Ρατσιστική επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στην περιοχή των Καμινίων του Ηρακλείου Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, η επίθεση με γκαζάκι και μπιτόνι βενζίνης έγινε στο ισόγειο της πολυκατοικίας που στεγάζει τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ειρήνης και Αλληλεγγύης Αράβων Μεταναστών στο Ηράκλειο που παράλληλα λειτουργεί και ως χώρος προσευχής. Το τυφλό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο που σβήστηκε όμως γρήγορα από τους γείτονες και από άντρες της Πυροσβεστικής που σπεύσανε στην περιοχή.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τόσο σοβαρή επίθεση στην πόλη, καθώς παρά την κλιμακούμενη ένταση που καλλιεργείται στο Ρέθυμνο και κυρίως στα Χανιά, στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ανάλογα περιστατικά και όποια φασιστική δράση υπήρχε περιοριζόταν σε γράψιμο συνθημάτων.

Δεν είναι αμελητέα, πάντως, η αύξηση ακόμα και αυτών των μικρών κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Ρατσιστικά συνθήματα και σβάστικες γραμμένα στους τοίχους της γειτονιάς είχανε προηγηθεί και της επίθεσης στην οδό Ινάτου στα Καμίνια, αλλά οι μετανάστες και οι έλληνες κάτοικοι της περιοχής δεν είχανε δώσει σημασία καθώς συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί σχεδόν 20 χρόνια στην περιοχή και οι μουσουλμάνοι έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία λειτουργώντας καταστήματα και έχοντας αποκτήσει στενές σχέσεις με τους ντόπιους.

Οι τελευταίοι δήλωσαν αγανακτισμένοι σχετικά με το χτύπημα ενώ οι μουσουλμάνοι δεν έκρυβαν το παράπονο και την πικρία τους. Όλοι μαζί βοήθησαν και τη Μεγάλη Παρασκευή ό,τι ζημιές υπήρξαν αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Σε ανακοίνωσή τους οι νέοι/νέες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αναφέρουν: «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες απολαμβάνουν εδώ και καιρό τα προνόμια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής: κοινωνικό περιθώριο, πείνα, φτώχεια, εξαθλίωση, ενώ επίσης επισημαίνεται πως δεν αποτελούν αυτοί τον εχθρό της κοινωνίας αλλά ο εχθρός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στις Βρυξέλλες».

Α.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!