Αρχική πολιτική Η αφεντικίνα Χίλαρι έρχεται στην Αθήνα

Η αφεντικίνα Χίλαρι έρχεται στην Αθήνα

Προχωρά η πειθήνια προσαρμογή στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Του Σπύρου Παναγιώτου.

Σε μια περίοδο που η λεκάνη της Μεσογείου και η Βαλκανική βρίσκονται σε αναβρασμό, με τη γενίκευση των εξεγέρσεων των φτωχών σε Τυνησία και Αίγυπτο αλλά και τις αιματηρές διαδηλώσεις στην Αλβανία, η κυβέρνηση προγραμματίζει την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα στις αρχές του Φλεβάρη.
Όλα τα θέματα που βρίσκονται ανοικτά στην περιοχή της Α. Μεσογείου και των Βαλκανίων είναι βέβαιο ότι θα τεθούν στη συζήτηση με στόχο την πειθήνια προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στις βλέψεις του αμερικάνικου παράγοντα. Οι, με διάφορες ευκαιρίες, δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η υπαγωγή της χώρας στον οικονομικό έλεγχο των ΔΝΤ-Ε.Ε. επηρεάζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, δεν αφήνει περιθώρια για τις κυβερνητικές προθέσεις.
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας και η συνέχιση, παρά τους λεονταρισμούς, της πολιτικής της διατεταγμένης «ελληνοτουρκικής φιλίας» με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άρνηση της Ελλάδας να καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ όπως προβλέπεται από το Διεθνές δίκαιο και οι χαμηλοί τόνοι στην προκλητική παραβίαση των χωρικών υδάτων από το τούρκικο πολεμικό ναυτικό μόλις προχθές, πιστοποιούν ότι η δουλειά της Χίλαρι Κλίντον δεν θα είναι ιδιαίτερη δύσκολη.  Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και της Ν.Δ., έχει αποδεχθεί το καθεστώς αμερικάνικης επικυριαρχίας στο Αιγαίο και επιχειρεί σε αυτό το πλαίσιο να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η πολιτική αυτή είναι που οδηγεί σε συνεχείς παραχωρήσεις μπροστά στον εντεινόμενο τουρκικό επεκτατισμό.

Πιέσεις και ισορροπίες
Στην κορυφή της συζητήσεων θα βρίσκεται το θέμα της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την «στρατηγική» συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ τόσο για γεωπολιτικούς λόγους όσο και υπό το πρίσμα της πιθανότητας εξεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Ο έλεγχος των ενεργειακών δρόμων αλλά και το ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών εξόρυξης πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών. Δεν είναι τυχαίο ότι επίσκεψη στην Κύπρο για το ίδιο θέμα πραγματοποίησε ο Αμερικανός βοηθός υπουργού Εξωτερικών, Φ. Γκόρντον, λίγες μέρες μετά το ταξίδι της γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ.
Βέβαια οι αμερικάνοι αντιλαμβάνονται και πιέζουν ώστε η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση να μην αποβεί ανταγωνιστική με την Τουρκία, διαψεύδοντας έτσι από την αρχή κάθε κρυφή σκέψη για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού συσχετισμού στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Στη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα αναμένεται ότι θα ασκηθούν νέες πιέσεις για να βρεθεί λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά και για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και εμπλοκής της Ελλάδας στο Αφγανιστάν.

 

Σχόλια

Exit mobile version