Αρχική περίπτερο ιδεών Ερπύστριες και αίμα ξανά στη Μαριούπολη!

Ερπύστριες και αίμα ξανά στη Μαριούπολη!

Ερπύστριες, ερπύστριες! Ο ήχος από τις ερπύστριες είχε να ακουστεί στα χωριά, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας που κατοικούν οι Έλληνες από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Ανατρίχιασαν οι άνθρωποι! Κοιτούσαν κρυμμένοι πίσω από τις κουρτίνες των παραθύρων τα τανκς να περνούν, εχθρικά, όπως τότε που διέσχιζαν την περιοχή τους  τα γερμανικά στρατεύματα στο δρόμο για το Στάλινγκραντ μουγκρίζοντας και πυροβολώντας ό, τι κουνιόταν. Τα σπίτια τρίζουν, τρίζουν και τα κόκκαλα των νεκρών στα κοντινά νεκροταφεία, τρίζουν και τα μεταλλικά γράμματα με τα οποία είναι γραμμένα πάνω στο γρανίτι τα ονόματα όσων δολοφονήθηκαν από τους ναζί στις πιο σκληρές μάχες της αντίστασης, στη Μελιτόπολη και στη στέπα της Αζοφικής. Εκατομμύρια οι νεκροί, οι τραυματίες, οι αιχμάλωτοι που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για να δουλέψουν καταναγκαστικά και να πεθάνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μεγάλη η συμβολή και η συνεισφορά των κατοίκων του Ντονμπάς στον αντιφασιστικό αγώνα, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων. Δεν υπάρχει πόλη, κωμόπολη και χωριό χωρίς ένα μεγάλο μνημείο στο πιο κεντρικό σημείο, χωρίς ένα μουσείο με τις φωτογραφίες, τα γράμματα, τα ρούχα, τα κράνη, τα ρολόγια, τα δαχτυλίδια, τα παγούρια των αξιωματικών και των στρατιωτών που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Ακόμα και μέσα στα δημαρχεία και τα σχολεία αναγράφονται τα ονόματα και εκτίθενται τα αντικείμενα που απέμειναν από τους ήρωες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Υπερήφανοι οι Έλληνες της Ουκρανίας για τη συμμετοχή και συμβολή τους στην αντίσταση εναντίον του φασισμού.

Ερπύστριες, ερπύστριες! Δεν άφησαν τα τανκς να περάσουν μέσα από την κωμόπολη Σαρτανά, των έντεκα χιλιάδων κατοίκων, εκ των οποίων επτά χιλιάδες Έλληνες, με Έλληνα δήμαρχο, γιατί θεώρησαν ότι αυτό αποτελεί μεγάλη προσβολή στη μνήμη των νεκρών. Χωρίς όπλα, με τη φυσική τους παρουσία, με την απαίτηση να αλλάξουν πορεία. Αλλά, οι μαριονέτες του Κιέβου έστειλαν, ανήμερα της γιορτής για τη μεγάλη νίκη ενάντια στο φασισμό, στις 9 του Μάη, τα τανκς μέσα στη Μαριούπολη για να αιματοκυλίσουν την πόλη, μαζί με δυνάμεις της Εθνοφρουράς στην οποία έχουν στρατολογήσει εθνικιστές και φασίστες από τη δυτική Ουκρανία, απογόνους των συνεργών των Γερμανών. Οι τελευταίοι εν ζωή βετεράνοι του πολέμου, το έζησαν κι αυτό! Μια νέα επίθεση στο λαό της Ουκρανίας από τα μέσα, σε εκτέλεση εντολών από τα έξω. Στόχος των εισβολέων και οι αστυνομικοί της Μαριούπολης που αρνήθηκαν εν σώματι να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον των συμπατριωτών τους!

Μία μαύρη μέρα για τη Μαριούπολη, μια μαύρη μέρα για την Ουκρανία, η 9η Μαΐου 2014, έρχεται να προστεθεί στη φριχτή σφαγή της Οδησσού. Καινούργιες κηδείες, καινούργιοι τάφοι, καινούργιες φωτογραφίες για τα εικονοστάσια, τα μουσεία, τα σχολεία, τα μνημεία. Η αντίσταση στο φασισμό συνεχίζεται…

Στέλιος Ελληνιάδης

Σχόλια

Exit mobile version