Αρχική κοινωνία Η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει

Η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει

Ανάγκασαν εργοδότη να επαναπροσλάβει απολυμένο στη Θεσσαλονίκη.

 

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ο σερβιτόρος Βαγγέλης Κιτσώνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με το εστιατόριο στο οποίο εργάζεται –εδώ και περίπου έξι μήνες– για να πληροφορηθεί το πρόγραμμα εργασίας του. Αντί γι’ αυτό, η υπεύθυνη του καταστήματος του είπε, ότι όχι μόνο δεν είναι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αλλά να παραδώσει και την στολή εργασίας μέσα στις επόμενες μέρες. Σε ερώτηση που έγινε από τον εργαζόμενο σχετικά με το αν συμβαίνει κάτι ή αν το κατάστημα τον απολύει, η απάντηση της υπευθύνου ήταν η ίδια. Την ίδια τακτική συνέχισαν να εφαρμόζουν και την επόμενη εβδομάδα οι εργοδότες διά στόματος της υπευθύνου.

Στο συγκεκριμένο εστιατόριο, ονόματι «banquet», που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση είναι τραγική. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων –πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες– οι εργοδότες δεν τηρούν ούτε ίχνος της εργατικής νομοθεσίας. Οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται καθυστερημένα –μόλις περάσεις όλα τα τεστ της εργοδοσίας– μπορεί και μετά από ένα χρόνο! Όσοι καταφέρουν και έχουν πρόσληψη, τα ένσημα δεν είναι όσα πρέπει, αλλά μισά ή και λιγότερα.

Ούτε συζήτηση δεν γίνεται βέβαια για την πληρωμή με βάση την ΣΣΕ του κλάδου.

Τις επόμενες μέρες το κλαδικό σωματείο, μαζί με αλληλέγγυους/ες προχώρησε σε δύο αποκλεισμούς του εστιατορίου, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Απρίλη. Την Παρασκευή το βράδυ έξω από το κατάστημα βρέθηκαν περίπου 2.000 άτομα, που με συνθήματα ζητούσαν την επαναπρόσληψη του εργαζομένου. Υπό την πίεση του κόσμου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την απόλυση του Κιτσώνη και να προχωρήσει σε κανονική πρόσληψη και των υπολοίπων εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη μπορεί να προσφέρει νικηφόρες μάχες στο εργατικό κίνημα και να σταθεί και στο μέλλον εμπόδιο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Σχόλια

Exit mobile version