Αρχική κοινωνία εργασία Εκλογές στο ΤΕΕ-Με την Αριστερά της ρήξης

Εκλογές στο ΤΕΕ-Με την Αριστερά της ρήξης

Εκλογές αύριο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κατερίνης

Οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητήριου, βρίσκουν τους μηχανικούς αντιμέτωπους με σειρά μέτρων που ανατρέπουν όχι μόνο εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, αλλά βυθίζουν τη χώρα σε διαρκή ύφεση.

Το ΤΕΕ, θεσμός άνευρος και απαξιωμένος σε μεγάλο βαθμό στα μάτια των εργαζόμενων μηχανικών, ωστόσο αφήνει περιθώρια παρέμβασης. Στις εκλογές αυτές οι δυνάμεις της Αριστεράς κατεβαίνουν με διάφορα σχήματα, που το καθένα έχει διαγράψει τη δική του ιστορία. Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών έχει συγκεντρώσει στους κόλπους της μηχανικούς που προέρχονται από τα κινήματα και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ωστόσο, η ύπαρξη πολλών ψηφοδελτίων στερεί τη δυνατότητα έκφρασης ενός πλατιού ρεύματος αντίστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί του Δημοσίου) που έγιναν πρόσφατα, οι συνδυασμοί που αναφέρονται στην Αριστερά υπερψηφίστηκαν από το 45% των μηχανικών.

Ο Δρόμος ζήτησε από μηχανικούς που κατεβαίνουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια να σχολιάσουν τη σημασία των αυριανών εκλογών.

 

Η Συσπείρωση χώρος συνεύρεσης και κοινής δράσης

Η ύφεση εκτινάσσει την ανεργία των μηχανικών σε πρωτοφανέρωτα ύψη. Η βαθιά διείσδυση ελαστικών μορφών, η υποαπασχόληση, η μαύρη, απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία, είναι εδώ. Το απειλούμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του μηχανικού, με κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, απειλεί τα μικρά γραφεία με εξόντωση. Με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα κολέγια, τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβερνητική πολιτική απέναντι στους μηχανικούς λαμβάνει χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου.

Όμως, απέναντι στην υποταγή, στον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρατσισμό που, από κοινού υπαγορεύουν οι δυνάμεις του δικομματισμού και ο ΛΑΟΣ, με απόλυτη σύμπνοια των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με συνακόλουθη την ανάπτυξη φασιστικών φαινομένων βίας και μισαλλοδοξίας, η Αριστερά οφείλει να αναζητήσει επειγόντως τους δρόμους της ενότητας, της αλληλεγγύης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Ο ελληνικός λαός έχει πρόσφατα προειδοποιήσει ότι είναι ικανός γι’ αυτό: Με την υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με τον Δεκέμβρη του 2008.

Οι εκλογές του ΤΕΕ αποτελούν για τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών πρόκριμα για την υποστήριξη μιας Αριστεράς που μπορεί να εκφράσει πλειοψηφικά και αγωνιστικά την αντίθεση στα νέα μέτρα, αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν. Μια Αριστερά που θα τολμάει να διεκδικήσει τη ρήξη με τις πολιτικές και τις δομές της Ε.Ε., την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Να παλέψει μαζί με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Συσπείρωση απευθύνθηκε σε παρατάξεις με τις οποίες έχουμε από κοινού αναδείξει την κινηματική προοπτική. Μικροπολιτικές επιδιώξεις δεν επέτρεψαν να εμφανιστεί ενωμένο στις εκλογές του ΤΕΕ ένα πολύμορφο ρεύμα αντίστασης, το οποίο θα μπορούσε, με μαζικούς όρους, να εκφράσει τις επιθυμίες του κόσμου της Αριστεράς για τις αναγκαίες υπερβάσεις απέναντι στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό που καταγράφεται στους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους.

Η Συσπείρωση επιδιώκει, βέβαια, και θα συνεχίσει να επιδιώκει κοινές πρωτοβουλίες, με το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς, απέναντι στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Όμως υπάρχουν αρκετά εμπόδια. Η Πανεπιστημονική επιμένει σε μια ιστορικά χρεοκοπημένη στρατηγική, ενώ με την παράταξη του απερχόμενου προέδρου η Συσπείρωση συγκρούστηκε βίαια, όταν σε πολύχρονη συνεργασία με τους δύο εταίρους του δικομματισμού, επέτρεψε συντριπτικά πλήγματα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών.

Μέσα από την 30ετή παρουσία της, η Συσπείρωση αποτελεί η ίδια χώρο συνεύρεσης και κοινής δράσης. Από τις μεταπολεμικές γενιές της Αριστεράς και αυτές του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου

μέχρι τους νέους από το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων. Με ανένταχτους και ενταγμένους σε ένα μεγάλο φάσμα οργανώσεων της Αριστεράς (στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Το ΤΕΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Είναι σαφές ότι λόγω του χαρακτήρα του και του ρόλου του δεν μπορεί να εκφραστεί με ηγεμονικούς όρους μία αριστερή ριζοσπαστική πολιτική. Ως κρατικός μηχανισμός με δοτές εξουσίες, προσφέρει τεχνοκρατικό άλλοθι σε κρατικές πολιτικές επιζήμιες ή σκανδαλώδεις. Πολιτικές, που επί χρόνια βρήκαν και συνεχίζουν να βρίσκουν στην ηγεσία του ΤΕΕ, πρόθυμους διεκπεραιωτές. Σε αυτό τους το ρόλο, ηγετικές ομάδες του ΤΕΕ, κυριαρχούμενες από επιχειρηματίες, ξεπερνούν ή «ξεχνάνε» παραταξιακές και κομματικές διαφορές και επιδεικνύουν μια θαυμαστή σύμπνοια, που αποδίδουν σε μια επίπλαστη «ενότητα του χώρου των μηχανικών».

Γιώργος Καλαντζόπουλος

 

«Αυτόνομοι», από την Κρήτη

Πριν από 10 χρόνια, με σύνθημα «Οι μηχανικοί της περιφέρειας ενώνουμε τις δυνάμεις μας προχωρούμε δυναμικά» ξεκίνησε την πορεία της η παράταξη Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης, με πρωτοβουλία μελών δυο παρατάξεων και άλλων ανένταχτων και συναδέλφων που δεν ανέχονταν κομματικές παρεμβάσεις, με σκοπό να στηρίξουν αυτό που δεν στηρίζουν οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων εξουσίας, αλλά και οι συσχετισμοί στο ΤΕΕ: την περιφέρεια και το παραγωγικό δυναμικό της.

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της η παράταξή μας είχε μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία, θέτοντας σε αντιδιαστολή, όπως χαρακτηριστικά τότε γράφαμε:

• τους επιχειρηματίες μηχανικούς των κέντρων εξουσίας, των κομματικών λόμπι, των διαπλεκόμενων συμφερόντων, των ολυμπιακών αναθέσεων, και

• τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών της περιφέρειας, τους νέους μηχανικούς, τις γυναίκες, τους υπαλλήλους, που βλέπουν καθημερινά το έργο τους να υποβαθμίζεται και να διαβάλλεται, τη γνώση τους να αμφισβητείται και τις απολαβές τους να μειώνονται.

Πολλές φορές εξηγήσαμε ότι για μας ο όρος περιφέρεια δεν είναι όρος γεωγραφικός αλλά πολιτικός. Βιώνοντας τα προβλήματα του ντόπιου παραγωγικού δυναμικού, τα προβλήματα του τόπου, την όξυνση των ανισοτήτων, επιδιώξαμε και πετύχαμε την αυτόνομη συμμετοχή μας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για να δώσουμε ένα μήνυμα ενεργής εκπροσώπησης, καλώντας παράλληλα όλους τους συναδέλφους στην Περιφέρεια –συμπεριλαμβανομένης της Αττικής που θεωρούμε ότι πρέπει να αποκτήσει το δικό της Τμήμα- να κάνουν το ίδιο.

Έχοντας πετύχει εκλογικά ποσοστά από 22-29% και διαρκή εκπροσώπηση στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, αλλά, κυρίως, έχοντας πετύχει παρεμβάσεις που συχνά ξεπερνούσαν το περιφερειακό επίπεδο, συνεχίζουμε αισιόδοξοι μαζί με πολλούς συναδέλφους από τις νεώτερες γενιές, διευρύνοντας το μέτωπο των δυνάμεων που μπορούν να ενωθούν, ανοικτοί σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις όταν μας ενώνουν κοινοί στόχοι.

Βάννα Σφακιανάκη

Σχόλια

Exit mobile version