Πολιτικό ζώον

Του Μάριου Διονέλλη.

«Η κ. Πιπιλή είναι αντικείμενο ψυχιάτρου. Δεν είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού». Λόγια του πολιτικού ανδρός Γιώργου Βουλγαράκη.
Το τι γίνεται στα εσωτερικά της Ν.Δ. λίγο με ενδιαφέρει. Διατηρώ, δε, βάσιμες υποψίες πως έχει και ελάχιστες συνέπειες στις κενώσεις των φοράδων στα αλώνια της ελληνικής επικράτειας. Υπάρχουν όμως και οι σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Και θα εξηγηθώ αμέσως.
Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται δραματικά τα ποσοστά αυτοκτονιών, λόγω της κρίσης. Μόνο στην Κρήτη έφτασαν τις 13, οι βεβαιωμένες λόγω χρεών μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το ρεπορτάζ για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης, με οδήγησε στον ψυχίατρο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κλίμακα, Κυριάκο Κατσαδώρο.
Μερικές από τις απαντήσεις του γιατρού στις ερωτήσεις μου:
«Δεν είναι μόνο τα χρέη, υπάρχει κάτι άλλο από κάτω, που σε δύσκολες καταστάσεις έρχεται στην επιφάνεια με ασφυκτικό τρόπο. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι που χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη. Πρέπει να σπάσουμε το ταμπού. Όποιος θέλει ψυχιατρική υποστήριξη δεν είναι τρελός και επικίνδυνος. Να πάψουμε να θεωρούμε ότι απειλούμαστε από το γείτονά μας αν ξέρουμε ότι βλέπει έναν ψυχίατρο. Ίσα – ίσα, να τον παροτρύνουμε να το κάνει, αν ξέρουμε ότι έχει πιεστεί. Το μισό φορτίο φεύγει μόνο με το να μιλήσεις σε κάποιον που θα είναι εκεί να σε ακούσει».
Και στο καπάκι έρχεται ο Βουλγαράκης…
Η Πιπιλή τον είπε «πολιτικό ζόμπι» και αυτός για να την προσβάλει της είπε ότι χρειάζεται ψυχίατρο. Και αυτό για τον κ. Βουλγαράκη είναι προσβολή. Έτσι το αντιλαμβάνεται, αγνοώντας τις συνέπειες της φράσης του αυτής σε ανθρώπους που ίσως, πράγματι, χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα. Σε ανθρώπους που δεν θα καταφέρουν ποτέ να βγουν από το καβούκι της γειτονιάς και του περίγυρου για να συζητήσουν το πρόβλημά τους. Σε ανθρώπους που ίσως αυξήσουν τις λίστες της αστυνομίας με τα περιστατικά αυτοχειρίας. Ιδίως τώρα, εν μέσω κρίσης.
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε.
Έχω όμως ακόμα την ελπίδα πως κάτι τέτοια «ψιλά» πρέπει να τα προσέχεις όταν μιλάς δημόσια. Ειδικά, μάλιστα, αν εσύ που μιλάς είσαι «πολιτικό ζώον».
Εκτός αν είσαι απλά ζώον…

 

Σχόλια

Exit mobile version