Αρχική κοινωνία Ελπιδοφόρες κινήσεις αντίστασης στην απορρύθμιση της Παιδείας

Ελπιδοφόρες κινήσεις αντίστασης στην απορρύθμιση της Παιδείας

Ακόμη κι αν απέχουμε από τις μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Λονδίνο, και εδώ οι φωνές ενάντια στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.

Ήδη την τελευταία εβδομάδα οι σύγκλητοι των ΑΠΘ, Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθηνών, Αιγαίου, Κρήτης και Πατρών, με αποφάσεις τους καταδίκασαν το κείμενο «διαβούλευσης» και το απέρριψαν ως βάση για διάλογο. Χαρακτηριστικά, το ψήφισμα της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει πως η πρόταση Διαμαντοπούλου «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθ’ όσον περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές, θίγεται ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, ζήτημα που εγείρει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας».
Ακόμη πιο ελπιδοφόρο είναι το παράδειγμα πρωτοβουλιών που συγκροτούνται σε διάφορες πόλεις και συσπειρώνουν τόσο φοιτητές όσο και εκπαιδευτικούς. Το συντονιστικό των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Θεωρώντας ότι η παιδεία αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας και η παρεχόμενη εκπαίδευση διαμορφώνει τους πολίτες του μέλλοντος, απορρίπτουμε στο σύνολό της τη λογική στην οποία στηρίζεται το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου. Απορρίπτουμε μια κοινωνία που αποσκοπεί στη γενίκευση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, μια κοινωνία που βλέπει την παιδεία σαν εμπόρευμα και όχι σαν δημόσιο αγαθό και προωθεί την ανάπτυξή της με βάση την αρχή της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους…». Και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αντίστοιχη επιτροπή έχει μονιμοποιήσει τη δράση της, ενώνοντας κόσμο και αποφασίζοντας δράσεις ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση.
Την Πέμπτη, 11 Νοέμβρη, η φοιτητική διαδήλωση μπορεί να υπολειπόταν σε όγκο, όχι όμως και σε παλμό. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σε μια κρίσιμη περίοδο (μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων) που κυβέρνηση και ΜΜΕ κάνουν τα πάντα για να πείσουν ότι το να κάθεσαι σπίτι και να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα τα μέτρα τους είναι «υπεύθυνη στάση», ο χώρος της εκπαίδευσης επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση Παπανδρέου στην πρώτη της σοβαρή αναδίπλωση. Και να δώσει ελπίδα σε ολόκληρο το λαό. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, πολλές ανεπάρκειες να ξεπεραστούν, πολλές αγκυλώσεις -και της Αριστεράς- να σπάσουν. Είμαστε μόνο στην αρχή.                   

   B.X.

Σχόλια

Exit mobile version