Αρχική πολιτική αριστερά Η Ελλάδα μετατρέπεται σε νεοαποικία

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε νεοαποικία

Αποφάσεις για πανελλαδική κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με σκληρή αντεπίθεση στις επιθέσεις των Σαμαρά-Βενιζέλου κατά της Αριστεράς, αλλά και στον απροσχημάτιστο εκβιασμό του Γιούνκερ (που… απαγορεύει στον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ακραία» κόμματα!), ξεκίνησε ο Α. Τσίπρας την εισήγησή του στην προχθεσινή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «νεοαποικία των πιστωτών» κι επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή η βουλή δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση», ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι ο αντίπαλος σκοπεύει να επιβάλλει προεκλογικό κλίμα τρομοκρατίας και διλημματικών εκβιασμών. Στόχος της νέας «Ιεράς Συμμαχίας», είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να διασφαλιστεί η επιβίωση του μνημονιακού μπλοκ ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί τους πιστωτές. Ζητώντας «να προετοιμαστεί άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δύσκολη εκλογική μάχη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία των εκλογών», τόνισε ότι «η κύρια, η πραγματική αντίθεση που πρέπει να εκφραστεί είναι ανάμεσα σε αυτούς που αποδέχονται και σε αυτούς που αρνούνται τα μνημονιακά τετελεσμένα».
Ο Μανόλης Γλέζος μετέφερε πνεύμα μαχητικότητας και αισιοδοξίας λέγοντας ότι «πρέπει και μπορούμε να κερδίσουμε», ενώ ο Π. Λαφαζάνης προειδοποίησε ότι μέχρι τις εκλογές θα ενταθούν οι επιθέσεις στην Αριστερά και οι εκβιασμοί στην κοινωνία, επαναλαμβάνοντας την «ανάγκη να προωθηθούν τα αιτήματα για στάση πληρωμών και έξοδο από την ευρωζώνη». Ο Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ) τόνισε από την πλευρά του ότι δεν είναι πλέον ώρα για να συνεχίζεται μια γενική ανταλλαγή απόψεων, αλλά «είναι η ώρα για να αναπτυχθεί άμεσα και πανελλαδικά η δράση των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ, με άνοιγμα σε όλα τα λαϊκά στρώματα – καθημερινές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και περιοδείες στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, αυτό είναι το ζητούμενο». Αρκετά από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πήραν μέρος στην κοινή συνεδρίαση, επίσης τοποθετήθηκαν και ανέδειξαν διάφορες πτυχές της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει το καθεστώς, όπως το ξεπούλημα των φυσικών πόρων στο οποίο αναφέρθηκε η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη.
Πάντως η αλλαγή ακόμη και της φρασεολογίας που χρησιμοποιείται στις δημόσιες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γίνεται όλο και πιο εμφανής το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι εξακολουθεί να ξενίζει ορισμένα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας. Έτσι, αναφορές όπως του Α. Τσίπρα για «απεύθυνση σε όλους τους Έλληνες», όπως και οι σαφείς δηλώσεις για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, έγιναν αντικείμενο κριτικής από συνιστώσες, ανακυκλώνοντας τη σχετική αντιπαράθεση που είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Αυτές οι κριτικές επιμένουν να υποβαθμίζουν την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της Ελλάδας, τη μετατροπή της σε σύγχρονο προτεκτοράτο, το κουρέλιασμα του ίδιου του αστικού Συντάγματος της χώρας, την ευθεία και απροκάλυπτη πλέον επέμβαση της τρόικας και των διεθνών τοκογλύφων στις εσωτερικές εξελίξεις – και άρα τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτή την κατάσταση, τα οποία δεν μπορεί να είναι πλέον ίδια με αυτά που μπορεί να είχε η Αριστερά πριν δυο χρόνια, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ Γ. Νικολακάκης.
Η απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα και αποτελεί σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων, προσπαθεί να πάρει υπόψη της τα νέα δεδομένα, όπως η «οριστική απομάκρυνση δυνάμεων από τις επιλογές και την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του δικομματισμού», και προκρίνει τη συγκρότηση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, «μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά». Με βάση αυτή την απόφαση καλούνται να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και σπουδών, σε όλη την Ελλάδα, συνδυάζοντας την ετοιμότητα μπροστά σε ενδεχόμενο εκλογών με τον ξεσηκωμό για την ανατροπή του ειδικού καθεστώτος, για την αποτροπή της κοινωνικής εξόντωσης, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Μόνο έτσι εξάλλου αποκτά νόημα το σύνθημα που περιέχεται στην απόφαση: «Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός»!
Τ.Τ.

 

Σχόλια

Exit mobile version