Αρχική πολιτική Επείγει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με απλά λόγια να φτάσει παντού

Επείγει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με απλά λόγια να φτάσει παντού

Ανοιχτή επιστολή προς την Π.Γ. και τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα

Οι επόμενοι μήνες είναι οι κρισιμότεροι των τελευταίων ετών. Η περίοδος που διανύουμε είναι οριακή και η επόμενη μέρα των επερχόμενων εκλογικών μαχών θα δείχνει, σε ένα βαθμό, τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία να προχωρήσει προς την ανατροπή και τη διέξοδο.
Βρισκόμαστε ίσως κοντά στο τέλος της πρώτης φάσης του πολέμου που έχουν κηρύξει οι ολιγάρχες και το «σύστημα» ενάντια στην κοινωνία, στον κόσμο, στη χώρα μας.
Η έκβαση αυτής της πρώτης μεγάλης μάχης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από μας, τον κόσμο που αγωνίζεται ή και που παρακολουθεί μ’ ελπίδα, που θέλει να φωνάξει «φύγετε», που ψάχνει να δει τη διέξοδο.
Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και μ’ ερωτηματικά, οι περισσότεροι όμως γνωρίζουν πως στο κέντρο, στον πυρήνα του ρεύματος που ίσως επιχειρεί ν’ αρχίσει ν’ αλλάζει ανατρεπτικά την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα βρίσκονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πεδίο που διαμορφώνουν οι δυνάμεις του συστήματος είναι ομιχλώδες, ολοένα μεταβαλλόμενο, προκαλεί στον κόσμο σύγχυση κι αβεβαιότητες.
Η υπεροπλία τους στον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης ενισχύεται σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.
Η χώρα πάει σε εκλογές χωρίς δημόσια, στοιχειωδώς αντικειμενική ραδιοτηλεόραση, τα κανάλια των ολιγαρχών πλέον ξεφεύγουν και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα.
Βάλλουν στρατηγικά, αδιάλειπτα, πολεμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνεται πια πως το σύστημα απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να τον εξουδετερώσει ή να τον ενσωματώσει.
Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πια δεν τους πιστεύει, γνωρίζει ποιοι είναι, για ποιον δουλεύουν, ποιοι μας έφεραν ώς εδώ, πού οδηγούν την κοινωνία και τη χώρα.
Μπορούν, όμως, οι δυνάμεις του συστήματος και το καταφέρνουν σ’ αρκετό βαθμό, να φοβίζουν τον κόσμο, να τον αδρανοποιούν, να τον μπερδεύουν, να τον κουράζουν.
Κι εδώ, σήμερα σ’ αυτή την συγκυρία που μπορεί να σηματοδοτεί μια αφετηρία πορείας ελπίδας κι ανατροπής, χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, να εκφωνήσουμε το σχέδιό μας, να πείσουμε με την απλή λογική για τα πρώτα βήματα που προτείνουμε προς τον δρόμο της ανατροπής και της διεξόδου. Μπορούμε και πρέπει το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπωθεί σε ένα – δυο φύλλα χαρτί, με απλό τρόπο, χωρίς ξύλινη γλώσσα, «αριστερές» κορώνες και μεγαλοστομίες.
Να απευθύνεται στον απλό ή και πιο «σύνθετο» κόσμο με την απλή λογική, πειστικά, καθαρά, με ειλικρίνεια, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.
Είναι πολύ σημαντικό, είναι όπλο που μπορεί να εξουδετερώσει μέρος της προπαγάνδας του «εχθρού», μπορεί να πείσει και να συνεγείρει τον κόσμο που έχει ερωτηματικά κι αμφιβολίες, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του ρεύματος που απαιτείται.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί με εντατική εξωστρεφή δουλειά των μελών και των φίλων του κόμματος, χέρι με χέρι, αλλά και με κεντρικές εκφωνήσεις από την ηγεσία, να φτάσει σε κάθε σπίτι, ένα σχέδιο ξεκάθαρα αποτυπωμένο με φράσεις στο χαρτί που θα μιλάει στην καρδιά και στη λογική του κόσμου, θα πείθει, θα ξεδιαλύνει και θα συνεγείρει.

Χρήστος Παναγής,
μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καπανδριτίου,
μέλος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας
που φωνάζει «Ώς εδώ, φύγετε»

Σχόλια

Exit mobile version