Γράφει ο Γιώργος Κατερίνης

Ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, βρίσκεται μετά από 15 ώρες και το θέμα εξαφανίζεται από την επικαιρότητα 15 μέρες!

Το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός φύλακα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η συγκάλυψή του μέχρι τώρα, είναι αποκαλυπτικά του τρόπου που λειτουργούν οι εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν εργολαβικά να παράσχουν έργο σε φορείς του δημοσίου. Ο 58χρονος φύλακας ήταν ένας από τους 624 εργαζόμενους που απασχολούνται στο Πανεπιστήμιο με καθεστώς εργολαβιών.

Ξεκίνησε τη βάρδιά του στις 6 το πρωί στις 10 Μαρτίου και ενώ δεν έδωσε σημεία ζωής μέχρι το τέλος της βάρδιας του, δεν τον αναζήτησε κανείς παρά μόνο η γυναίκα του, η οποία και τον βρήκε, δυστυχώς, νεκρό μέσα στο χώρο του ΑΠΘ. Επί 9 ώρες αιμορραγούσε αβοήθητος…

Οι εργαζόμενοι θέτουν σκληρά ερωτήματα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που είναι ανύπαρκτα, αφού οι εργολάβοι συμπιέζουν τα κόστη, για τους θεσμούς των γιατρών εργασίας, των τεχνικών ασφαλείας, των ελεγκτών και των επιθεωρητών εργασίας που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων, για τις πρυτανικές αρχές που ανέχονται, αν δεν ενθαρρύνουν, την ανεξέλεγκτη δράση των εργολάβων. Η μη ανακοίνωση του συμβάντος δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, ώστε να αποφύγουν οι εταιρίες ποινικές και άλλες ευθύνες. 

Το δυστύχημα αυτό δεν θα ερχόταν στη δημοσιότητα αν δεν το έθεταν με κινητοποίηση φοιτητές και εργαζόμενοι στη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου του ΑΠΘ στις 24/3, οι οποίοι απαιτούν να σταματήσουν οι σκανδαλώδεις εργολαβικές συμβάσεις.

Θανατηφόρα εργασία

Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες έχουν δηλωθεί επισήμως 4 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τα τρία με θύματα αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Στις 15/3 ο 40χρονος Risto Arjan, εργάτης σε εταιρία ανακύκλωσης ελαστικών στη Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας, καταπλακώθηκε από ένα σάκο με ανακυκλωμένο ελαστικό. Το περασμένο Σάββατο (20/3) ο Παναγιώτης Αϊβαλιώτης, 56 χρόνων, χτυπήθηκε θανάσιμα από γεωργικό μηχάνημα στη διάρκεια γεωργικών εργασιών σε χωριό της Λακωνίας. Την ίδια μέρα ο 35χρονος Xhafa Vangel, εργάτης σε οικοδομή, υπέστη ηλεκτροπληξία από την επαφή σιδερόβεργας με καλώδιο μέσης τάσης της ΔΕΗ.

Στις 23/3 ο Μπατσέ Ιουλιάν, 31 ετών, καταπλακώθηκε από απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Ασπρόπυργου το οποίο επισκεύαζε στο συνεργείο όπου εργαζόταν.

Φυσικά στα δηλωμένα εργατικά ατυχήματα δεν περιλαμβάνεται ο φύλακας του ΑΠΘ, ούτε όποιος τυχόν άλλος θάνατος συνέβη, αλλά δεν δηλώθηκε. Και βέβαια, εδώ δεν καταγράφονται τραυματισμοί και άλλα μη θανατηφόρα ατυχήματα, τα οποία δεν είναι μικρότερης σοβαρότητας, αφού συχνά καταλήγουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αναπηρίες.

Τα ερωτήματα πολλά:

• Όλες αυτές οι εταιρίες όπου συνέβησαν αυτά τα ατυχήματα, έχουν ελεγχθεί ποτέ για την τήρηση των όρων ασφαλείας;

• Μετά τα ατυχήματα, τι μέτρα πήραν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές;

• Πέρα από τις ανακοινώσεις εκδήλωσης «λύπης» που εκδίδει το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να τιμωρήσει κάποιον εργοδότη που δεν τηρεί στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας;

• Η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα, πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα των ατυχημάτων;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!