Αρχική κοινωνία Η Δυτική Αθήνα μπαίνει στη μάχη

Η Δυτική Αθήνα μπαίνει στη μάχη

Καταλήγουν οι διεργασίες των αυτοδιοικητικών σχημάτων της περιοχής. Του Ερρίκου Φινάλη.

Στην πλειοψηφία τους ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη Δυτική Αθήνα ενόψει των δημοτικών εκλογών. Παρ’ όλη την αφασία της αριστεράς σε κεντρικό επίπεδο, οι άνθρωποι που χρόνια τώρα κινητοποιούνται καθημερινά στις υποβαθμισμένες γειτονιές «πέρα από το ποτάμι» προσπαθούν να εκφραστεί και σε δημοτικό επίπεδο η οργή και η αγωνία του λαϊκού κόσμου, να δοθεί το σύνθημα της αγωνιστικής και συλλογικής διεξόδου.

Περιστέρι

Στο μεγαλύτερο Δήμο της περιοχής πραγματοποιήθηκε προχτές η ιδρυτική συνέλευση του νέου δημοτικού σχήματος «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κύρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και συναγωνιστών που αποχώρησαν εδώ και μήνες από το ΠΑΣΟΚ. Ο αρχιτέκτονας και πρώην μπασκετμπολίστας του Γ.Σ. Περιστερίου Γιάννης Κομματάς, πριν παρουσιάσει το σχέδιο προγράμματος, τόνισε:
«Ο λόγος που είμαστε εδώ μαζί απόψε είναι η ανάγκη μας να δώσουμε μια διαφορετική, αποτελεσματική απάντηση στην επίθεση που όλοι δεχόμαστε, μετά την εισβολή του ΔΝΤ στη χώρα μας. Κι ακόμη, η ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού όσα βιώνουμε στο Δήμο μας και, πολύ περισσότερο, να μην πιαστούμε στον ύπνο όταν έρθουν τα πολύ χειρότερα. Μας ζητούν να γίνουμε ολοκαύτωμα, και επιπλέον να καταστρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας. Όχι για να σωθεί η χώρα, αλλά για να εξακολουθήσουν μέσα στην πιο άγρια κρίση να πλουτίζουν οι τοκογλύφοι, οι πολυεθνικές και τα αφεντικά, μέχρι να μην μείνει τίποτα όρθιο, και να φύγουν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια».
Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα, ο Γιάννης Κομματάς μίλησε μεταξύ άλλων και για τη δημιουργία επιτροπών αλληλεγγύης που θα περιφρουρούν το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία και στη στέγη, δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Δυστυχώς, σύντομα, θα αντιμετωπίσουμε σε μαζική κλίμακα φαινόμενα που δεν φανταζόμασταν πριν λίγα μόλις χρόνια, και πρέπει να προετοιμαστούμε. Για παράδειγμα, κινητοποιούμαστε συλλογικά, όλη η γειτονιά, και δεν επιτρέπουμε την διακοπή παροχών των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ) σε ανέργους, νέους και χαμηλά αμειβόμενους. Δεν επιτρέπουμε κατασχέσεις σπιτιών από τους τραπεζοτοκογλύφους. Ναι, είναι δυνατό, και έχει ήδη γίνει».
Μετά την εισήγηση ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρατηρήσεις που εμπλούτισαν το πρόγραμμα και έδωσαν ιδέες για τη δράση του σχήματος. Τέλος, η συνέλευση αποφάσισε το όνομα του σχήματος και ανέδειξε υποψήφια δήμαρχο, επικουρούμενη από ολόκληρη τη συλλογικότητα, τη δημοτική σύμβουλο Σοφία Αλεξοπούλου.

Ίλιον
Στο γειτονικό Ίλιο, δεν μπορεί να πει κανείς ότι το Αριστερό Σχήμα Ιλίου «ξεκινά δυναμικά», και ο λόγος είναι απλός: εδώ και χρόνια, είναι το μοναδικό δημοτικό σχήμα με αδιάκοπη δράση και παρουσία στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των κατοίκων. Σε λαϊκό γλέντι, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 160 κατοίκων το περασμένο Σάββατο στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής, ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πάνος Κουτσιανάς τόνισε σχετικά: «Το Αριστερό Σχήμα Ιλίου έχει 8 χρόνια ζωής. Διάφοροι τότε διατυμπάνιζαν ότι είμαστε “κομήτες” και “περαστικοί” από το Ίλιον. Αν κοιτάξει κανείς γύρω του φαίνεται ότι διαψεύστηκαν. Το Αριστερό Σχήμα Ιλίου από τη στιγμή που συγκροτήθηκε έως και σήμερα πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας την άποψη και τη στάση αρχής ότι τα προβλήματα είναι συνολικά και πολιτικά, και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να δηλώνει αναρμόδια, ούτε να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο».
Ο Πάνος Κουτσιανάς υπογράμμισε ότι «συναντηθήκαμε στους δρόμους με συμπολίτες και συναγωνιστές που μπορεί πριν από 4 χρόνια να βρίσκονταν σε άλλες παρατάξεις, αλλά τώρα είμαστε όλοι μαζί. Σήμερα το Αριστερό Σχήμα Ιλίου υποστηρίζεται από ενεργούς πολίτες, νέους εργαζόμενους, παλιούς αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετείχαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είτε στα ψηφοδέλτια των υποτιθέμενων ανεξάρτητων είτε με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ».

Πετρούπολη
Σαφώς δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην Πετρούπολη, όπου ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν και πάλι από κοινού (…) τον απερχόμενο δήμαρχο Στέφανο Βλάχο. Αυτή η απόφαση, ειδικά σήμερα που το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στην πιο απάνθρωπη μεταπολεμικά επίθεση, έχει δημιουργήσει σάλο τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης όσο και στον τοπικό ΣΥΝ. Τις προηγούμενες μέρες η αντίδραση κορυφώθηκε, οδηγώντας ουσιαστικά στη διάλυση της «Ανήσυχης Πόλης», που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΣΥΝ ακριβώς ώστε να απεγκλωβιστεί από την παράταξη του σημερινού δημάρχου. Πολλές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων χώρων της Αριστεράς, καθώς και ανένταχτοι πολίτες, συζητούν εντατικά τους τρόπους για να εκφραστεί και στην Πετρούπολη η αντίθεση στην κυβέρνηση, το Μνημόνιο και τον «Καλλικράτη», αλλά και τους τοπικούς διαχειριστές της φτωχοποίησης των εργαζόμενων, της νεολαίας και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αιγάλεω
Στο Αιγάλεω, πάλι, όπου δεν υπήρξε καμία συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του Δ. Μπίρμπα (υποστηρίζεται κεντρικά από τον ΣΥΝ και από τη Δ.Α. του Φώτη Κουβέλη), αγωνιστές από διάφορους χώρους της Αριστεράς πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν σε συνέλευση για τη δημιουργία νέου πολιτικοδημοτικού σχήματος. Στην «Ανάπλαση», την παράταξη επικεφαλής της οποίας κατέρχεται ο Δ. Μπίρμπας, χρεώνουν μεταξύ άλλων τη δογματική αντίληψη ότι «είναι άλλο οι δημοτικές και άλλο οι πολιτικές εκλογές», δηλαδή την αποφυγή τοποθέτησης στο κεντρικό ζήτημα της επίθεσης κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, που διαλύει και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνέντευξη 6.200 λέξεων που έδωσε ο επικεφαλής της «Ανάπλασης» σε τοπική εφημερίδα, δεν αναφέρεται ούτε μία φορά το μνημόνιο, το ΔΝΤ ή η τρόικα… Αντίθετα, υπάρχει ένα ευρύ δυναμικό που συμφωνεί με την αντίληψη της πρωτοβουλίας: «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, αλλά εκείνοι που τα δημιούργησαν έχουν. Χρώμα έχουν και οι λύσεις. Για να επιτευχθούν όμως λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και των νέων απαιτούνται ρήξεις με τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, την “ανταγωνιστικότητα”, τη δικτατορία της αγοράς. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται και μια άλλη Αριστερά, που θα μιλάει, και κυρίως θα πράττει, στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας».
Στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η εντυπωσιακή συμμετοχή (πάνω από 100 άνθρωποι) και κυρίως η διάθεση δραστηριοποίησης σε αγωνιστική κατεύθυνση οδήγησαν πολλούς να προτείνουν την άμεση συγκρότηση ψηφοδελτίου και τη συμμετοχή στις εκλογές – αν και η αρχική ιδέα «αυτοπεριοριζόταν» στη δημιουργία ενός πολιτικοδημοτικού σχήματος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνέλευση τη Δευτέρα.

Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό
Την περασμένη Τετάρτη ο υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη» Αγίων Αναργύρων-Καματερού Π. Τερζόγλου απέστειλε δημόσια πρόσκληση στη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον επικεφαλής της Δημήτρη Κατσαντώνη για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Νοέμβρη. Στην επιστολή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που προήλθε από τη συνένωση της «Απόδρασης» Αγίων Αναργύρων και «Έξοδος» Καματερού σκιαγραφεί το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές «με το λαό ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους της ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.» και καταλήγει: «πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τη νέα πλειοψηφία στην πόλη μας…Σε αυτήν την κατεύθυνση σας απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση διαλόγου και συνεννόησης.». Έχει σημασία να σημειωθεί ότι εάν η δημοτική παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ απαντήσει θετικά τότε οι αξιώσεις στις επερχόμενες εκλογές θα είναι εξαιρετικά μεγάλες.

 

Σχόλια

Exit mobile version