Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Εφτά πολίτες παραπέμπονται σε δίκη για την 28η Οκτωβρίου

Εφτά πολίτες παραπέμπονται σε δίκη για την 28η Οκτωβρίου

Στις 6 Φλεβάρη το δικαστήριο – Και αστυνομικός μεταξύ των κατηγορουμένων!

Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση των διώξεων, από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, 17 πολιτών για τα γεγονότα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Έπειτα από δύο μήνες ερευνών, εφτά άτομα ειδοποιήθηκαν ότι θεωρούνται τελικά κατηγορούμενοι και οφείλουν να παρουσιαστούν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 6 Φλεβάρη. Ανάλογες κλήσεις έχουν δεχτεί και κάποιοι από τους μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία των κλητεύσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Να θυμίσουμε ότι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν με αποτέλεσμα την αποχώρηση των επισήμων από την εξέδρα και την πραγματοποίηση της παρέλασης μόνο από πολιτικά τμήματα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και αφού χιλιάδες πολιτών έχουν διαδηλώσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης διατάσσει τη διενέργεια έρευνας και ασκεί αυτεπάγγελτη δίωξη για την «ακύρωση» της παρέλασης και την προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Σχεδόν είκοσι ημέρες αργότερα 17 άτομα δέχτηκαν κλήσεις από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ώστε να παρουσιαστούν και να δώσουν εξηγήσεις για τα γεγονότα. Ανάμεσά τους μέλη πολιτικών οργανώσεων, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές. Παράλληλα συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φορείς, οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες, ζητούν να μην ασκηθεί καμία δίωξη και να μπει η υπόθεση στο αρχείο.
Εντύπωση πλέον προκαλεί η επιλογή των εφτά ατόμων που τελικά κατηγορούνται για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται –μέχρι αυτή τη στιγμή– κανένα μέλος πολιτικής οργάνωσης, αλλά τέσσερις οπαδοί του Ηρακλή, δύο «απλοί» διαδηλωτές και ένας αστυνομικός! Μάλιστα για την περίπτωση του τελευταίου δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς προέκυψε η κατηγορία εναντίον του εκ των υστέρων και δεν τον περιελάβανε η αρχική δικογραφία.
Σε δύο στάδια οι διώξεις
Νομικοί κύκλοι δηλώνουν ότι η ασφάλεια Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή προσπαθεί, είτε μέσω των επίσημων ανακοινώσεων, είτε μέσω διαρροών, να κατασκευάσει ενόχους για ανύπαρκτα αδικήματα και να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια με στόχο την καταδίκη έστω κάποιων από τους διαδηλωτές.
Μάλιστα, όπως τονίζουν δικηγόροι που παρακολουθούν στενά από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, η επιλογή των προσώπων και στα δύο στάδια της δικογραφίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Αρχικά δηλαδή επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση ότι αριστεροί, συνδικαλιστές, ακροδεξιοί και οπαδοί δημιούργησαν από κοινού επεισόδια, ενώ στη συνέχεια επιλέχτηκαν οι αδύναμοι κρίκοι, ώστε να οδηγηθούν σε δίκη.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν στον Δρόμο η υπόθεση στο σύνολό της πολύ δύσκολα θα κατέληγε στο αρχείο. Και αυτό γιατί αφενός οι πολιτικές πιέσεις προς δικαστικές και αστυνομικές αρχές ήταν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας αφόρητες, αλλά και αφετέρου οι αξιωματικοί που είχαν την ευθύνη για την τήρηση της «τάξης» την ημέρα της παρέλασης, αντιμετώπισαν την έντονη κριτική συναδέλφων τους και κύκλων της κυβέρνησης. Δεν ήταν λίγες άλλωστε οι αναφορές στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο που έκαναν λόγο για καρατόμηση των αξιωματικών, που αρνήθηκαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δίκη της 6ης Φλεβάρη, με τους ανθρώπους που συσπειρώθηκαν γύρω από την υπόθεση το προηγούμενο διάστημα, να δηλώνουν ότι κανένας διαδηλωτής δεν θα μείνει μόνος του. Συνδικαλιστές και έμπειρα πολιτικά στελέχη θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη συγκεκριμένη δίκη, καθώς όπως δηλώνουν διακυβεύεται πλέον ανοιχτά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση.
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καλεστεί συνέλευση αλληλεγγύης και προγραμματισμού δράσεων και κινήσεων ενόψει της δίκης, ενώ όλες οι εξελίξεις για την υπόθεση θα αναρτώνται στο blog (hmoynkaigw.blogspot.com) των αλληλέγγυων.                            
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version