Αρχική πολιτική Επίδειξη ισχύος στους εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Επίδειξη ισχύος στους εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Μαχητικοί αγώνες, αντίστοιχοι με την αγριότητα της λεηλασίας

Με αντιδράσεις που φανερώνουν ότι το πολιτικό σύστημα τρόμαξε αντικρίζοντας εργαζόμενους να διεκδικούν μαχητικά το δίκιο τους ακόμη και στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υποδέχτηκαν η κυβέρνηση και τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης τα προχθεσινά γεγονότα στη διάρκεια διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Είναι προφανές ότι όλο το τροϊκανό σύστημα καταλαβαίνει πως η κοινωνία, που συμπιέζεται όλο και περισσότερο, είναι έτοιμη να τους καταπιεί και μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτουν. Όχι απλώς την αστυνομία με τα χημικά και τα γκλομπ, αλλά και τις διώξεις με βαριές κατηγορίες απέναντι σε ανθρώπους που στερούνται το ψωμί.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί, όταν συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, και κάποιοι από αυτούς πολύ περισσότερο. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι στον Δρόμο, «έχουμε να πληρωθούμε τουλάχιστον 6 μήνες… Και πριν από το εξάμηνο, πληρωνόμασταν με έναντι… 200 ευρώ, 100, ακόμη και 50. Κοροϊδία. Αδιέξοδο». Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της απαγόρευσης που έχει επιβάλει η Ε.Ε. να ναυπηγούνται εμπορικά πλοία στα ναυπηγεία, διαλύοντας έναν ολόκληρο κλάδο της οικονομίας.
Οι περίπου 450 συγκεντρωμένοι παραβίασαν την κεντρική πύλη και εισέβαλαν στο προαύλιο του υπουργείου παραμένοντας έξω από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου ανάρτησαν πανό. Προφανώς, οι αρμόδιες Αρχές ήταν πολύ απασχολημένες για να συναντήσουν εργαζόμενους, και τα κάστανα από τη φωτιά ανέλαβε να βγάλει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος (ο οποίος συνάντησε τη μήνι των εργατών), μέχρι να φτάσουν τα ΜΑΤ στο υπουργείο. Όταν δόθηκε το πρόσταγμα, οι δυνάμεις καταστολής όρμησαν και με μπαράζ χημικών και ξύλου, οδήγησαν τους εργαζόμενους εκτός του χώρου, ενώ από τις σφοδρές συγκρούσεις τραυματίστηκαν 4 άτομα.
Ήταν νωρίς το μεσημέρι όταν οι 106 προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Έξω από το μέγαρο της ΕΛΑΣ συγκεντρώθηκαν πολύ γρήγορα πλήθος κόσμου απαιτώντας την απελευθέρωση των εργαζομένων: γιατροί που το ίδιο πρωί είχαν κινητοποίηση, εργαζόμενοι από τα Nαυπηγεία Ελευσίνας, εκπαιδευτικοί, φοιτητές… Όπως έγινε γνωστό μετά από πολύωρη αναμονή, αλλά και εντάσεις με τους πάνοπλους αστυνομικούς, 12 από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν και θα αντιμετωπίσουν κακουργηματικές κατηγορίες, ενώ 100 περίπου ακόμη θα επιβαρυνθούν με πλημμελήματα. Τελικώς, οι 12 οδηγήθηκαν χθες το πρωί στον εισαγγελέα και αφού πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα πλήθους συγκεντρωμένων που δήλωναν τη συμπαράστασή τους.
Τη σκυτάλη από την Αστυνομία παρέλαβαν αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης, που επί ώρες διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους αναρωτώμενοι: «Πώς τα επέτρεψαν ο στρατός και η αστυνομία να συμβούν αυτά τα αίσχη;». Σε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση έκαναν λόγο για άλλη μια φορά για τα «άκρα που απειλούν την κοινωνία», ανέσυραν ξανά τα σενάρια πραξικοπημάτων, ενώ ο Γ. Πρετεντέρης από τις σελίδες της εφημερίδας Τα Νέα θύμιζε στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά ότι… η τελευταία φορά που έγινε εισβολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν όταν μπήκαν οι χουντικοί της 7ετίας.
Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα σε κινητοποίηση για να τρομοκρατήσει έναν ολόκληρο λαό που τον έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού. Την καλύτερη απάντηση όμως δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που όπως ανέφεραν στον Δρόμο «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Τίποτα. Θα συνεχίσουμε τη μάχη. Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς. Διεκδικούμε το ψωμί μας!»

 

Σχόλια

Exit mobile version