Αρχική στήλες Εναλλάξ: Το ψέμα ως πηγή πλούτου

Εναλλάξ: Το ψέμα ως πηγή πλούτου

Το μεγαλύτερο -και πιο κοινότοπο- ψέμα που έχει πει ο καθένας από μας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του είναι πως δε λέει ποτέ ψέματα. Είναι το θεμελιώδες αυτοδιαψευδόμενο ψέμα. Αυτό, κι όλα όσα στηρίζουν μέχρι σήμερα τον προαιώνιο πολιτισμό της υπερεκτιμημένης αλήθειας, ετοιμαστείτε να τα στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας.

Μαζί με γραφικά συνθήματα του τύπου «κάτω οι ψεύτες, κάτω οι κλέφτες» κοκ. Αυτοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Δηλαδή «πάνω». Οι επιστήμονες βεβαιώνουν πλέον με τεκμήρια ότι το ψέμα είναι δείκτης υψηλής ευφυΐας. Όσο πιο πολλά ψέματα λένε τα βλαστάρια μας, τόσο πιο μπροστά θα πάνε. Εξακριβωμένα. Πράγμα που αποδεικνύει με τη σειρά του ότι δικαίως κυβερνιόμαστε από τους ευφυέστερους και τους αξιότερους, δηλαδή τους επαγγελματίες του ψεύδους. Με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην εξαπάτηση.

Επομένως όσα απαξιωτικά πιστεύαμε και λέγαμε για το ψέμα πρέπει να τα ξεχάσουμε. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Λάθος. Έχει αρκετά ψηλά ποδάρια ώστε να επιτρέπει στους ψεύτες να αναρριχώνται στην κορυφή της εξουσίας. «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Μπούρδες. Και οι ψεύτες και οι κλέφτες χαίρονται την εξουσία και την ασυλία τους εδώ και τουλάχιστον 6 δεκαετίες, για να μιλήσουμε μόνο για την μεταπολεμική Ελλάδα. «Από παιδί κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Ισχύει μόνο στο δεύτερο σκέλος αφού η νέα παιδαγωγική της ευφυΐας επιβάλει να εξασκήσουμε τα παιδιά στο ψέμα αν θέλουμε να τα καμαρώσουμε υπουργούς ή επιχειρηματίες. «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές». Αληθεύει καθότι θα ζήσουμε για πολλά χρόνια τρώγοντας ψέματα και ταΐζοντας τις στατιστικές. «Αλήθεια χωρίς ψέματα, φαΐ χωρίς αλάτι». Μπορεί να ισχύσει και ως ο νέος ορισμός της ενημέρωσης. Η πληροφορία είναι η νέα πηγή πλούτου, αρκεί να είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ ψευδής. «Όποιος λέει την αλήθεια έχει τον Θεό βοήθεια». Δεν αποδεικνύεται από πουθενά, εκτός κι αν το εκλάβουμε ως απόδειξη της ανυπαρξίας του Θεού. «Βρες μου εσύ έναν ψεύτη να σου βρω εγώ έναν κλέφτη». Διατηρείται σε ισχύ ως κυρίαρχη έκφραση της σχέσης πολιτικής και οικονομίας.

«Το ψέμα είναι όπλο των αδυνάτων». Δεν επιβεβαιώνεται. Οι αδύνατοι δεν έχουν πια ούτε την πολυτέλεια μιας ψευδούς φορολογικής δήλωσης. Η ειλικρίνεια είναι η ισόβια φορολογική φυλακή τους. «Ποτέ μη λες ψέματα όταν η αλήθεια είναι πιο επικερδής». Εξ ου και ο ΓΑΠ αποκατέστησε την αλήθεια για τα ελλείμματα και το χρέος. «Χωρίς ψέματα η ανθρωπότητα θα καταστρεφόταν από απελπισία και πλήξη». Προσυπογράφω. Αν μη τι άλλο το ΠΑΣΟΚ γέμισε τη ζωή μας σασπένς και αδρεναλίνη. «Ο ψεύτης δεν πιστεύεται κι όταν αλήθεια λέει». Κρατήστε το για το μέλλον. Όταν το κυβερνοΠΑΣΟΚ κηρύξει χρεοκοπία και δε θα πιστεύετε στ’ αφτιά σας. «Μπορείς να εξαπατάς πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά όχι όλους για πάντα». Η μόνη μας ελπίδα. Αλλά πόσο κρατάει το «για πάντα»; Ένα «τετραετές πρόγραμμα σταθεροποίησης»; Ή ένα τετράμηνο πολιτικής αποσταθεροποίησης; Εγώ αντέχω το πολύ το δεύτερο.

 ΚΙΜΠΙ

Kibi2g@yahoo.gr

Σχόλια

Exit mobile version