Αρχική κοινωνία εργασία «Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου

«Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου

Μέτωπο αιρετών και εργαζομένων στους δήμους απέναντι στις διαλυτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης – Για επικοινωνιακό πόλεμο με ψεύδη κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

Ως «Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» έχει ορίσει την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε υλοποίηση απόφασης του Γενικού της Συμβουλίου. Την ημέρα αυτή σε όλους τους Δήμους της χώρας οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιήσουν κατάληψη των Δημαρχιακών Μεγάρων από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι. Παράλληλα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις αλλά και άλλες τοπικές δράσεις όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα-αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και η «Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» εντάσσεται στο μεγάλο κύκλο κινητοποιήσεων που έχουν ανοίξει οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι μαζί με το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα δηλώνουν σχεδόν καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες «συγκριτικής αξιολόγησης» που προσπαθεί να επιβάλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο τελευταίος μάλιστα βλέποντας και το μέτωπο που ορθώνουν οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια διάλυσης (διά των απολύσεων και της υποστελέχωσης) των δημοτικών υπηρεσιών, έχει αποδυθεί σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο. Τελευταίο «κατόρθωμα» η απόφασή του να στείλει στον εισαγγελέα πέντε δημάρχους που αρνούνται να συμπράξουν στη διαδικασία αυτής της παγκοσμίως πρωτότυπης «αξιολόγησης» κατά την οποία πρέπει υποχρεωτικώς το 15% των υπαλλήλων να κριθεί άχρηστο.

Όπως ανακοινώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο υπουργός «πιστεύει πως με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς δηλώσεις θα προκαλέσει ρήγμα στους εργαζόμενους και στους Αιρετούς που αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο μαζικών απολύσεων εργαζομένων από το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης ότι πέντε (5) από τους δέκα (10) Δήμους που δεν επιτρέπουν τον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια, έχουν υπαναχωρήσει. Κάτι απολύτως ψευδές, αφού μόνο σε δύο Δήμους (Ρεθύμνου και Ασπροπύργου) έχει επιτραπεί στους Ελεγκτές-Επιθεωρητές η πρόσβαση στους φακέλους των υπαλλήλων. Οι υπόλοιποι τρεις (από τους πέντε Δήμος) που υπονοεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι προφανώς διακαής πόθος του. Δεν εξηγείται διαφορετικά από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται από τους εργαζόμενους στους Δήμους η είσοδος στους Ελεγκτές-Επιθεωρητές. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στο γεγονός ότι, από τους 325 Δήμους οι 320 έχουν απορρίψει τη «συγκριτική αξιολόγηση» που προωθεί προκειμένου να δημιουργήσει «δεξαμενές» εργαζομένων προς απόλυση».

 

Ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων

Πάντως, φαίνεται ότι δημιουργείται κοινό μέτωπο αιρετών και εργαζομένων στους δήμους απέναντι στις διαλυτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης, και αυτό θα φανεί και τις επόμενες ημέρες, οπότε οι εργαζόμενοι στους δήμους θα επιδιώξουν τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων, όπου θα αναλύσουν στους εκλεγμένους της Αυτοδιοίκησης τα προβλήματα των εργαζομένων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως πολύτιμο εργαλείο για την παρέμβαση αυτή η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναγγέλλει τη μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ με θέμα: «Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά» (έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, www.poeota.gr στην κατεύθυνση ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ à ΓΕΝΙΚΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ).

 

Χ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version