Αρχική κοινωνία εργασία Ημέρα κατά της επισφάλειας και της ανεργίας

Ημέρα κατά της επισφάλειας και της ανεργίας

Ολοήμερη δράση σήμερα στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Στο ειδικό καθεστώς στο οποίο έχουμε υποχρεωθεί να ζούμε υπάρχουν πολλές λέξεις που περιγράφουν το σημερινό εργασιακό τοπίο: Προσωρινότητα, ευελιξία, ελαστικότητα, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, απασχολησιμότητα κ.ο.κ. ή αλλιώς με δύο λέξεις: επισφάλεια και ανεργία. Υπάρχουν, αντίστοιχα, πολλές και ακόμα περισσότερες που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα που βιώνουμε: Άγχος, απόγνωση, κατάθλιψη, οικονομική δυσχέρεια, ένδεια, έλλειψη αξιοπρέπειας… μια ζωή χωρίς αύριο ή ένα μέλλον χωρίς όνειρα. Αν το τελευταίο αποτελεί υπόσχεση από την πλευρά των ιθυνόντων, πρέπει να προσπαθήσουμε να τους διαψεύσουμε. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία το να διεκδικεί κανείς μια αξιοπρεπή δουλειά θεωρείται υπερβολή. Πόσο ξεδιάντροπος μπορεί να είναι ένας νέος που ζητάει να εργαστεί; Πόσο προκλητικός ένας οικογενειάρχης που ζητάει να μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά του; Ή, πόσο αυθάδης ένας άνεργος που ζητάει να μπορεί να μετακινείται ώστε να ψάξει για δουλειά; Επειδή είμαστε όλοι θρασύτατοι, ζητάμε όλα τα παραπάνω και κάτι ακόμα, να ζούμε με αξιοπρέπεια. Στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά. Η αλληλεγγύη αποτελεί το μοναδικό όπλο ενάντια στα πολιτικά σχέδια τόσο των ντόπιων όσο και των Ευρωπαίων κυβερνώντων. Να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Για να γίνει αυτό πρώτα πρέπει να γνωριστούμε – να συναντηθούμε.
Το δίκτυο εργαζομένων και ανέργων «δικαίωμα» μαζί με άλλες συλλογικότητες συμμετέχει στη διοργάνωση μιας ημέρας ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία. Μια μέρα-αφορμή για να συναντηθούν, να μιλήσουν, να διασκεδάσουν οι «αόρατοι». Ας δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε βήμα το βήμα και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Έχουμε ανάγκη σε ένα πρώτο επίπεδο να κατοχυρώσουμε κάποια βασικά δικαιώματα ώστε να μπορούμε να επιβιώνουμε. Να διεκδικήσουμε για αρχή δωρεάν μεταφορά, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολιτισμό, επίδομα ανεργίας για όσους είμαστε άνεργοι και διαγραφή χρεών όσων βρίσκονται για χρόνια στην ανεργία.
Καλούμε από τις 11:30 το πρωί έως το βράδυ στην Πλατεία Κλαυθμώνος όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους και ανέργους, όλους εκείνους που θέλουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τους φόβους και τις αγωνίες τους, όλους εκείνους που δεν θέλουν να είναι πια μόνοι και ζητούν μια άσπρη μέρα, όλους εκείνους που καταλαβαίνουν πως μονάχα όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και όλους εκείνους που στέκονται αλληλέγγυοι σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Την ημέρα ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία διοργανώνουν: Το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων – Ανέργων, Το δίκτυο εργαζομένων-ανέργων «Δικαίωμα», ο Σύλλογος Ανέργων Νέας Ιωνίας, το ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Ταχυμεταφορών), το Σωματείο Εργαζομένων Χημικών Φαρμακευτικών Καλλυντικών & Συναφών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Dikaioma.gr

Σχόλια

Exit mobile version