1 Γενάρη 1994: Μια εξέγερση ιθαγενών λαών στο νοτιοανατολικό Μεξικό συγκλονίζει τη χώρα.

Τα αιτήματά της: άμεση δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, αξιοπρέπεια. 18 χρόνια μετά: Οι εξεγερμένες ιθαγενικές κοινότητες δημιουργούν μια κοινωνία όπου η αυτονομία και η άμεση δημοκρατία δεν είναι ουτοπία, αλλά παλεύεται και κατακτιέται καθημερινά από χιλιάδες απλούς ανθρώπους απέναντι σε μια εξουσία που δεν αναγνωρίζουν και από την οποία δεν διεκδικούν και δεν δέχονται τίποτα.
Μέσα από ένα αυτόνομο σύστημα διακυβέρνησης χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά οικοδομούν από τα κάτω τις δικές τους δομές υγείας και εκπαίδευσης. Επιχειρούν και καταφέρνουν, μέσα σε συνθήκες πολέμου, μια οικονομία της αντίστασης, που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σήμερα με αξιοπρέπεια.
«Κανένα μοντέλο δεν προσφέρουμε», λένε οι ζαπατίστας. «Καθένας πρέπει να επινοήσει το δικό του μοντέλο στον τόπο του, στη γειτονιά του, στην πόλη του, στη χώρα του. Και αυτό θα είναι η καλύτερη αλληλεγγύη για μας».
Το ημερολόγιο που εκδίδει η ομάδα Αλάνα είναι μια χειρονομία αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα χιλιάδων εξεγερμένων ανδρών και γυναικών.
Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Ζαπατιστικό Στρατό (EZLN).
Το ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στον Συνεταιρισμό Αλληλέγγυου και Εναλλακτικού Εμπορίου Ο Σπόρος (Σπυρίδωνος Τρικούπη 21, Εξάρχεια), στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στα περίπτερα.

Επικοινωνία:
[email protected]
Τηλέφωνα: 210-7522248,
210-9589022

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!