Αρχική κοινωνία «Ελαφρύ τροχαίο» με… έναν νεκρό μετανάστη

«Ελαφρύ τροχαίο» με… έναν νεκρό μετανάστη

Ελεύθερος ο Ιταλός οδηγός που σύνθλιψε τον 24χρονο πρόσφυγα στην Πάτρα.

«Τροχαίο ελαφριάς μορφής» με έναν νεκρό. Γίνεται; Γίνεται όταν ο νεκρός είναι πρόσφυγας χωρίς χαρτιά στη Νέα Εθνική Οδό της Πάτρας. Ένας από τους συνήθεις υπόπτους των μπουλουκιών που καραδοκούν στο πλάι του δρόμου με σκοπό να χωθούν σε κάποια νταλίκα με κατεύθυνση την Ιταλία, πετάγονται στη μέση της λεωφόρου, δεν προσέχουν στην προσπάθειά τους να ανοίξουν την πόρτα της καρότσας, παραβιάζοντας τους κανόνες οδικής ασφάλειας για τους πεζούς – η Τροχαία Πατρών δεν πρόλαβε να κόψει πρόστιμο στον απρόσεχτο πρόσφυγα για την παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά του, για τον απλούστατο λόγο ότι ο εμπλεκόμενος στο «τροχαίο ελαφριάς μορφής»… κατέληξε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.
Στις 27 Νοέμβριου 2010, Ιταλός οδηγός νταλίκας τραυματίζει θανάσιμα έναν 24χρονο Αφγανό πρόσφυγα συνθλίβοντάς τον σε προπορευόμενη νταλίκα που ήταν σταματημένη στο φανάρι. Η Τροχαία χαρακτηρίζει το περιστατικό «ελαφριάς μορφής» και δεν ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου. Με προφορική εντολή της εισαγγελέως, ο Ιταλός οδηγός αφήνεται ελεύθερος να συνεχίσει το ταξίδι του, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο πρόσφυγας υποκύπτει στα τραύματά του παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί στο νοσοκομείο ώστε να τον σώσουν.
Οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων ότι ο οδηγός δεν φρέναρε και οδήγησε την νταλίκα προς τον πρόσφυγα, για κάποιον –ανεξήγητο– λόγο δεν παίρνονται υπόψη ώστε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Τι κι αν ο 24χρονος Αφγανός είναι πατέρας τριών παιδιών, τι κι αν το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το δεύτερο τέτοιου τύπου «τροχαίο» που σημειώνεται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών στην Πάτρα.
«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του με άδικο τρόπο και επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί και υποβαθμιστεί η σοβαρότητα του γεγονότος. Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ζωής (προσφύγων ή μη) είναι υπόθεση όλων μας. Ας μη γίνουμε και εμείς συνένοχοι.
Να μην περάσει έτσι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, η οποία κατήγγειλε το γεγονός, οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία της πόλης την περασμένη Δευτέρα.
Σήμερα, μία εβδομάδα μετά, το περιστατικό έχει ήδη ξεχαστεί, οι φορείς σιωπούν, και οι πρόσφυγες, που πληθαίνουν ξανά, συνεχίζουν να καραδοκούν στο πλάι του δρόμου τις νταλίκες. Μέχρι το επόμενο «τροχαίο ελαφριάς μορφής»…

Κατερίνα Παγουλάτου
Σχόλια

Exit mobile version