Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Εργατικό Κέντρο κατά Μυλόπουλου

Εργατικό Κέντρο κατά Μυλόπουλου

Φωτιές ανάβουν οι δηλώσεις Τσαραμπουλίδη, με τις οποίες καρφώνει την πρυτανεία
για εκμετάλλευση των αγώνων των εργολαβικών. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Στο πλευρό των εργολαβικών του ΑΠΘ τάσσεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί την πρυτανεία του ιδρύματος ως υπεύθυνη για την έκβαση της υπόθεσης.
Μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο, λίγες μόνο ημέρες πριν το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ τοποθετεί τις πρυτανικές αρχές απέναντι στους εργαζόμενους, αφήνοντας εκτός κάδρου Υπουργείο και εργολάβο.
«Ο πρύτανης εξώθησε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις για να εκβιάσει το υπουργείο, ώστε να λάβει επιπλέον χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε επίσης, οι πρυτανικές αρχές αρχικά εξωθούσαν τους εργολαβικούς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ωστόσο, η στάση τους άλλαξε όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν επιπλέον χρήματα από το υπουργείο Παιδείας.
 «Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει αρχικά με τις ευλογίες και την παρότρυνση του Πρύτανη και των αντιπρυτάνεων και σήμερα με την εντολή του πανεπιστημίου κοινοποιήθηκαν από την πλευρά της εργολαβίας απολύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, ο οποίος χαρακτήρισε ανεκδιήγητους τους ανθρώπους της πρυτανείας.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσαραμπουλίδης, «ο πρύτανης εξώθησε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις για να εκβιάσει το υπουργείο και να λάβει επιπλέον χρήματα, ενώ είχε προχωρήσει σε σπατάλες με τον αντιπρύτανη κ. Παντή.
Όταν είδε ότι το υπουργείο ήταν ανένδοτο απαίτησε από τους εργολαβικούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Ξέφυγε από κάθε έννοια του πνευματικού ανθρώπου, με τερτίπια και εκβιασμούς».

Παιχνίδια  με τους εργολάβους
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργολαβικών υπαλλήλων, Σιδέρης Κωνσταντινίδης, μίλησε για εκβιασμούς των πρυτανικών αρχών, λέγοντας ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια με τις εργολαβικές εταιρείες. «Ζητάμε να φύγουν οι εργολάβοι, με νομοθετική ρύθμιση να πραγματοποιηθούν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου με το ΑΠΘ» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν. Για ψέματα και συκοφαντίες κάνει λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, απαντώντας στις καταγγελίες του ΕΚΘ, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα υποκινητές της ομηρίας του Ιδρύματος.  «Η απώλεια της ψυχραιμίας είναι πολύ κακός σύμβουλος. Όταν, μάλιστα, αυτή συνοδεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες, παραμονές εκλογών στο Εργατικό Κέντρο, μπορεί να οδηγήσει, δυστυχώς, μέχρι την κακοκακοήμέήθεια» τονίζει ο κ. Μυλόπουλος. «Οι υποκινητές της επί σχεδόν δύο μήνες ομηρίας του ΑΠΘ, οι “εργατοπατέρες” οι οποίοι στην πλάτη των απλών εργαζομένων και σε βάρος του Πανεπιστημίου και των 70.000 φοιτητών μας υπηρετούν προσωπικές ατζέντες και αλλότρια συμφέροντα, οι άνθρωποι που καλλιέργησαν προσδοκίες στους εργαζόμενους για μονιμοποίηση και παχυλές αμοιβές σε εποχή κρίσης, οι ηθικοί αυτουργοί της επί οχτώ εβδομάδες παράνομης κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και της πρόσφατης τρίωρης “αιχμαλωσίας” των Πρυτανικών Αρχών, των μελών της Συγκλήτου και των εργαζομένων της Επιτροπής Ερευνών, με δυο λόγια οι εκπρόσωποι του συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή δεινή θέση, καταφεύγουν τώρα στο ψέμα και στη συκοφαντία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Χαραλαμπίδου: «Διαχώρισα τη θέση μου»
Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα εξέδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δ. Χαραλαμπίδου -που ήταν παρούσα με τη συνδικαλιστική της ιδιότητα-, σε σχέση με την συνέντευξη τύπου στο ΕΚΘ για τους εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ.
Η βουλευτής διευκρινίζει πως «στην παρέμβασή μου προσπάθησα να αναδείξω το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στο ΑΠΘ και αυτό δεν είναι άλλο παρά η άμεση ανάκληση των 368 απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων και ο αγώνας τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για πλήρη και σταθερή δουλειά, χωρίς τη μεσολάβηση των εργολάβων».  «Με σαφή τρόπο διαχώρισα τη θέση μου από όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ» αναφέρει και προσθέτει πως «το μόνο που επιβεβαίωσα ήταν ένας διάλογος μεταξύ του προέδρου του ΕΚΘ και του Πρύτανη, παρουσία μελών του πρυτανικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου».
«Σε αυτή την συνάντηση, η οποία έγινε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η διάθεση κινητοποίησης των εργαζομένων στις εργολαβίες αναγνωρίσθηκε ως λογική από τον πρύτανη του ΑΠΘ και δήλωσε την συμπαράσταση στον αγώνα τους» προσθέτει. «Όλα τα άλλα εγγράφονται σε μία λογική εντυπώσεων και άλλων σκοπιμοτήτων με πολλές στοχεύσεις και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των 368 ήδη απολυθέντων, της συνέχισης της ομηρίας των υπόλοιπων εργολαβικών αλλά και της προσπάθειας της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού να απαξιώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, δρομολογώντας την ιδιωτικοποίησή του» σημειώνει.

Σχόλια

Exit mobile version