Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη «Ζεστός Οκτώβρης» για το χαράτσι υπέρ ΟΑΣΘ

«Ζεστός Οκτώβρης» για το χαράτσι υπέρ ΟΑΣΘ

Στο πόδι η Θεσσαλονίκη για τα «δωράκια» στους μετόχους και την αύξηση του εισιτηρίου

 

Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο από τις στήλες της εφημερίδας «το διαρκές-διαχρονικό πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του ΟΑΣΘ». Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΑΣΘ έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία ιδιωτικού φορέα που ασκεί μονοπωλιακά το έργο της αστικής συγκοινωνίας στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης! Οι μέτοχοί του απολαμβάνουν την τελευταία πενταετία, σταθερά και εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο –τους φορολογούμενους– 16,5 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος ως «επιχειρηματικό κέρδος».

Με δύο ΚΥΑ το καλοκαίρι, η κυβέρνηση «χάρισε» στον ΟΑΣΘ 120,7 εκατομμύρια ευρώ για «οικονομικές εκκρεμότητες». Με τις ίδιες ΚΥΑ αυξάνεται από 1-10-2014 το εισιτήριο, κατά 25% για μονή διαδρομή και κατά 33% για διπλή διαδρομή. Σε περίπτωση όμως που η μετεπιβίβαση δεν γίνεται στο χρόνο των 70 λεπτών (από τα 90 λεπτά που ίσχυε μέχρι τώρα), η αύξηση φτάνει το 100%. Η κυβέρνηση μειώνει την αντισταθμιστική καταβολή-επιχορήγηση προς τον ΟΑΣΘ κατά 38 εκατομμύρια ανά έτος και τη φορτώνει μέσω του αυξημένου εισιτηρίου στη διαλυμένη από τη μνημονιακή πολιτική κοινωνία της πόλης, αφήνοντας στο απυρόβλητο το αδιαπραγμάτευτο (!) επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων.

 

Σε αναβρασμό η πόλη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό. Κινήσεις πολιτών, επιτροπές κατοίκων, πρωτοβουλίες ανέργων, σύλλογοι γονέων, φοιτητές, συνδικάτα, κόμματα προετοιμάζονται για να δοθεί μια αποτελεσματική απάντηση στην κυβέρνηση και στον ΟΑΣΘ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε με στοιχεία την αδιαφάνεια του «συστήματος ΟΑΣΘ» και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ξεκινάει μεγάλη καμπάνια, μέσω των Ο.Μ., της Νεολαίας και των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, με αφίσες, ενημερωτικό υλικό, αυτοκόλλητα, εκδηλώσεις σε γειτονιές και παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης προγραμματίζονται δράσεις μέσα στα λεωφορεία και σε στάσεις, για ενημέρωση των πολιτών και κάλεσμα σε κινητοποίηση. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει οποιαδήποτε κινηματική δράση αναπτυχθεί στην πόλη.

Πέραν του αιτήματος για απόσυρση της αύξησης του εισιτηρίου και τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων και μαθητών, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λύση της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ και δεσμεύεται ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στη «δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, που θα παρέχει φτηνές και κυρίως ποιοτικές υπηρεσίες γιατί η μετακίνηση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και σ’ αυτήν πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι».

Ο Οκτώβρης φαίνεται ότι θα είναι «ζεστός» στη Θεσσαλονίκη !

Ο αγώνας για την επιβίωση και την εξασφάλιση των πρωτογενών αναγκών –όπως είναι η συγκοινωνία, το ρεύμα, το νερό, η παιδεία, η υγεία, η θέρμανση, η τροφή, η στέγη – είναι αξία ζωής όπως η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Φτάνει πια στην απάνθρωπη μνημονιακή πολιτική! Ο αγώνας για την αξιοπρέπεια είναι αγώνας ανατροπής και προοπτικής.

 

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Σχόλια

Exit mobile version