Αρχική πολιτική Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Εξακολουθεί να δρα η ανίερη συμμαχία. Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο

Από την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν ξεκίνησε η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκρούσεις, τακτικές, στρατηγικές και επικοινωνιακούς χειρισμούς που συνθέτουν ένα αποκαλυπτικό και ταυτόχρονα θλιβερό παζλ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε στον Δρόμο για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, για τα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα διαδικασία, αλλά και για τις σκοπιμότητες που αναδεικνύονται από τις σχεδιασμένες διαρροές, οι οποίες ανακυκλώνονται από τα ΜΜΕ και έχουν στόχο από τη μια να αποπροσανατολίσουν και από την άλλη να απαξιώσουν ανθρώπους και πολιτικούς χώρους. Άλλωστε, τα Πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας (μετά τη συνομιλία μας με την κυρία Κωνσταντοπούλου) μιλούν από μόνα τους.

Από τη μέχρι σήμερα πορεία της Προανακριτικής ποια είναι τα βασικά συμπεράσματά σας για την υπόθεση;
Προκύπτει με τρόπο απροσμάχητο ότι εξακολουθεί να δρα η ανίερη συμμαχία προσώπων και κομμάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση, προκειμένου να αποσιωπηθούν τα πραγματικά περιστατικά. Έχει προκύψει με τρόπο απολύτως δηλωτικό ότι εμπλοκή στην υπόθεση αυτή έχουν κορυφαία κυβερνητικά πρόσωπα που άσκησαν κρατική εξουσία στο όνομα του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού διά μακρόν. Έχει προκύψει ότι εμπλοκή στην υπόθεση αυτή έχουν πρόσωπα που εξακολουθούν να ασκούν εξουσία και να επηρεάζουν την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Και προκύπτει, δυστυχώς, ότι τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξακολουθούν να ενεργούν και εξακολουθούν να επηρεάζουν μέλη της Επιτροπής. Είναι πια απολύτως εμπεδωμένο από την εξέταση των μαρτύρων ότι για την υπόθεση αυτή γνώριζαν περισσότεροι του ενός. Ότι στην υπόθεση αυτή ενεπλάκησαν περισσότεροι του ενός και ακόμα, ότι για την υπόθεση αυτή, από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2012, όταν αρχίζει να ξετυλίγεται μέσα από τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μέσα από τα δημοσιεύματα και μέσα από τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων, ήξεραν πολύ περισσότερα πρόσωπα που ασκούν σήμερα κυβερνητική εξουσία. Και επέλεξαν στρατηγικά να τη συγκαλύψουν, να τη συσκοτίσουν. Η επιλογή να κάψουν τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον πιο αδύναμο κρίκο, όταν πια το πράγμα έφθασε στο μη παρέκει, ήταν επιλογή απελπισίας, ακριβώς από το φόβο να μην αποκαλυφθούν οι σχέσεις διαφθοράς και διαπλοκής που κρύβονται, αλλά μια-μια αποκαλύπτονται μέσα από τη λίστα Λαγκάρντ.

Από την κατάθεση Βενιζέλου, την Πέμπτη, τι κρατάτε;
Η κατάθεσή του αποκαλύπτει ότι ο κ. Βενιζέλος έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του. Προσήλθε αποφασισμένος να μην απαντήσει σε ερωτήσεις ουσίας και αυτό σημαίνει ότι ήρθε αποφασισμένος να μη συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός. Οδηγεί σε συμπεράσματα πολύ χρήσιμα για την υπόθεση. Αποδεικνύει ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ενήργησε ως μάρτυρας, αλλά ως πρόσωπο που προστάτεψε τα συμφέροντα και τον εαυτό του ενώπιον της Επιτροπής. Αποδεικνύει, επίσης, ότι δεν είχε απαντήσεις και γι’ αυτό δεν θέλησε να υποβληθεί σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο κ. Βενιζέλος έχει αποδειχθεί, και το έχει και ο ίδιος συνομολογήσει, ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, μέχρι, δηλαδή, που άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση στο πανελλήνιο, είχε ευθεία συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και με τον κ. Μπίκα και με τον κ. Διώτη και με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μέσα από διαρκή τηλεφωνήματα. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι η προσπάθεια εμφάνισης ενός ασπρόμαυρου τοπίου, όπου υπάρχουν κάποιοι καλοί και κάποιοι κακοί, κάποιοι αγνοί και κάποιοι βρόμικοι στην υπόθεση αυτή, είναι μια μεθόδευση ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί η σύμπραξη περισσότερων και η συνένοχη δράση τους σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ο κ. Βενιζέλος οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που εκκρεμούν και τα οποία θα τεθούν δημόσια πλέον κι από εκεί και πέρα θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και ο ίδιος που δεν τα απάντησε και εκείνοι που τον βοήθησαν – και αναφέρομαι στον πρόεδρο της Επιτροπής και σε μέλη της που στηρίζουν την κυβέρνηση. Να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους για την υπόθαλψη που συντελείται μέσα από τις διαδικασίες της Επιτροπής.

Όλο αυτό το διάστημα αυτό που κυρίως βγαίνει από την Επιτροπή είναι -επιτρέψτε μου να πω- ένα ιδιότυπο ριάλιτι, το οποίο προωθείται από τα κεντρικά ΜΜΕ και από κυβερνητικά στελέχη. Θεωρείτε ότι γίνονται σχεδιασμένα τέτοιες διαρροές, ώστε από τη μια να χάνεται η ουσία και από την άλλη να στοχοποιούνται κάποιοι;
Είναι έτσι και το έχουμε καταγγείλει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Επιτροπής. Μεθοδεύεται μέσα από φανταστικούς διαλόγους, οι οποίοι διοχετεύονται στα ΜΜΕ, με non paper της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανακυκλώνονται στον Τύπο και δημιουργούν ψευδή συνείδηση. Όλο αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικά, συνιστά έναν πολύ οργανωμένο αλλά και εκτεθειμένο μηχανισμό του νέου τύπου διαφθοράς και διαπλοκής.

Δηλαδή, η συγκυβέρνηση λειτουργεί «αρμονικά» και στην Επιτροπή;
Τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, που κάποια στιγμή θα δοθούν στη δημοσιότητα (σ.σ. διέρρευσαν στον Τύπο μετά τη συνομιλία μας με την κ. Κωνσταντοπούλου) αποδεικνύουν ότι κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. εξαρχής στην Επιτροπή επιστράτευσαν την τεχνική της τεχνητής έντασης. Συστηματικά προκαλείται ένταση, με επιμονή, μάλιστα, όταν ο προκαλούμενος δεν απαντά. Αυτή η πρόκληση έντασης προέρχεται κυρίως από τέσσερα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Αναφέρομαι στους κ. Μαρκογιαννάκη, Γεωργιάδη και Βαρβιτσιώτη από τη Ν.Δ. και στον κ. Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ. Είναι, δε, συντονισμένη η δράση τους και, μάλιστα, σε εναλλασσόμενους ρόλους. Το γεγονός ότι βρίσκονται στην Επιτροπή και μοιράζουν ρόλους στην πρόκληση έντασης και στη διευκόλυνση προσώπων να μην απαντούν, θα το αναλάβουν και πολιτικά, αλλά και σε επίπεδο ευθύνης. Είναι χαρακτηριστικό πότε παρεμβαίνουν και πότε προκαλείται ένταση.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ποιες είναι οι ερωτήσεις οι οποίες κάθε φορά προκαλούν την τεχνητή έκρηξη, με στόχο να μην απαντηθούν. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αυτή η ένταση λειτουργεί διπλά: Αφενός δίνει χρόνο στον εξεταζόμενο για να σκεφθεί τι θα απαντήσει ή του περνά το μήνυμα -ανάλογα με το ποιος είναι- ότι δεν πρέπει να απαντήσει ή να προσέξει τι να απαντήσει και αφετέρου η ένταση, πολλές φορές, οδηγεί ακόμη και σε μεθοδευμένη, βίαιη διακοπή της εξέτασης, η οποία είναι προφανές ότι εμποδίζει τη διερεύνηση της αλήθειας.

Η εικόνα, πάντως, που διοχετεύεται και αναπαράγεται συστηματικά παραπέμπει στην επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και στη μεθοδική απαξίωση προσώπων…
Έτσι είναι, αλλά οφείλω να πω ότι πιο ακραία συμπεριφορά από αυτήν που επιδεικνύουν τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταγραφεί. Πιο φασιστική συμπεριφορά από τον τρόπο με τον οποίο καταφέρονται συντονισμένα σε εκείνον που αποτελεί κάθε φορά τον στόχο τους, δεν έχει καταγραφεί.
Πιο φασιστική, πιο ρατσιστική και πιο σεξιστική συμπεριφορά μέσα στην Επιτροπή από αυτήν του κ. Βενιζέλου δεν έχει καταγραφεί. Επομένως, αυτοί οι οποίοι ενοχλούνται, υποτίθεται, και επιχειρούν να συμψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμούν είναι να ενισχύσουν τη Χρυσή Αυγή, με την οποία έχουν και πολύ περισσότερα κοινά σημεία, όπως αποδεικνύεται από τις δικές τους συμπεριφορές και επιλογές, αλλά και από τη λεκτική διατύπωση των αντιλήψεών τους.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα στείλει, τελικά, υπόμνημα. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, τι δείχνει;
Ο πρόεδρος και η σύνθεση της Επιτροπής δεν συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας. Δυστυχώς, αντί να ενεργούν ως εισαγγελικοί λειτουργεί, όπως λέει ο Κανονισμός της Βουλής, ενεργούν ως συνομιλητές του εκάστοτε κληθησομένου. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκλεισε ραντεβού με τον κ. Βενιζέλο πριν καν ενημερώσει την Επιτροπή. Φρόντισε να γίνει η εξέτασή του όποτε το επιθυμούσε, ενώ μέλη της Επιτροπής είχαν κολλήματα. Για τον κ. Παπανδρέου, από την πρώτη ημέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα κληθούν, έχει καταγραφεί ότι τα μέλη της που στηρίζουν την κυβέρνηση προετοίμαζαν το κλίμα για αποστολή υπομνήματος.
Το έχουν πει από τις 22 Ιανουαρίου οι εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και αυτό ήταν μήνυμα και προς τον κ. Παπανδρέου. Η βούλησή τους, άλλωστε, έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να έρθει ο κ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τότε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εναλλασσόμενοι, ψήφιζαν να μην έρθει. Τελικά, τότε ψήφισε και η ΔΗΜΑΡ να μην έρθει, όπως έκανε και η Χρυσή Αυγή. Και αυτό δείχνει ποιοι είναι αυτοί που συγκροτούν κάθε φορά την πλειοψηφία.
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να έρθει γιατί πρέπει να δώσει απαντήσεις. Εμπλέκεται σε πλείστα γεγονότα σε όλη την υπόθεση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις καταθέσεις των συνεργατών και των υπουργών του. Οφείλει, λοιπόν, να υποβληθεί σε ερωτήσεις, και όποιος τον διευκολύνει στο να μην έρθει, φέρει και την ευθύνη…

Σχόλια

Exit mobile version