Αρχική διεθνή Η Γαλλία κατηγορεί το Ισραήλ για «απαρτχάιντ» στο νερό της...

Η Γαλλία κατηγορεί το Ισραήλ για «απαρτχάιντ» στο νερό της Δυτικής Όχθης

Σύμφωνα με άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου δημοσίευσε μια άνευ προηγουμένου αναφορά στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι εφαρμόζει πρακτικές απαρτχάιντ στις υδάτινες πηγές της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με την αναφορά, το νερό έχει γίνει «ένα όπλο που εξυπηρετεί το νέο απαρτχάιντ»… «Περίπου 450.000 Ισραηλινοί έποικοι στην Δυτική Όχθη χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από ότι τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων που ζουν εκεί… ενώ “σε περιόδους ξηρασίας και σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, οι έποικοι έχουν προτεραιότητα στο νερό”».
Συντάκτης της αναφοράς είναι ο βουλευτής των σοσιαλιστών Jean Glavany. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του είχε αναθέσει να ερευνήσει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του νερού σε εμπόλεμες ζώνες και επισκέφτηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στις 17-19/5/2011. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι γνώριζαν για την επίσκεψη και ήξεραν πως ο Glavany θα έγραφε μια αναφορά. Όμως, κανείς δεν φρόντισε να πάρει αντίγραφο ώστε να διασφαλίσει πως τα συμπεράσματά της δεν θα ήταν πολύ αιχμηρά. Το έμαθαν λίγες μέρες αφότου είχε αναρτηθεί στο site του γαλλικού κοινοβουλίου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Ιερουσαλήμ ενημερώθηκε από έναν τρίτο και ειδοποίησε την πρεσβεία.
Η αναφορά λέει ότι το νερό δεν κατανέμεται δίκαια στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και πως δεν έχουν πρόσβαση στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα της περιοχής. Ο Glavany είπε πως το Ισραήλ διαπράττει «κατοχή νερού» κατά των Παλαιστινίων: «Η εδαφική επέκταση του Ισραήλ μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κατοχή νερού» τόσο στις πηγές όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα». Επίσης είπε ότι «το Τείχος Διαχωρισμού που χτίζει το Ισραήλ του επιτρέπει να ελέγχει την πρόσβαση στις υπόγειες υδάτινες πηγές και να κατευθύνει τη ροή του νερού προς τα δυτικά». Κατηγορεί το Ισραήλ ότι «συστηματικά καταστρέφει τα πηγάδια που ανοίγουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη», όπως βομβάρδιζε εσκεμμένα τις δεξαμενές στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-09. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι «πολλές εγκαταστάσεις καθαρισμού υδάτων που έχουν σχεδιαστεί από το παλαιστινιακό υπουργείο Ύδατος, ”εμποδίζονται” από την ισραηλινή κυβέρνηση».
Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν η αναμενόμενη: προπαγάνδα, ανυπόστατες κατηγορίες και μεροληψία κατά του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Yigal Palmor είπε πως ο Glavany εισήγαγε από μόνος του ακραίους όρους χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του. Η αναφορά, συνέχισε «ήταν γεμάτη με την γλώσσα μιας φαύλης προπαγάνδας και απείχε πολύ από οποιαδήποτε επαγγελματική κριτική». Επίσης, ο συντάκτης της αναφοράς παρέλειψε μια σειρά από γεγονότα και έπραξε με «μεγάλη μεροληψία».
Όμως, παρά τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις περί «σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου», το Ισραήλ δεν μπορεί να μειώσει το γεγονός ότι ο όρος «απαρτχάιντ» χρησιμοποιήθηκε σε επίσημο κρατικό έγγραφο. Ο όρος αυτός είναι κατοχυρωμένος στις συνειδήσεις των πολιτών που, όπως κι εμείς, αγωνίζονται για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Ίσως ήρθε ο καιρός και για τα κράτη να πουν τα πράγματα με το όνομα τους.
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version