Αρχική κοινωνία εργασία «Ηλιαχτίδα» σκλαβοπάζαρου στον Δήμο Λέσβου

«Ηλιαχτίδα» σκλαβοπάζαρου στον Δήμο Λέσβου

Για το «ιερό» δικαίωμα στην… κοινωνική εργασία

Ο σεβασμός και η προστασία του «ιερού» δικαιώματος στην εργασία που ευαγγελίζονται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, περιορίζεται στην προστασία μερικών απεργοσπαστών της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των προγραμμάτων με το εύηχο όνομα «κοινωνική εργασία», όπου το δικαίωμα στην εργασία καταπατάται με το χειρότερο τρόπο και η αξιοπρέπεια χιλιάδων νέων ανθρώπων καταρρακώνεται, δεν απασχολούν την κυβέρνηση, ούτε θα δουν καν το φως της δημοσιότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη βιομηχανία εκμετάλλευσης που έχει στηθεί από την μεγάλη πλειονότητα των δήμων, με τον Δήμο Λέσβου να κατέχει περίοπτη θέση. «Βαφτίζοντας ως ‘‘ειδικές ανάγκες’’ καθημερινές λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, η περιποίηση των πάρκων και η γραμματειακή στήριξη των υπηρεσιών, απασχολούνται στον Δήμο Λέσβου 500 ‘‘νοικιασμένοι’’ εργαζόμενοι από τη ΜΚΟ ΗΛΙAXΤΙΔΑ, με 5μηνες συμβάσεις και με αμοιβή πολύ κάτω απ’ τη Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ», τονίζει η ανακοίνωση.
Το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, το οποίο παραχωρήθηκε στις λεγόμενες ΜΚΟ από την αρχή, καταγγέλθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ίδια η δραστηριοποίηση των οργανώσεων αυτών, που υπό τον μανδύα της κοινωνικής προσφοράς καρπώνονται από το πρόγραμμα κάπου 20 εκατ. ευρώ ως προμήθεια (5% επί του προϋπολογισμού κάθε προγράμματος) είχε ξεσηκώσει σάλο. Παρ’ όλα αυτά, τα προγράμματα υλοποιούνται και οι ΜΚΟ θησαυρίζουν, απαλλάσσοντας και τους δήμους από την υποχρέωση να διεκδικήσουν προσλήψεις.
Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ «οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ανήκουν ουσιαστικά στην υπηρεσιακή ιεραρχία του Δήμου Λέσβου και συνεπώς γίνονται κάθε φορά ‘‘μπαλάκι’’ αλλά και ‘‘εργαλείο’’ πελατειακών σχέσεων από κάθε αιρετό, που αυθαίρετα εκφράζει, τις ‘‘συμπάθειες’’ και τις ‘‘αντιπάθειες’’ του. Χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς ουσιαστικά σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον Δήμο Λέσβου, δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, αλλά ούτε καταρτιζόμενοι. Απ’ τη μια χάνουν την κάρτα ανεργίας τους κι απ’ την άλλη δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα».
Και με το πιο καθαρό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δηλώνει ριζικά αντίθετος σ’ αυτό το πρόγραμμα, που με «πρόσχημα» την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, κουρελιάζει ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις στους Δήμους και καλεί τους ανέργους, αλλά και τους απασχολούμενους στα προγράμματα αυτά, να παλέψουν για σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς αμοιβές, για μια άλλη πορεία στη χώρα μας χωρίς μνημόνια και λιτότητα.

 

Γ.Κ.

Προώθηση στην εργασία των… ΑΜΕΑ
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ηλιακτίδα, όπως είναι το πλήρες όνομα της ΜΚΟ, έχει ως αντικείμενό της την προώθηση στην εργασία των… ΑΜΕΑ, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της. Πόσο σχετική, αλήθεια, είναι με το σκοπό αυτό η εμπλοκή της με την ενοικίαση εργαζομένων στον Δήμο Λέσβου και πόσο μη κερδοσκοπική είναι η είσπραξη της προμήθειας για το «έργο» που θα επιτελέσει;

Σχόλια

Exit mobile version