Αρχική πολιτική αριστερά Ζητούν την παραίτηση των τεσσάρων βουλευτών

Ζητούν την παραίτηση των τεσσάρων βουλευτών

 

Αντιδράσεις από συνιστώσες και τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Οικοσοσιαλιστές και το ΔΗΚΚΙ, αλλά και η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας ζητούν να επιδείξουν το αυτονόητο πολιτικό ήθος και να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες οι βουλευτές Φ. Κουβέλης, Γ. Ψαριανός, Β. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης.

«Ο βουλευτικές έδρες του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, «είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Είναι, πρώτα και κύρια, το αποτέλεσμα του αγώνα που έδωσαν χιλιάδες μέλη και οπαδοί μας σε όλη τη χώρα, αυτών που χωρίς ιδιοτέλεια μόχθησαν για να υπάρξει μια αξιοπρεπής παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο Κοινοβούλιο». «Η παραίτηση των βουλευτών, που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιβάλλεται αυτονόητα από σεβασμό στη δημοκρατική κατάκτηση αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Αυτό απαιτεί και ο κόσμος που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αγωνίζεται με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του νομού μας εκφράζει προς το βουλευτή Νίκο Τσούκαλη την απαίτηση να παραιτηθεί από την έδρα της Αχαΐας άμεσα. Το δυναμικό, που τα τελευταία χρόνια έδωσε με επιμονή, σε όλη την Αχαΐα, μια συλλογική μάχη για την επιτυχία του ενωτικού μας εγχειρήματος και την εκπροσώπηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς της περιοχής μας στη Βουλή, δεν θα αποδεχθεί ενέργειες που αντιστρατεύονται τους σκοπούς του. Η έδρα ανήκει στα μέλη, στους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους παραμένουν σε αυτόν».

Οι Οικοσοσιαλιστές σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Το γεγονός ότι τρία μέλη του Συνασπισμού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κόμμα τους δεν τους δίνει το δικαίωμα να καταχρώνται τις ψήφους των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και να “ανεξαρτητοποιούνται” μαζί με τον “ανένταχτο” Γ. Ψαριανό. Οι 4 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν μετά το Συνέδριο του ΣΥΝ. Δεν εκλέχθηκαν βουλευτές, όμως, από αυτό. Εκλέχθηκαν με βάση ένα πρόγραμμα, σημεία και προτάσεις παρεμβάσεων για την κρίση και χάρη στην καθημερινή δράση τοπικών κινήσεων, ομάδων και συλλογικοτήτων. Τίποτα από αυτά δεν άλλαξε. Αν, λοιπόν, οι 4 δεν συμφωνούν με το συμμαχικό μας σχήμα, οφείλουν να παραχωρήσουν άμεσα τις έδρες τους στους επιλαχόντες και να ακολουθήσουν, στη συνέχεια, τον αυτόνομο πολιτικό τους δρόμο. Μόνο τότε μπορούμε να ξαναϋπάρξουμε συνομιλητές τους και να δρομολογήσουμε συνδέσεις κάτω από άλλο πρίσμα και πλαίσιο, όπως επιθυμούμε και με την υπόλοιπη Αριστερά».

Το ΔΗΚΚΙ, αφού επισημαίνει ότι η απόφαση των τεσσάρων «συνδυάζεται με ευρύτερους σχεδιασμούς συντηρητικής αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, που έχουν σαν σκοπό να κάμψουν την επερχόμενη αντίσταση και το φρόνημα του λαού», καταλήγει: «Οι βουλευτές, που προχώρησαν στην ανεξαρτητοποίηση, δεν εκλέχθηκαν ως πρόσωπα αλλά κάτω από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, του οποίου το πρόγραμμα γνώριζαν και στο οποίο δεν μεσολάβησε, από τότε, καμιά ουσιώδης αλλαγή. Επομένως, δεν είχαν καμιά νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια».

 

Σχόλια

Exit mobile version