Αρχική πολιτισμός Ζάπινγκ ΙΙΙ στο κανάλι μιας ελληνικής… Ταϊβάν

Ζάπινγκ ΙΙΙ στο κανάλι μιας ελληνικής… Ταϊβάν

O Σαμαράς για την ελληνική οικονομία. Του Γιώργου Τσίπρα.

Ο Σαμαράς τα λέει.. ωραία και κυρίως με στυλ. Αλλά δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ευφυΐα και αποκωδικοποίηση για να γίνουν φανερά δύο πράγματα. Πρώτον, για πολλά από αυτά που υπόσχεται ψήφισε τα ακριβώς αντίθετα πριν από μόλις μήνες με τη δανειακή σύμβαση. Γι’ αυτό άλλωστε και του έφυγαν τότε 20 βουλευτές. Δεύτερον, τα μέτρα που προτείνει με ταχύτατες διαδικασίες -«αποφασίζομεν και διατάσσομεν»- δεν οδηγούν σε ανάπτυξη γενικώς και αορίστως αλλά πολύ συγκεκριμένα σε οικονομίες τύπου Ταϊβάν, παράδεισους για πολυεθνικές με φτηνό εργατικό δυναμικό και χαμηλή φορολογία και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που, κατ’ ευφημισμόν, αποκαλούνται διεθνώς «εξαγωγικά προσανατολισμένες οικονομίες» αντί να αποκαλούνται «στο διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο υποταγμένες οικονομίες».
Ο Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙΙ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η μείωση του ελλείμματος πρέπει να προέλθει από τη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και όχι από τις περικοπές αναπτυξιακών πόρων, τη μείωση των χαμηλών συντάξεων κ.λπ., ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη κ.ο.κ. Με τη δανειακή σύμβαση όμως συμφώνησε σε περαιτέρω περικοπή κατά 400 εκατ. ευρώ του ήδη πετσοκομμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 2012.
Συμφώνησε στη μείωση του κατώτατου μισθού και δεσμεύτηκε ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, θα συντάξουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λεπτομερή αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως το τέλος Ιουλίου 2012 που θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών» (βλέπε Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.). Δεσμεύτηκε για νέες περικοπές δημόσιων δαπανών ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές, από τις οποίες τα 8 δισ. ευρώ περίπου θα αφορούν συντάξεις και μη συνταξιοδοτικά κοινωνικά επιδόματα.
Αυτά είναι απλώς όσα βγάζουν μάτι. Υπάρχουν, όμως, και τα πιο έμμεσα ψέματα. Π.χ. τι να την κάνει ο χαμηλοσυνταξιούχος μια αύξηση-ψίχουλα, αν αυτή την υπερβαίνουν πολλαπλά οι αυξήσεις που προβλέπονται στο οικονομικό σχέδιο της Ν.Δ. στα Μέσα Μεταφοράς, στο ρεύμα, με τις περικοπές στην υγεία κ.λπ., κ.λπ.;
Χωρίς να λέει κουβέντα για τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους ο Σαμαράς απευθύνεται λαϊκιστικά στη «χώρα των νοικοκυραίων» σαν να υπάρχει μόνο «μεσαία τάξη» και όχι 1.300.000 άνεργοι κι ακόμη περισσότεροι φτωχοί που πλήττονται ακόμη περισσότερο. Προφανώς οι τελευταίοι μπορούν να ελπίζουν πως στην ανάπτυξη τύπου Ταϊβάν που «θα» έρθει θα μπορούν ίσως να δουλεύουν σαν τους κούληδες, για ένα κομμάτι ψωμί και να λένε και «ευχαριστώ». Στην πραγματικότητα και τα μεσαία στρώματα τα περιμένει νέος γύρος απολίπανσης στην Ελλάδα-Ταϊβάν του Σαμαρά.
Εκκωφαντική σιωπή, τουτέστιν πλήρης αποδοχή των σχεδιασμών της τρόικας για συμπίεση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας. Ιδιωτικοποίηση των πάντων, από ενέργεια και μέσα μεταφοράς μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ. Ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου αλλά κάθε άλλου είδους δημόσιου πλούτου, από τη φύση και τις παραλίες μέχρι νησιά και τουριστικά αξιοθέατα. Άρση κάθε φραγμού στην ασυδοσία του κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, για επενδύσεις φαστ-τρακ, χωρίς «γραφειοκρατία».
«Ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί. Πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον σήμερα, Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι». «Να το πω απερίφραστα: αποδεχόμαστε πλήρως το στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Αν είναι δυνατό και πιο γρήγορα… Ήταν δική μας πολιτική, πριν ακόμα πάμε στο Μνημόνιο… Αποδεχόμαστε το στόχο μείωσης του χρέους».
Πολύ αντιμνημονιακός, τελικά, αυτός ο Αντώνης…

Γιώργος Τσίπρας

 

Σχόλια

Exit mobile version