Μεγάλη κινητοποίηση και μια μικρή νίκη στην υπόθεση της δίωξης των 12 φοιτητών του Φυσικού Κρήτης. Του Αντώνη Μαυρόματου
 
Είναι γνωστή η υπόθεση των 12 φοιτητών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που διώκονται πειθαρχικά επειδή αγωνίστηκαν το Σεπτέμβριο 2011 για να μη χάσουν την εξεταστική περίοδο, μετά τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Μερίδα καθηγητών του τμήματος προσπάθησαν αρχικά να τους τιμωρήσουν κόβοντάς τους άδικα σε σειρά εξεταστικών και στη συνέχεια συγκάλεσαν πειθαρχικό συμβούλιο για να τους τιμωρήσουν με αναστολή εξαμήνου. Τώρα έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος τους.
Την Τετάρτη που πέρασε( 27/3) είχε οριστεί η δεύτερη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου για τους 12. Μετά την πρώτη του συνεδρίαση, το φθινόπωρο 2012, είχε διαρρεύσει η πρόθεση της πλειοψηφίας των καθηγητών μελών του πειθαρχικού να αποδώσουν ποινές για αναστολή ενός ή δύο εξαμήνων φοίτησης, ενώ όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κάποιοι εξ αυτών: «Αν ήμασταν στο εξωτερικό θα είχαν διαγραφεί απο τη σχολή την επόμενη μέρα!»
Από την πρώτη στιγμή είχαν επισημανθεί σοβαρές παρατυπίες της πειθαρχικής διαδικασίας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των φοιτητών ,με την πιο πρόσφατη να είναι η μη αποδοχή των εκπροσώπων των φοιτητών ,που νομικά προβλέπεται να συμμετέχουν στη διαδικασία ως ισότιμα μέλη, με πρόφαση τυπικές διαδικασίες και προθεσμίες.
Εκτός όμως της τυπικής-νομικής πλευράς, οι σύλλογοι φοιτητών Ηρακλείου κάνουν λόγο για πολιτικές διώξεις που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού Πανεπιστημίου, μιας και ολόκληρα Διοικητικά Συμβούλια διώκονταν μόνο την περίοδο της μαύρης επταετίας! Για το λόγο αυτό, τις δυο τελευταίες εβδομάδες, από την ανακοίνωση δηλαδή της ημερομηνίας του πειθαρχικού, έγινε προσπάθεια ενημέρωσης τόσο των φοιτητών σε όλη την Κρήτη όσο και των τοπικών κοινωνιών, που καλέστηκαν να σταθούν αλληλέγγυοι στους 12 και να παραστούν έξω από την αίθουσα διεξαγωγής του πειθαρχικού για να διαμαρτυρηθούν για την ποινικοποίηση των αγωνιζόμενων νέων. Συνολικά παραβρέθηκαν περισσότερα από 300 άτομα, φοιτητές, φορείς και απλοί πολίτες που με διαρκή συνθήματα απέτρεψαν τους καθηγητές, μέλη του πειθαρχικού, να πλησιάσουν το χώρο διεξαγωγής της διαδικασίας κι έτσι αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν την αναβολή της επ’αόριστον.
Ο Γιώργος Κανουπάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού και μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και παράλληλα ένας εκ των διωκόμενων, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ζούμε έναν παραλογισμό.Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα σε αυτή και οι καθηγητές μας που μας δικάζουν γιατί διεκδικήσαμε την εξεταστική μας που χάθηκε λόγω κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, είναι ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά. Άραγε αν είχαμε συμβάλει όλοι τότε να μην περάσει εκείνος ο νόμος θα υπήρχε σήμερα αυτό το κατάπτυστο Σχέδιο; Οι φοιτητές απο τις σχολές που κλείνουν λόγω αυτού είναι μαζί μας γιατί καταλαβαίνουν ότι ο αγώνας είναι κοινός. Οι καθηγητές του Φυσικού, γιατί θέλουν να κάνουν το έργο της κυβέρνησης και της τρόικας πιο εύκολο;»
Η Μιχαέλα Ρεμεδιάκη, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών και μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρακλείου, από τους διωκόμενους και αυτή, μίλησε στον Δρόμο μετά την κινητοποίηση: «Στη μνημονιακή εποχή που ζούμε βλέπουμε έναν στους δυο νέους να είναι άνεργος, βλέπουμε νέους πτυχιούχους να φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, βλέπουμε συναδέλφους μας να πεθαίνουν απο μαγκάλι στη Λάρισα επειδή δεν έχουν χρήματα για ηλεκτρικό ή πετρέλαιο.Άραγε αν αυτή η νεολαία διώκεται και για τους αγώνες της, ποιος θα μείνει σε αυτή τη χώρα να βοηθήσει στην αναγέννησή της μακρά απο μνημόνια και τρόικες; Εμείς θέλουμε να μείνουμε εδώ να το παλέψουμε. Αν αυτή η νεολαία γονατίσει, τότε θα έχει χαθεί κάθε ελπίδα!»
Στο τέλος της κινητοποίησης οι Σύλλογοι Φοιτητών έκαναν ξεκάθαρο πως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική παύση της πειθαρχικής και ποινικής δίωξης των 12 και πως η τελική νίκη είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας που αναζητά ένα καλύτερο αύριο!
 
 
info
 
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!