Αρχική διεθνή ΗΠΑ: Ιντερνετική απεργία

ΗΠΑ: Ιντερνετική απεργία

Δύο νομοσχέδια που εισήχθησαν, ταυτόχρονα, στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες των εταιριών του Διαδικτύου που θίγονται οικονομικά, αλλά και πολλών οργανώσεων δικαιωμάτων που αντιστέκονται σε μια νομοθεσία που, όπως πιστεύουν, επεκτείνει τη λογοκρισία.

Στις 18/1, 7.000 αμερικανικές ιστοσελίδες σταμάτησαν για 24 ώρες τις λειτουργίες τους, ανάμεσά τους οι πασίγνωστες διεθνώς Wikipedia, Google και οι δημοφιλείς στην Αμερική Reddit, Boing Boing, ενώ πολλοί Αμερικανοί χρήστες του Διαδικτύου (υπολογίζονται σε 1 εκατ.) έστειλαν μηνύματα διαμαρτυρίας, πολιόρκησαν τηλεφωνικά κέντρα γερουσιαστών και βουλευτών και έκαναν πορείες. Την αντίθεσή τους έχουν δηλώσει και οι εταιρίες των Yahoo, YouTube και Twitter.
Τα νομοσχέδια SOPA – Stop Online Piracy Act  (νόμος για το σταμάτημα της διαδικτυακής πειρατείας) της Βουλής και PIPA – Protect Internet Privacy Act (νόμος για την προστασία της διαδικτυακής ιδιωτικότητας) της Γερουσίας αποσκοπούν, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία, να σταματήσουν την online πειρατεία και την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από ξένες ιστοσελίδες. Βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, οι αμερικανικές Aρχές έχουν το δικαίωμα να κλείνουν αμερικανικές, αλλά όχι ξένες ιστοσελίδες. Τα εν λόγω νομοσχέδια δίνουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ξένες ιστοσελίδες που προσφέρουν «πειρατικό περιεχόμενο» και επιτρέπει σε εταιρίες να στρέφονται νομικά κατά ιστοσελίδων που φιλοξενούν «παράνομο περιεχόμενο».
Πίσω από το SOPA, όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος Colorlines.com, είναι ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας Λαμάρ Σμιθ, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, που στηρίζεται από την Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών, την Ένωση Κινηματογραφικών Εταιριών και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο Σμιθ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο στοχεύει μόνο στις «ξένες ιστοσελίδες που δημιουργούν κινδύνους για τις αμερικανικές επιχειρήσεις». Όμως, οι επικριτές λένε πως αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος θα αλλάξει το περιβάλλον σχετικής ελευθερίας με το οποίο λειτουργεί σήμερα το Ίντερνετ. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργεί άλλο ένα επίπεδο εποπτείας και ελέγχου και δίνει τη δικαιοδοσία στην κυβέρνηση να κλείνει ιστοσελίδες που θεωρεί ότι διακινούν προϊόντα «πειρατείας». Η έκταση των περιεχομένων που θίγονται είναι τεράστια, αναφέρουν όσοι εναντιώνονται στα δύο νομοσχέδια, αφού προσδιορίζουν ως πειρατεία και παραβίαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων «δραστηριότητες που συνιστούν επιθέσεις στην πνευματική ιδιοκτησία όπως ορίζεται από τον ομοσπονδιακό ποινικό κώδικα, στις οποίες περιλαμβάνονται ποινική παραβίαση του κοπιράιτ, μη εγκεκριμένη διακίνηση μουσικής και βίντεο ζωντανών μουσικών παραστάσεων, εγγραφές κινηματογραφικών ταινιών ή κυκλοφορία πλαστών ετικετών, προϊόντων και υπηρεσιών».
Το εμφανές είναι ότι εδώ πρόκειται για μάχη γιγάντων, κατ’ αρχάς, των κινηματογραφικών, δισκογραφικών και άλλων εταιριών και των εταιριών του Διαδικτύου, μια μάχη που διασχίζει και τα δύο κυρίαρχα κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νομοσχέδια υποστηρίχθηκαν από γερουσιαστές και βουλευτές και των δύο κομμάτων Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού, στις δε αντίστοιχες επιτροπές προέγκρισης των νομοσχεδίων, τουλάχιστον στη Γερουσία, η ψήφισή τους ήταν ομόφωνη. Όμως, η υπόθεση αυτή φανερώνει επίσης το κλίμα που επικρατεί στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές σε μια Αμερική που παραδέρνει από την ανεργία και την προσπάθεια να φορτωθούν οι ευθύνες σε εξωτερικούς «εχθρούς». Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, ανάμεσα σε αρκετούς που υπαναχώρησαν από την προηγούμενη θετική στάση τους για το νομοσχέδιο PIPA, απολογείται στο Facebook: «…Πίστευα ότι το νομοσχέδιο είναι σημαντικό για την προστασία της αμερικανικής επινοητικότητας, των ιδεών και των θέσεων εργασίας που κλέβονται μέσω της ιντερνετικής πειρατείας, μεγάλο μέρος της οποίας διεξάγεται από ιστοσελίδες της Κίνας».

 

Σχόλια

Exit mobile version