Αρχική διεθνή ΗΠΑ Όχι στα εμβόλια, ναι στα βασανιστήρια!

ΗΠΑ Όχι στα εμβόλια, ναι στα βασανιστήρια!

Ήταν φυσικό όλος ο προοδευτικός κόσμος να ενθουσιαστεί από το κίνημα Occupy, με το διεισδυτικό του σύνθημα «Είμαστε το 99%», από τον αγώνα των εργαζομένων του Δημοσίου στο Ουισκόνσιν, από τη νίκη των πολιτών στο Οχάιο, που ανακάλεσαν βουλευτές επειδή ψήφισαν υπέρ των περικοπών κοινωνικών δαπανών.

Όμως, η ανάπτυξη της συνείδησης πολλών Αμερικανών που ανήκουν στο 99% είναι εξαιρετικά αντιφατική, όπως δείχνουν δύο πρόσφατα δημοσιεύματα που επισημαίνουν μια μεγάλη συντηρητική αναδίπλωση σε δύο πεδία: στη στάση απέναντι στην επιστήμη και στη στάση απέναντι σε εγκλήματα πολέμου και το Διεθνές Δίκαιο. Κάτι που καλεί σε βαθύτερες σκέψεις.
Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών, με εξαίρεση εκείνων που πάσχουν από ορισμένες βαριές ασθένειες. Όλες οι πολιτείες, όμως, έχουν θεσπίσει εξαιρέσεις εμβολιασμού και για θρησκευτικούς λόγους, ενώ 20 από τις 50 επιτρέπουν τέτοιες εξαιρέσεις για λόγους προσωπικών, ηθικών και άλλων πεποιθήσεων. Στις 15/2/2012, η Wall Street Journal δημοσίευσε μελέτη του 2011 μεταξύ παιδιάτρων του Κονέκτικατ στην οποία το 30% των 133 ερωτηθέντων είπε ότι αναγκάστηκε να ζητήσει από οικογένειες να μην αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ενώ σε πρόσφατη έρευνα μεταξύ 900 παιδιάτρων των Μεσοδυτικών πολιτειών το 21% δήλωσε ότι σταμάτησε να παρακολουθεί οικογένειες για τον ίδιο λόγο. Συγκριτικά στοιχεία για το 2001 και το 2006 αναφέρουν ένα ποσοστό της τάξης του 6%. Η κοινωνική αυτή τάση αντανακλάστηκε σε 7 πολιτείες που μελετούν τη θέσπιση νόμων οι οποίοι θα καθιστούν πιο εύκολη την άρνηση εμβολιασμού των παιδιών για θρησκευτικούς λόγους. Οι ειδικοί μιλούν για φόβο και έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστήμη.
Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Washington Post και του καναλιού ABC News βρέθηκε ότι το 70% των Αμερικανών εγκρίνει την επ’ αόριστον λειτουργία των φυλακών του Γκουαντάναμο. Απ’ αυτούς το 53% αυτοχαρακτηρίστηκε ως φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και το 67% ως μετριοπαθείς ή συντηρητικοί Δημοκρατικοί. Οι αναλυτές επισημαίνουν πλήρη αντιστροφή των απόψεων σ’ αυτό το θέμα, τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2006, οι Αμερικανοί κατά πλειοψηφία πίστευαν ότι η Αμερική οφείλει να εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις, ότι πρέπει να έχουν τα διεθνή δικαστήρια δικαιοδοσία να δικάζουν τις ΗΠΑ όσον αφορά τη μη συμμόρφωσή τους με το Διεθνές Δίκαιο, στάση που επιβεβαίωσε και μελέτη του 2009.
Επίσης, σε πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε ότι το 59% των εφήβων και το 61% των ενηλίκων θεωρούν αποδεκτά τα βασανιστήρια, προκειμένου να αποσπαστούν πληροφορίες από εχθρούς. Το 37% των νέων και το 29% των ενηλίκων πιστεύουν ότι πρέπει «να στερούνται οι άμαχοι των εμπόλεμων περιοχών την τροφή, τα φάρμακα ή το νερό, για να αποδυναμώνεται ο εχθρός» – κάτι που συνιστά, βεβαίως, έγκλημα πολέμου. Το 71% των νέων και το 55% των ενηλίκων θεωρούν σωστό να μην επιτρέπεται να επισκεφθεί κρατουμένους ουδέτερος οργανισμός για να εξακριβώσει αν τους μεταχειρίζονται καλά. Στη δε έρευνα των Washington Post- ABC News υπάρχει το τρομακτικό εύρημα ότι το 83% των Αμερικανών εγκρίνει τις στοχευμένες δολοφονίες υπόπτων τρομοκρατών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο συνταγματολόγος Γκλεν Γκρίνβαλντ αποδίδει αυτή τη θεμελιώδη αλλαγή στάσεων στην «τυφλή αφοσίωση στον ηγέτη». «Στα χρόνια του Μπους», λέει, «το Γκουαντάναμο ήταν το βασικό σύμβολο του δεξιού ριζοσπαστισμού και όσοι ήταν πίσω απ’ τα σίδερα αντιπροσώπευαν μια προσβολή στις αμερικανικές αξίες και το σύνταγμα». Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η υποκρισία των φιλελεύθερων, αλλά και η δεκαετής πλύση εγκεφάλου με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», οδήγησε σε μια υποσυνείδητη αποδοχή της παράνομης και ανήθικης πολιτικής. Υποστηρίζουν πως η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής από τα ΜΜΕ και τη δικομματική συναίνεση αποευαισθητοποίησε τους Αμερικανούς σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει αυθαίρετη φυλάκιση, βασανιστήρια και δολοφονίες. «Με τον Ομπάμα να ανέχεται τα χειρότερα εγκλήματα του Μπους και να συνεχίζει την ίδια πολιτική, η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από την αμερικανική κυβέρνηση έγινε κάτι φυσιολογικό για μεγάλα τμήματα του αμερικανικού πληθυσμού».
Αρ.Α.

(Πηγές: Counterpunch, Compliancecampaign.wordpress.com)

 

Σχόλια

Exit mobile version