Αρχική πολιτική Ζητά… λυμένα χέρια

Ζητά… λυμένα χέρια

Το αδιέξοδο Σαμαρά και η φυγή στην ακροδεξιά ρητορική.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχουν τη Ν.Δ., χωρίς αναγωγές, κάτω από το 20%. Ο Καμμένος του κόβει ένα σημαντικό ποσοστό. Δεν πρόκειται απλά για το ότι η Ν.Δ. ξαναγυρνά στο σημείο και ακόμη χειρότερα από αυτό που βρισκόταν δημοσκοπικά καθηλωμένη μετά τις εκλογές του 2009 (με μόνη παρηγοριά ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα ακόμη χαμηλότερα). Η αντιμνημονιακή ρητορική Σαμαρά που είχε πρόσκαιρα ανεβάσει τα ποσοστά μέχρι πριν από την κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι παρελθόν. Έχοντας ολοκληρωτικά μπει στο κάδρο του Μνημονίου η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται να πιάσουν ακόμη και τις 151 έδρες αθροιστικά, ίσως και μαζί με το ΛΑΟΣ. Τριάντα χρόνια τώρα στη μεταπολίτευση παιζόταν το παιχνίδι της «κύριας αντιπολίτευσης» πριν από κάθε εκλογές. Το έτερο κόμμα του δικομματισμού «έπρεπε» κάθε φορά να αντικαταστήσει το κυβερνών που φθάρθηκε. Για πρώτη φορά αυτό δεν θα γίνει. Ο Σαμαράς έχει χάσει τη μπάλα…
«Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται, σήμερα, τέσσερα πράγματα: την ανάκαμψη, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα». Αν με την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» εννοεί προφανώς την τήρηση των δεσμεύσεων με την τρόικα, τα υπόλοιπα τρία μόνο γέλιο μπορούν να προκαλούν. Ανάκαμψη με αυτή την επιβαλλόμενη από την τρόικα ύφεση; Κοινωνική συνοχή; Πολιτική σταθερότητα;
Σε ένα θέατρο που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξέρει καλά να παίζει αλλά τούτη την φορά πείθει ελάχιστους, επιδιώκει να συμβιβάσει την αδιάλλακτη τήρηση των δεσμεύσεων με το ότι… δικαιώθηκε που δεν ψήφιζε τα μνημόνια. Είναι τόσο ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια μέσα στα οποία κινείται, που έχει εγκαταλείψει ακόμη και τη ρητορική της «επαναδιαπραγμάτευσης» του Μνημονίου. Η «επαναδιαπραγμάτευση» έγινε τώρα απλώς «τροποποίηση». Δηλαδή «ισοδύναμα μέτρα» αντικατάστασης αντικοινωνικών μέτρων με άλλα αντικοινωνικά μέτρα κι ενώ βαδίζουν σε μια προδιαγεγραμμένη από την τρόικα πορεία -πολύ μεγαλύτερης από τα ισοδύναμα- αφαίμαξης του λαού μετεκλογικά. Μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου σε επίπεδα Βουλγαρίας, μείωση κάθε είδους κόστος για το κεφάλαιο πλέον του μισθολογικού, και αποικιακού τύπου εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων με πρότυπο την Κύπρο. Αυτό είναι όλο κι όλο το οικονομικό «σχέδιο» Σαμαρά. Όταν μιλά ελεύθερα του ξεφεύγουν: «άλλοι θέλουν να κρατήσουν ακέραιες τις αιτίες της κακοδαιμονίας: τον κρατισμό, τους κομματικούς στρατούς, το σπάταλο κράτος, την άδικη φορολογία, τις άδικες περικοπές στους αδύναμους». Με εξαίρεση την κορώνα περί των περικοπών στους αδύναμους, όλα τα άλλα αφορούν νέες περικοπές και απολύσεις και ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο… «Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο πλούτο».
Το μόνο που απομένει στον Σαμαρά και σε αυτό δεν ψεύδεται ούτε επιδιώκει απλώς να επαναφέρει ψήφους από τα… δεξιά του, αλλά κυρίως να στείλει μηνύματα εντός κι εκτός της χώρας για το πόσο αποφασισμένος είναι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, είναι η ακροδεξιά ρητορική ενός σιδηρόφρακτου κράτους της τάξης και του νόμου…
«Κάποιος θέλει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Θέλει μεθαύριο να πάρει αποφάσεις οι οποίες, για παράδειγμα, σχετίζονται με αλλαγές τεράστιες. Το θέμα των λαθρομεταναστών. Αλλαγή του νόμου του Ραγκούση. Το θέμα των “τρωκτικών” που υπάρχουν παντού… Όταν καταργήσεις το νόμο του Ραγκούση, όταν για παράδειγμα δώσεις στην Αστυνομία δικονομικά το δικαίωμα (το υπόλοιπο το κατάπιε)… Πώς θα τα αλλάξει αυτά κανείς, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο, με κάποιον άλλον ηγέτη και θα πρέπει, και από το εξωτερικό ακόμα, όταν θα εκπροσωπεί τον τόπο του και θα είναι ο πρωθυπουργός, να πρέπει να πάρει έγκριση και άδεια».
«Δεν θέλω την ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Θέλω την εντολή του ελληνικού λαού. Αυτό είναι καθαρό και πιστεύω ότι αλλιώς δεν θα μπορέσω ούτε τις συντεχνίες να χτυπήσω… Ούτε μπορώ να κάνω τη λαθρομετανάστευση όπως τη θέλω εγώ, τη μεγάλη αλλαγή με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι το ΠΑΣΟΚ της Υπατίας».
«Επί χρόνια η παράνομη μετανάστευση σάρωσε τις πόλεις και την ύπαιθρο της Ελλάδας. Όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, γινόταν στόχος απίστευτων ύβρεων. Τώρα, εμείς πρώτοι είπαμε ότι θα πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας».
Για το άσυλο. «Και ρωτάω: Τι θα γίνει; Πότε θα υπάρχει επιτέλους το δικαίωμα; Και με καταργημένο το άσυλο.
Ερ.: Εσείς θα μπείτε μέσα; Θα τους μαζέψετε;
Απάντηση: Ασφαλώς.
Ερ.: Λέτε θα τους βγάλετε τις κουκούλες. Θα τις βγάλετε;
Απ.: Θα τις βγάλω».
«Ψήφισαν υπό την πίεση τη δική μας να καταργηθεί το άσυλο. Βέβαια, αυτό έγινε στα χαρτιά. Στην πράξη εξακολουθούν τα πανεπιστήμια να είναι κέντρα παράνομων δραστηριοτήτων. Μετά την 6η Μαΐου θα πάψουν να είναι».
«Ζητάμε να μας λυθούν τα χέρια για να κυβερνήσουμε τη χώρα και να την αλλάξουμε».
Γιώργος Τσίπρας
Σχόλια

Exit mobile version