Αρχική κοινωνία εργασία Εργασιακό Γκουαντάναμο σε σταθμό της ΔΕΗ

Εργασιακό Γκουαντάναμο σε σταθμό της ΔΕΗ

Καταγγελία για εργολαβία στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Για συνθήκες εργασίας που αποτελούν ντροπή για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα κάνει λόγο το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη». Πρόκειται για καταγγελίες που προέκυψαν από τους εργαζόμενους στον εργολάβο Ρουμελιώτη, ο οποίος έχει σύμβαση με τη ΔΕΗ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα (άλλοι από τον Δεκέμβριο, άλλοι από τον Οκτώβριο και άλλοι από τον Μάιο 2012) και «βολεύονται», ουσιαστικά, με κάποια «έναντι» που ο εργολάβος και η ΔΕΗ το θεωρούν πληρωμή. Επίσης, δεν πληρώνονται υπερωρίες, αργίες νυχτερινά κ.λπ. και ουσιαστικά δεν μπορούν να ελέγξουν το ύψος των αμοιβών που λαμβάνουν, αφού δεν τους δόθηκε ποτέ αναλυτικό εξοφλητικό, παρότι ο εργολάβος υποχρεούται από το νόμο να τους το δίνει, να το ελέγχουν και να το υπογράφουν. Μάλιστα οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας του 2012, παρότι αυτό αποτελεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα. Το Συνδικάτο καταγράφει σειρά ακόμη παραβιάσεων της Εργατικής Νομοθεσίας, αλλά και σοβαρές παραλείψεις που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Όπως το γεγονός πως εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, όπως στην τέφρα και τον λιγνίτη (για τις οποίες μάλιστα οι τακτικοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ασφαλισμένοι στα υπερβαρέα) και ασφαλίζονται με απλή ασφάλιση, χωρίς να λαμβάνουν επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας. Κι ακόμα ο εργολάβος δεν τους παρέχει ούτε καν τα ατομικά εφόδια ασφαλούς εργασίας, όπως γάντια, άρβυλα, φόρμες ακόμα και μάσκες για τη σκόνη, τα οποία αναγκάζονται να τα αγοράζουν απ’ την τσέπη τους. Όπως κάνει γνωστό το συνδικάτο, ενώ έθεσε όλα τα παραπάνω στο διευθυντή του Σταθμού, απάντησή του ήταν ότι «η ΔΕΗ κάνει όλα όσα υποχρεούται και προβλέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς» και ουσιαστικά πέταξε… το μπαλάκι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Προκύπτουν ακόμα και «περίεργες» διαδικασίες με την καταβολή των αμοιβών, αφού ενώ η διεύθυνση του ΑΗΣ έχει έγγραφα από την τράπεζα στα οποία βεβαιώνεται η είσπραξη κάποιων ποσών που κατατέθηκαν, εντούτοις οι εργαζόμενοι τα συγκεκριμένα ποσά δεν τα έχουν πάρει ποτέ…
«Αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας δεν μπορεί να συνεχίζεται μπροστά στα μάτια μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΕΝ. «Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, ΔΕΗ, ελεγκτικοί μηχανισμοί, ΙΚΑ, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, εργατικά κέντρα, συνδικάτα και εργαζόμενοι».

Γ.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version