Αρχική διεθνή ΗΠΑ: Ενωτική εθνική αντιπολεμική συνδιάσκεψη

ΗΠΑ: Ενωτική εθνική αντιπολεμική συνδιάσκεψη

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 700 διακεκριμένοι αγωνιστές της ειρήνης από όλες τις περιοχές των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Όλμπανι της Πολιτείας της Ν. Υόρκης για να καταστρώσουν τη δράση τους. (https://nationalpeaceconference.org ). Συζήτησαν και συναποφάσισαν ένα συνολικό σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες, βάσει του οποίου θα επιδιωχθεί ο συνασπισμός δυνάμεων του εργατικού κινήματος, των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα, των φοιτητών και άλλων λαϊκών οργανώσεων που παλεύουν για να τερματιστούν οι πόλεμοι και να μεταφερθούν οι πόροι που διατίθενται στις πολεμικές επιχειρήσεις προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το σχέδιο δράσης
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή σε δράσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Ντιτρόιτ στις 28 Αυγούστου και την Ουάσιγκτον, στις 28/8 και στις 2/10, στην εθνική ημέρα δράσης, 7/10, την πρωτοβουλία για την οποία έχουν πάρει οι φοιτητές και στην αντιπολεμική εβδομάδα, 7-17 Οκτωβρίου, στo πλαίσιo της οποίας θα γίνουν αντιπολεμικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, με την έναρξη του 10ου έτους από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Επίσης, στις 15-19 Νοεμβρίου θα γίνει Εβδομάδα Μνήμης της Φαλούτζα, στην οποία πρόσφατα έγιναν πλήρως γνωστές οι βαρβαρότητες των αμερικανικών στρατευμάτων και οι γενετικές ανωμαλίες που προκάλεσαν και προκαλούν σε χιλιάδες παιδιά τα όπλα που χρησιμοποίησαν πριν από 6 χρόνια.
Για το 2011 οι δραστηριότητες που αποφασίστηκαν είναι: πανεθνικά συντονισμένες συγκεντρώσεις και συζητήσεις κατά την όγδοη επέτειο του πολέμου στο Ιράκ, στα μέσα Μαρτίου και προετοιμασία για διαδηλώσεις και στις δύο ακτές των ΗΠΑ, στις πόλεις Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες (9/4/2011) και αποκλεισμό των λιμανιών την Πρωτομαγιά.

Οι στόχοι της κίνησης
Με τις δράσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί το σημερινό κίνημα με τις μαχητικές παραδόσεις του κινήματος ειρήνης και πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960 και να ενώσουν τις δυνάμεις των ακτιβιστών της ειρήνης και των δικαιωμάτων με τα τμήματα εκείνα των συνδικαλισμένων εργατών που αφυπνίζονται μέσα στην κρίση και με ομάδες από καταπιεζόμενες μειονότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες πιστών και οργανώσεις που παλεύουν για την κοινωνική δικαιοσύνη. Να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση μέσω νέων και υπαρχουσών πολιτικών δράσεων υπέρ των αναγκών των ανθρώπων, για τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού.
Επιδίωξη είναι να ενωθούν οι οργανώσεις που μάχονται κατά των περικοπών της κοινωνικής πρόνοιας (ιδίως εργατικές και κοινοτικές ομάδες), να χτιστούν συνασπισμοί σε επίπεδο πόλεων και κωμοπόλεων, Πολιτειών και πανεθνικά. Να συνταχθούν με τη συμμετοχή των τοπικών επιτροπών δράσης προσχέδια αποφάσεων που θα προταθούν στα δημοτικά συμβούλια, καθώς και ερωτήματα που θα προταθούν για δημοψηφίσματα και θα συνδέουν το αστρονομικό κόστος των πολέμων με την καταστροφή δημοσίων υπηρεσιών, μέσα στις ΗΠΑ. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες στόχος είναι να ασκηθεί πίεση για να υιοθετηθούν τα αιτήματα από εργατικά συνδικάτα, εκλεγμένους αξιωματούχους στις τοπικές Αρχές, από τα κόμματα και από τα νομοθετικά σώματα. Οι μορφές θα είναι ποικίλες, από διαδηλώσεις, πολιτική ανυπακοή, καμπάνιες και συγκέντρωση της προσοχής του κόσμου σε θέματα που συσκοτίζονται.
Οι διοργανωτές της συνδιάσκεψης υπενθυμίζουν τον επιτυχημένο αποκλεισμό των λιμανιών από συνδικάτο φορτοεκφορτωτών της Δυτικής Ακτής, την Πρωτομαγιά του 2008, και την πρόσφατη παρεμπόδιση φόρτωσης ισραηλινού πλοίου στο Όκλαντ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ως μορφές δράσης. Σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος του πολεμικού υλικού μεταφέρεται από λιμάνια της Δυτικής Ακτής. Σ’ αυτές τις περιοχές πολλοί μετανάστες εργάζονται ως οδηγοί σε φορτηγά. Οι πικετοφορίες και οι κινητοποιήσεις στους χώρους αυτούς με επικεφαλής βετεράνους των πολέμων δίνει τη δυνατότητα να ενωθούν ευρύτερες ομάδες ανθρώπων και να εμποδιστούν οι φορτώσεις πολεμικού υλικού.

Προετοιμασία ενόψει μελλοντικών πολεμικών επιχειρήσεων
Εν όψει μιας άμεσης επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν ή στήριξης από τις ΗΠΑ μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν ή οποιασδήποτε άλλης μεγάλης κρίσης που μπορεί να προκληθεί με τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, η συνδιάσκεψη ενέκρινε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα συντονίσει, χωρίς καθυστέρηση, σε εθνικό επίπεδο τις διαμαρτυρίες των αντιπολεμικών οργανώσεων. Επίσης, ενέκρινε τη συγκρότηση άλλης μιας επιτροπής που θα συντονίζει, πανεθνικά, τις δράσεις κατά του αποκλεισμού της Γάζας και των τυχόν πολεμικών τυχοδιωκτισμών στον Λίβανο ή τη Συρία. Οι διοργανωτές σκοπεύουν, επίσης, να μαζέψουν χρήματα για να προβάλλουν μέσα από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, ιδιωτικά και δημόσια, το μήνυμα «Τερματίστε τους πολέμους και τις κατοχές. Φέρτε τα χρήματα στην πατρίδα» καθώς και την προβολή του μέσα από άρθρα συνεργατών σε εφημερίδες εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

Συμμετοχή σε μη βίαιες δράσεις
Προτείνουν, επίσης, μη βίαιες δράσεις είτε σε γραφεία μελών και υπηρεσιών του Κογκρέσου, της κυβέρνησης ή έξω από στρατιωτικές βάσεις και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες. Επισημαίνουν ότι οι δράσεις αυτές μπορεί να καταλήξουν σε συλλήψεις και όσοι συμμετέχουν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Γι’ αυτό το λόγο θα γίνει η σχετική εκπαίδευση. Τα μηνύματα/αιτήματα συνοψίζονται: «Τερματίστε τους πολέμους σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράκ», «Κλείστε τις αμερικανικές βάσεις», «Το κόστος των πολέμων και της διάσωσης των τραπεζών σχετίζεται με την αγνόηση των κοινωνικών αναγκών».
Τέλος, τονίζουν ότι θα πρέπει να προβληθεί η ανήθικη φύση της βίας και των πολέμων.

(Πηγή: Global Research 30/7, όπου μπορεί να διαβάσει κανείς το πλήρες κείμενο του David Swanson)

 

Σχόλια

Exit mobile version