Αρχική κοινωνία Ζούγκλα με… γλάρους το Περιστέρι!

Ζούγκλα με… γλάρους το Περιστέρι!

Και νέες παρανομίες στο Άλσος από τον δήμαρχο Α. Παχατουρίδη. Του Νίκου Ταυρή.

Το πράσινο που αναλογεί ανά κάτοικο στο Περιστέρι είναι λιγότερο από 1 τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτό πλασματικό: συνυπολογίζεται το Άλσος Περιστερίου, που από το 1981 έχει κηρυχθεί με Προεδρικό Διάταγμα χώρος πρασίνου. Εξακολουθεί όμως να «φιλοξενεί» (με διαχρονική ευθύνη δεκαετιών όλων των διοικήσεων του Δήμου, πράσινων και γαλάζιων) το γκαράζ απορριμματοφόρων του Δήμου, ένα εκθεσιακό κέντρο, μια μάντρα οικοδομικών υλικών… Τώρα ο δήμαρχος κ. Παχατουρίδης του δίνει τη χαριστική βολή, εγκαθιστώντας εκεί σταθμό επεξεργασίας και μεταφόρτωσης απορριμμάτων! Αυτή η παράνομη κατασκευή από τόνους μπετόν και «σπαστήρα» για το θρυμματισμό των απορριμμάτων, μέσα στην καρδιά του ταλαιπωρημένου Άλσους, δεν διαθέτει φυσικά καμία άδεια, και ολοκληρώνεται εν κρυπτώ. Η παρανομία, πέρα από το νέο βιασμό του «χώρου πρασίνου», σωρεύει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους υγείας για τους κατοίκους της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής. Ήδη, πέρα από τα «συνήθη» έντομα και τρωκτικά που αφθονούν, έκαναν την εμφάνισή τους στο εξωτικό πλέον Περιστέρι ακόμη και… γλάροι, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Κατοίκων.

Οι «αρμόδιοι» αναγνωρίζουν ότι ο σταθμός επεξεργασίας και μεταφόρτωσης απορριμμάτων είναι εντελώς παράνομος. Αλλά, λένε, «η παρανομία είναι δίκαιη, διότι είναι προς το συμφέρον των δημοτών και των εργαζομένων» (αντιδήμαρχος Ευσταθιάδου, Δημοτικό Συμβούλιο 29/7).
Πρόκειται, βέβαια, για ενδιαφέρουσα δημόσια τοποθέτηση περί υπεροχής του δικαίου επί του νόμου. Βάσει αυτής (και επειδή το τι είναι δίκαιο είναι υποκειμενικό), υποθέτουμε ότι και οι κάτοικοι, που θέλουν το Άλσος πνεύμονα πρασίνου, μπορούν και αυτοί να επιχειρήσουν να το επιβάλλουν όπως νομίζουν καλύτερα; Για να σοβαρευτούμε: εάν το έργο είναι «προς το συμφέρον των δημοτών και των εργαζομένων», γιατί το έκρυψαν ακόμη και από το Δημοτικό Συμβούλιο;
Αλλά ο κ. Παχατουρίδης και οι βοηθοί του έχουν άλλο ένα συντριπτικό επιχείρημα: «Εσείς τι προτείνετε;». Κατ’ αρχήν, η μέθοδος είναι προβληματική – πρώτα αυθαιρετούμε εν κρυπτώ, και μετά ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Έπειτα, τη διοίκηση και την ευθύνη την έχει ο κ. Παχατουρίδης και η παράταξή του – που δεν μπορεί να μεταβιβάσει με μια ρητορική ατάκα την παρανομία που διαπράττει (χωρίς καμιά μελέτη και χωρίς να ρωτήσει κανέναν) στις πλάτες της Επιτροπής Κατοίκων.
Πέραν αυτού, λάβαμε καταγγελίες από την Επιτροπή Κατοίκων και άλλες τοπικές οργανώσεις (όπως η Αριστερή Κίνηση και η ΚΟΕ Περιστερίου) για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τη διαμαρτυρία. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 27/7, όταν πορεία κατοίκων έφτασε στο Άλσος, εκτοξεύθηκαν πρωτοφανείς απειλές και ύβρεις με πρωταγωνιστές την κα Ευσταθιάδου και τον επίσης αντιδήμαρχο κ. Λώλο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων, ο αντιδήμαρχος «δήλωσε ότι είναι εν ενεργεία αστυνομικός και απειλούσε με αυτή του την ιδιότητα τους κατοίκους» με φράσεις όπως «σε ξέρω [***] και θα σε βρω»! Αλλά και η ΚΟΕ Περιστερίου καταγγέλλει τον κ. Παχατουρίδη τονίζοντας: «Είναι δικό του πρόβλημα εάν αυτός και οι συνεργάτες του έχουν χάσει την ψυχραιμία τους λόγω της καραμπινάτης παρανομίας που διαπράττουν. Οι απειλές ότι “θα μας βρουν και θα μας κανονίσουν” εδώ δεν περνάνε!»
Παρόμοια προκλητική στάση τήρησε ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/7, όπου αντιμετώπισε τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους με απαξιωτικές ειρωνείες, προφανώς επιχειρώντας περαιτέρω όξυνση. Η Επιτροπή Κατοίκων από την πλευρά της υποσχέθηκε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων: «Η δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τον αγώνα των κατοίκων με μεθόδους νύχτας και παρακράτους. Δεν θα τους περάσει όμως».  Η εφημερίδα μας επικοινώνησε έγκαιρα με το γραφείο του δημάρχου κ. Παχατουρίδη, ώστε να πληροφορηθεί τη δική του εκδοχή τόσο για το παράνομο έργο όσο και για την αντιμετώπιση των κατοίκων. Κλείνει η ύλη της εφημερίδας  και ακόμη περιμένουμε να μας απαντήσει…

 

Το μπλογκ της Επιτροπής Κατοίκων: sosalsos.wordpress.com

Σχόλια

Exit mobile version