Αρχική πολιτική αριστερά ΗΠΑ: Αδιαφιλονίκητος πλασιέ όπλων

ΗΠΑ: Αδιαφιλονίκητος πλασιέ όπλων

… και αδιαφιλονίκητο αφεντικό στο Ιράκ

Το περασμένο Σάββατο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράκ δήλωσε πως οι συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη Ρωσία, ύψους 4,2 δισ. δολαρίων που είχαν υπογραφεί αρχές Οκτωβρίου στη Μόσχα «επανεξετάζονται», δηλαδή ακυρώνονται: «Όταν ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι επέστρεψε από τη Ρωσία (πριν από ένα μήνα) του δημιουργήθηκαν υποψίες για διαφθορά κι έτσι αποφάσισε να επανεξετάσει όλη τη συμφωνία».
Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα έχουν πουλήσει στη Βαγδάτη (ακριβέστερα: έχουν βάλει την ιρακινή κυβέρνηση να αγοράσει) όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων, ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε πρόσφατα διαπραγματεύσεις για επιπλέον πωλήσεις 12 δισ.
Είναι προφανές ότι στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να έρχεται ούτε δεύτερη και καταϊδρωμένη. Δεν είναι η πρώτη φορά, αφού το 2003, με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, οι Ρώσοι είχαν χάσει συμβόλαια 8 δισ. δολαρίων.
Δύο ζητήματα αναδεικνύονται από αυτήν την ανατολίτικου ή απλώς νεοαποικιακού τύπου ακύρωση της συμφωνίας Ιράκ-Ρωσίας.
Πρώτον, σε αντίθεση με ευσεβείς πόθους και εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν στο Ιράκ, το συμβάν επιβεβαιώνει -αν μη τι άλλο- ότι το αδιαμφισβήτητο μέχρι νεωτέρας αφεντικό στη Βαγδάτη παραμένει η Ουάσιγκτον. Και έπεται το Ιράν σε ό,τι αφορά το σιιτικό τμήμα του Ιράκ. Το δε κουρδικό κομμάτι στο Βορρά (ίσως και το σουνιτικό) τελεί υπό την αμερικανική… οψιόν αυτονόμησης, για την περίπτωση που η Βαγδάτη αλλάξει απόψεις για το ποιος είναι ο καλύτερος φίλος…
Δεύτερο και σημαντικότερο, το 2011 οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό αξίας 66 δισ. δολαρίων αποτελούσαν περισσότερο από τα 3/4 του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου όπλων αξίας 85 δισ. Ήταν μακράν η καλύτερη χρονιά για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία με δεύτερη το 2009, που είχαν φτάσει στα 31 δισ. Το 2010 ήταν στα 21 δισ. Καθόλου άσχημες επιδόσεις σε εποχές κρίσης.
Η δεύτερη στην κατάταξη για το 2011 Ρωσία πούλησε όπλα αξίας μόλις 4,8 δισ. δολαρίων… Μόνο με τη Σαουδική Αραβία οι ΗΠΑ υπέγραψαν πέρυσι συμβόλαια 33 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο δεκαετούς προγράμματος 60 δισ. δολαρίων. Με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα συμβόλαια 4,5 δισ. Με το Ομάν 1,4 δισ. Με την Ινδία 4,1 δισ. και την Ταϊβάν 2 δισ.
Όπως είναι προφανές, τα συμβόλαια ύψους 4,2 δισ. δολαρίων του Αλ Μαλίκι με τη Μόσχα ήταν μια κίνηση που τροποποιούσε δεδομένα σε πολλά επίπεδα, για το Ιράκ, για το μερίδιο τη Ρωσίας στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή, και δεν θα γινόταν
ανεκτή από την Ουάσιγκτον. Εξού και ο μάλλον άκομψος τρόπος ακύρωσης…

Σχόλια

Exit mobile version