Αρχική κοινωνία Η Ελλάδα που πεθαίνει στις παράγκες

Η Ελλάδα που πεθαίνει στις παράγκες

Αυξάνονται οι θάνατοι σε παραπήγματα ενώ η τρόικα ζητά να βρούμε καταλύματα και για νέους άστεγους. Του Μάριου Διονέλλη

Την εβδομάδα που πέρασε ακόμα ένας άνθρωπος χωρίς επαρκή στέγη βρέθηκε νεκρός, λίγο έξω από τα Χανιά. Η πυροσβεστική που κλήθηκε για τη φωτιά στο παράπηγμα από καλάμια και παλέτες, δίπλα στον ποταμό Κλαδισό, άργησε να ανακαλύψει το απανθρακωμένο πτώμα, που ήταν τυλιγμένο σε κουβέρτες και χαλιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φωτιά ξεκίνησε από κεριά που άναψε για να ζεσταθεί ή για να φωτίσει τον χώρο. Το γεγονός ότι ήταν Ρομά «περιόρισε» την… τραγικότητα της είδησης και ανεπίσημα ακούστηκε πως «έτσι κι αλλιώς αυτοί δε θέλουν να ζήσουν σε κανονικά σπίτια…»
Ωστόσο, το γεγονός είναι πως ακόμα ένας άνθρωπος χωρίς επαρκές κατάλυμα, ο τρίτος για τα Χανιά σε διάστημα δύο ετών, πέθανε αβοήθητος. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 6 Δεκεμβρίου ηλικιωμένη πέθανε με τον ίδιο τρόπο σε παράπηγμα στον Ασπρόπυργο, όταν άναψε φωτιά προσπαθώντας να ζεσταθεί, ενώ τον περασμένο Ιούνιο ακόμα ένας άστεγος από το Κερατσίνι βρέθηκε νεκρός σε ημιτελές κτίσμα της περιοχής. Οι επίσημες στατιστικές κατατάσσουν πλέον στους αστέγους όχι μόνο αυτούς που μένουν στο δρόμο, αλλά και όσους διαβιούν σε ανεπαρκή και ανασφαλή καταλύματα χωρίς πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες νερού, ηλεκτρικού και θέρμανσης. Αποτελεί κοινό μυστικό πως στα χρόνια του Μνημονίου αυξάνονται συνεχώς τα εγκαταλειμμένα και πολλές φορές επικίνδυνα σπίτια στις γειτονιές της χώρας που βρίσκουν ξανά περιστασιακούς ενοίκους. Μέχρι σήμερα οι ένοικοι αυτοί ήταν συνήθως μετανάστες, ωστόσο πλέον όλο και περισσότεροι είναι Έλληνες, σε πολλές περιπτώσεις νεο-άστεγοι, που ειδικά τις μέρες του κρύου βρίσκουν πρόχειρα καταφύγια.

Κλασική συνταγή ΔΝΤ
Η παρότρυνση των ελεγκτών της Τρόικας προς την κυβέρνηση να βρει καταλύματα για όσους πολίτες χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, μάλλον δεν έρχεται από το πολύ μακρινό μέλλον και φαίνεται και για τη χώρα μας να επιβεβαιώνεται το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης που επέρχεται σε κάθε χώρα μετά την έλευση του ΔΝΤ και αφήνει πίσω του φαβέλες και παραγκουπόλεις.  Στην Ελλάδα οι άστεγοι αυξήθηκαν με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία τρία χρόνια. Σε έρευνα που διενήργησε η ΜΚΟ Κλίμακα μεταξύ των αστέγων της Αθήνας διαπιστώθηκε πως περίπου το 65% βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση μετά το 2010, μετά δηλαδή την έλευση της Τρόικας και την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια, ενώ στη μεγάλη τους πλειονότητα (γύρω στο 90%) είναι Έλληνες και μόλις το 10% μετανάστες.

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας…»
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι κρατικές πολιτικές είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες. Αν και από το 2012 οι άστεγοι αναγνωρίσθηκαν θεσμικά ως ειδική – ευάλωτη κοινωνική ομάδα, δεν υπάρχει θεσμοθετημένη καμία δράση που να αφορά την πρόληψη του φαινομένου ή την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Οι περισσότερες ενέργειες έχουν το χαρακτήρα φιλανθρωπίας, ενώ και οι δήμοι αδυνατούν να συντηρήσουν ολοκληρωμένα κέντρα φιλοξενίας λόγω έλλειψης πόρων αλλά και ανυπέρβλητης γραφειοκρατίας. Στα Χανιά, με τους τρεις νεκρούς άστεγους, φορείς όπως το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών έχουν επανειλημμένως προτείνει τη δέσμευση κάποιου από τα δεκάδες εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης για τη δημιουργία στοιχειώδους υποδομής φιλοξενίας. Ο δήμος δηλώνει αδυναμία και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης προέτρεψε τους πολίτες που ανησυχούν, να πάρουν τους άστεγους στα σπίτια τους…

Μάριος Διονέλλης  

Σχόλια

Exit mobile version