Αρχική πολιτική editorial Editorial: Η διαχείριση του ερειπιώνα και η προοπτική

Editorial: Η διαχείριση του ερειπιώνα και η προοπτική

Τα κάλαντα, φέτος, θα ειπωθούν εν μέσω κλιμάκωσης της πολιτικής εκτροπής και έντασης της οικονομικοπολιτικής κρίσης.

Οι πάντες πλέον συνειδητοποιούν πως τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν επιλυθούν βασικοί πολιτικοί όροι τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη χώρα μας. Οι μανούβρες για το χειρισμό του κενού εκπροσώπησης και δημοκρατίας γίνονται έκδηλες, αποτυπώνονται στο κλίμα των ημερών. Οι υπαγορευμένες από την τρόικα νεοφιλελεύθερες, κατακτητικές συνταγές, μετέτρεψαν τη χώρα σε ερειπιώνα. Υπ’ αυτήν την έννοια, υπάρχει πρόβλημα πολιτικής. Ποιος και με τι τρόπο θα διαχειριστεί την ερήμωση και το πολιτικό κενό;
Οι δανειστές, η τρόικα και το Διευθυντήριο της Ε.Ε. δεν έχουν κανένα δισταγμό: θα επιβάλουν σε όλες τις οικονομικές ρυθμίσεις το αγγλικό Δίκαιο, θα βάλουν στο χέρι ολόκληρο τον παραγωγικό και φυσικό πλούτο, θα απαιτήσουν «εγγυήσεις», θα συνεχίσουν να μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία. Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής προωθείται το σχέδιο αυτονόμησης του Παπαδήμου, που συναντιέται με τους ιδιαίτερους σχεδιασμούς της υπαρκτής κομματοκρατίας, στην οποία αντιδρά και «αντιπολιτεύεται» σε ένα βαθμό. Ο ίδιος, μετά την άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει για τις επικουρικές, ζήτησε ξεκαθάρισμα των θέσεων των κομμάτων και αναμένονται κινήσεις από πλευράς του για να διαφανεί τι ακριβώς μπορεί και σε ποια πλαίσια να προωθήσει. Προτάσεις για ανασχηματισμό, για σύγκλιση αρχηγών κομμάτων και άλλα γνωστά προδιαγράφουν το σκηνικό.
Από την άλλη, η κινητικότητα μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα καλά κρατεί. Θα πάμε και πότε σε εκλογές, ενώ οι πιο πονηροί αναρωτιούνται με ποιο εκλογικό νόμο θα πάμε στις εκλογές και με ποιους επικεφαλής των κομμάτων. Ακόμα, σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα αρχίσει το «μεγάλο πανηγύρι» και με τι επιπτώσεις.
Η πραγματικότητα λέει πως η κάθοδος της κοινωνίας προς τον Άδη συνοδεύεται από μια πρωτοφανή πολιτική κρίση και πολιτικό κενό. Επίσης, θυμίζει ότι το πολιτικό στοιχείο ήταν αυτό που έδωσε τον τόνο σε όλες τις αναμετρήσεις του 2011. Η νέα χρονιά θα είναι περίοδος μεγάλων ανακατατάξεων και αναμορφώσεων, κοινωνικών και πολιτικών. Χρονιά συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων.
Το ζητούμενο είναι ο λαϊκός παράγοντας σε όλες τις εκδοχές του να κερδίσει θέσεις, να αποτρέψει σχεδιασμούς να ανοίξει δρόμους για την πολιτική, οικονομική, κοινωνική διέξοδο της χώρας!

 

Σχόλια

Exit mobile version