ΕΥΑΘ προσφέροντας τους μισθούς τους. Η κυβέρνηση στέρησε από τους εργαζόμενους, και κατά συνέπεια και την αγορά της Θεσσαλονίκης από τους μισθούς μας, και τους έκανε μέρισμα των λίγων επενδυτών. Μάλιστα, ανερυθρίαστα δήλωναν ότι με τη μείωση των μισθών η εταιρία γίνεται πιο ελκυστική για την εξαγορά της. Παράλληλα όμως με τις μειώσεις προσωπικού αυξήθηκε το αδιανόητο φαινόμενο της ενοικίασης εργαζομένων, έτσι η ΕΥΑΘ πληρώνει 2.500 το «κεφάλι» στον εργολάβο, ενώ ο ενοικιαζόμενος εργαζόμενος εισπράττει πολύ λιγότερα. Αυξήθηκαν οι προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, μέσω της θυγατρικής της ΕΥΑΘ και σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσοι εργάζονται εκεί, τι μισθούς παίρνουν, και με ποια διαδικασία έχουν προσληφθεί. Φυσικά έχουν αυξηθεί οι εργολαβίες, μιας και δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, και σημαντικός αριθμός εργασιών εκτελείται πλέον από ιδιώτες. Δεν έχει σημασία πού πηγαίνουν τα χρήματα, οδηγία του υπουργείου είναι να μην πηγαίνουν στη μισθοδοσία κι ας κοστίζουν περισσότερο σήμερα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Με όλα αυτά η ΕΥΑΘ έχει απομείνει με λιγότερα από 275 άτομα προσωπικό, με περιοχή ευθύνης που περιλαμβάνει 1.500.000 κατοίκους, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών της και οδηγούμενη στην απαξίωση, ώστε ο ιδιώτης επενδυτής να φαντάζει ως ο σωτήρας που θα τα διορθώσει όλα.
Η ΕΥΑΘ, το μονοπώλιο του νερού δηλαδή, δεν επιδοτείται από το Δημόσιο, δεν έχει δάνεια, είναι μια υγιής επιχείρηση, η οποία την τελευταία πενταετία έχει περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ κέρδη, τα ακίνητά της κοστίζουν περισσότερο από 15 εκατ. ευρώ, και η εκτιμώμενη τιμή πώλησης είναι περίπου 70 εκατομμύρια. Γι’ αυτό θα έρθουν οι πολυεθνικές του νερού, για τα κέρδη και τίποτα άλλο. Με μισθούς πείνας, με νέα αυξημένα τιμολόγια, η μόνη ανάπτυξη που θα έρθει είναι αυτή των κεφαλαιούχων και όχι της ΕΥΑΘ ή της Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση έστρωσε το δρόμο για τις πολυεθνικές, είναι στο χέρι μας να μην τις αφήσουμε να τον διαβούν.

 

Σχόλια

Exit mobile version