Εν ολίγοις

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Η εγχείρηση πέτυχε, κύριε Σταϊκούρα;

Περήφανη η κυβέρνηση, σαν τον χειρουργό μιας φαρσοκωμωδίας που μετά τη χειρουργική επέμβαση βρίσκει ανάμεσα στα εργαλεία του να… πλεονάζουν και τα ζωτικά όργανα του ασθενούς!
Ανερυθρίαστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 691 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2013. Στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, πέτυχε εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη».
Στο ντούκου πέρασαν τα δραματικά επίπεδα της ανεργίας και της φτώχειας, οι αυτοκτονίες, η φοροληστεία, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων, ο σφαγιασμός των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, η τραγική κατάσταση στην υγεία και την εκπαίδευση, η εξοντωτική αφαίμαξη της οικονομίας, η γενική διάλυση του κοινωνικού ιστού…
Πρωτογενές -κατά συνέπεια- πλεονασματικό… δούλεμα!

Με αντανακλαστικά χελώνας οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Άργησαν αλλά καταφθάνουν οι εκθέσεις-αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., οι οποίες θα υποβληθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα πεπραγμένα της τρόικας και τις μνημονιακές πολιτικές. Λίγες ημέρες μετά την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία τεκμηριώνει και καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικότητας, έρχεται και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων να προσθέσει στο… κατηγορητήριο τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, χαρακτηρίζοντας συνυπεύθυνη την Κομισιόν όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επικαλείται, μάλιστα, συγκεκριμένες διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που παραβιάστηκαν, όπως εκείνες που στερούν το δικαίωμα περικοπών στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Με το πάσο τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δεν θα βιαστούν, σαν να μην πρέπει να προλάβουν. Συζητάνε ακόμα – και η χώρα σε κώμα…

Και… προκρούστης ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Την προκρούστεια κλίνη των εργαζομένων στο Δημόσιο εισάγει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο που ετοίμασε για τον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων. Οι αξιολογητές σε κάθε υπηρεσία θα βαθμολογούν τις επιδόσεις και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, χωρίς να δικαιούνται να βάζουν σε όλους άριστα, ακόμα κι αν είναι όλοι άψογοι!
Μόνο ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 15%, θα τοποθετηθεί στην κατηγορία των εξαιρετικών υπαλλήλων. Ακολουθεί η κατηγορία των μετρίων, σε ποσοστό περίπου 60%, αλλά θεσπίζεται υποχρεωτικά και η δεξαμενή των κακών υπαλλήλων-μελλοθανάτων, εκείνων δηλαδή που θα πάρουν βαθμό κάτω από τη… βάση.
Πώς να μην αναγνωρίσεις εδώ τη σατανική «τεχνική» του Προκρούστη, ο οποίος ήθελε και διέθετε πάντοτε μια δικαιολογία για να κατακρεουργεί όσους περνούσαν από την κλίνη του!
Ή, για να μην πάμε και πολύ μακριά, πώς να μην αναγνωρίσεις εδώ την Έλενα Ακρίτα στον τηλεοπτικό της Αδύναμο κρίκο, που προετοίμαζε μεθοδικά και σαδιστικά τον χειρότερο και τελικά τον ηττημένο της βραδιάς.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, σ’ αυτήν τη χώρα τίποτα να περάσει αναξιοποίητο, ούτε και η δεκαετία της παραμονής του Σαμαρά και του κυβερνητικού προσωπικού μας μπροστά στην τηλεόραση…
Έτσι και συνεπώς, θα αναβαθμιστεί για να θυμίζει επιτέλους η Δημόσια Διοίκηση εκείνα τα δημοφιλή ριάλιτι, στα οποία έπρεπε κάθε βδομάδα να… αναδειχθεί και κάποιος προτεινόμενος προς αποχώρηση!

Σχόλια

Exit mobile version