Αρχική πολιτισμός Η ΕΡΤ και το Τείχος των Βιβλίων

Η ΕΡΤ και το Τείχος των Βιβλίων

Σίγουρα, σε άλλες στήλες του Δρόμου θα διαβάσετε τα πάντα γύρω από την ΕΡΤ.

Οπότε προβληματιζόμουν σοβαρώς αν θα έπρεπε κι εγώ να γράψω κάτι, μετά από την καθημερινή μου παρουσία όλες αυτές τις μέρες στο Ραδιομέγαρο της οδού Μεσογείων. Είπα, λοιπόν, να γράψω για το Τείχος των Βιβλίων. Ένα εγχείρημα συγγραφέων και καλλιτεχνών χωρίς ταμπέλες και… σπόνσορες.
Στο κάλεσμά τους έγραφαν: «Καλούμε τους ανθρώπους των γραμμάτων, του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών και των άλλων τεχνών, μα και όλους τους φιλότεχνους και τους βιβλιόφιλους, να φέρουν το δικό τους βιβλίο για να χτίσουμε το Τείχος των Βιβλίων στην είσοδο της ΕΡΤ, την Τρίτη 18/6/2013, στις 7:00 το απόγευμα. Ας χτίσουμε το δικό μας ανάχωμα στον αυταρχισμό και τη βαρβαρότητα, ας υπερασπιστούμε την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία. Με τoν Όμηρο και την αρχαία Γραμματεία, τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τον Σεφέρη και τους άλλους σπουδαίους, αλλά και με τη σύγχρονη ποίηση και πεζογραφία, το σύγχρονο θέατρο και δοκίμιο, το τείχος μας θα γίνει γερό, αδιαπέραστο. Όταν ο πολιτισμός σηκώνει το ανάστημά του, οι αυταρχικές εξουσίες δεν περνούν. Υποχωρούν…».
Ήταν, λοιπόν, Τρίτη απόγευμα. Μετά την πύρρειο νίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μέρα παράξενη. Εφησυχασμού και απογοήτευσης. Πρώτη φορά που είδα όλες αυτές τις μέρες πρόσωπα αγέλαστα…
Δίπλα μας μια Συνέλευση γεμάτη με όλες τις παθογένειες της Αριστεράς, και του αντεξουσιαστικού χώρου. Ασυγκράτητος βερμπαλισμός, άλμα στο μέλλον που ξεπέρασε ακόμη και τη φυγή του ΚΚΕ προς τα μπρος – σε ένα μέλλον όπου όλα θα λυθούν αρκεί να έχει πέσει ο Καπιταλισμός.
Εκεί και οι συγγραφείς. Άνθρωποι κυρίως νέοι, ταλαντούχοι. Με τη φλόγα μέσα τους. Λίγοι. Αλλά δυνατοί για μαγιά που θα γεννήσει πολλά ακόμη καινούργια πράγματα. Μαζί τους και μερικοί μεγαλύτεροι. Γράφω τα ονόματα, ελπίζοντας να μην έχω ξεχάσει κανέναν: Ευτυχία Παναγιώτου, Βαγγέλης Μπέκας, Γιάννης Φιλιππίδης, Βάσια Τζανακάρη, Μαρία Γιαγιάννου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Λιόπη Αμπατζή, Ανδρέας Βατίστας, Δημήτρης Οικονόμου, Ελευθερία Κυρίτση, Νίκος Χρυσός, Αλέξης Δάρας, Ελευθερία Τσίτσα, Ελένη Νανοπούλου, Μαρία Φακίνου, Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Κυριάκης, η ηθοποιός και ποιήτρια Νάνα Παπαδάκη και οι σκηνοθέτες Στέργιος Νιζήρης, Ζαφείρης Χαϊτίδης…
Μαζί μας οι Εκδόσεις των Συναδέλφων και η Άνεμος Εκδοτική.
Μπορεί να μη φτιάξαμε τείχος, αλλά τοιχάκι, ωστόσο γνωριστήκαμε, μιλήσαμε και μπορούμε σίγουρα να κάνουμε πράγματα στη συνέχεια. Απλώς έμεινα να αναρωτιέμαι που ήταν άλλοι κι άλλοι Kι αν το τοιχάκι μας μπορεί αν γίνει Τείχος Πολιτισμού με τον καιρό. Ακόμη και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Αρκεί να το πιστέψουμε!

Σχόλια

Exit mobile version