Αρχική κοινωνία Ημερολόγιο Μάριου Ζ. (3 -10 Απριλίου)

Ημερολόγιο Μάριου Ζ. (3 -10 Απριλίου)

 Ούτε μια μέρα παραπάνω στη φυλακή


Το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση αποφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου τρεις (νεοεκλεγέντες) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει με την «απλή λογική και να λήξει, χωρίς καθυστέρηση, η προφυλάκιση του νεαρού γυμναστή».



Οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θανάσης Οικονόμου και Μάγια Τσόκλη μέσω του κειμένου τους, τονίζουν πως η προφυλάκιση του Μάριου αποτελεί «έναν προφανή εκτροχιασμό και μια κηλίδα στην εύρυθμη λειτουργία του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο ο ελληνικός λαός έχει κατακτήσει με αγώνες και θυσίες, διότι καταργεί de facto το τεκμήριο της αθωότητας και επαναφέρει μια λανθάνουσα και απεχθή μορφή διοικητικού εγκλεισμού».

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του πολίτη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτυπώνοντας τις έννοιες αυτές ακόμα και στην ονομασία των αρμόδιων υπουργείων».

Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας εξήγησε, μιλώντας στο Δρόμο, ο κ. Οδ. Βουδούρης, ένας εκ των βουλευτών της κυβέρνησης που επέλεξαν να αντιδράσουν στην άδικη κράτηση του Μάριου: «Ανεξάρτητα από τις απόψεις ή τις δράσεις του Μάριου, με τις οποίες εγώ μπορεί να διαφωνώ ή να συμφωνώ (και προφανώς διαφωνώ στις περισσότερες από αυτές) είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μια δημοκρατική κοινωνία να υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και το τεκμήριο της αθωότητας. Το γεγονός ότι ο Μάριος δεν έχει καταδικαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, ότι υπάρχουν 13 μάρτυρες έναντι 3 αστυνομικών ακόμη και το φωτογραφικό υλικό που έχει δημοσιευθεί φανερώνουν την καταχρηστική κράτησή του. Είναι ανησυχητικό να βρίσκεται προφυλακιστέος ένας πολίτης υπό αυτές τις συνθήκες. Εν κατακλείδι, η ιστορία του Μάριου μου φέρνει στο μυαλό την φράση του Βολτέρου: Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».


Δράσεις αλληλεγγύης

Με το βλέμμα στραμμένο στις 15 Απριλίου, όπου παράλληλες συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την κράτηση του Μάριου.

Το κάλεσμα για την ερχόμενη Πέμπτη 15 Απριλίου είναι στις 19.00 σε Προπύλαια, Καμάρα, Λιβαδειά (κεντρική πλατεία) και Πάτρα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου), ενώ για την ίδια ώρα παράλληλες δράσεις με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματιστεί σε Τρίπολη (πλατεία Πέτρινου), Χανιά (κεντρική Πλατεία Αγοράς) και Λάρισα (Πλατεία Ταχυδρομείου).

Ήδη, χθες Παρασκευή (19/4), η ενημέρωση με σκοπό και την οικονομική ενίσχυση συνεχίστηκε στην Πλατεία Συντάγματος με καλλιτεχνικά δρώμενα, ενημερωτικές προβολές και παράσταση Καραγκιόζη.

«Η ομάδα ενημέρωσης» και ευαισθητοποιημένοι πολίτες σήμερα (Σάββατο 20/4) θα βρίσκονται στις 20.30 στο μετρό της Δάφνης, τη Δευτέρα το πρωί σε φοιτητικές σχολές και το βράδυ της ίδιας ημέρας (20.30) στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά.


Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Σχόλια

Exit mobile version