Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Εκδικητικές απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Εκδικητικές απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στην Βουλή έφερε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, με αφορμή τις παράνομες απολύσεις περισσότερων από 70 εργαζομένων στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η ερωτώσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναφέρει στην ερώτηση που υπέβαλε ότι, στις 27 Ιουνίου 2012 απολύθηκαν μαζικά, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με το σωματείο των εργαζομένων, 25 εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποιούσαν αρχαιολογικές ανασκαφές στην κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, από αυτούς, οι 17 συμμετείχαν ενεργά στο Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ερώτηση, οι μαζικές αυτές απολύσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή που η ολοκλήρωση του έργου στη Θεσσαλονίκη καθυστερεί ανεπίτρεπτα και οι εργασίες κατασκευής έχουν παραμείνει στάσιμες, παρ’ όλο που έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κοινοπραξία ότι επιλέγει να απολύσει το πιο αγωνιστικό τμήμα των εργαζομένων, στοχοποιώντας έτσι στην πράξη τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. «Υπήρχε σαφέστατη σκοπιμότητα πίσω από την επιλογή των απολύσεων, καθώς αφενός η μεγάλη πλειοψηφία των 25 απολυμένων από το Μετρό Θεσσαλονίκης είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα, συμμετέχοντας ενεργά στη ζωή και τη δράση του σωματείου, αφετέρου για τους περισσότερους από τους απολυμένους δεν είχε υπάρξει καμία επίπληξη από τους προϊσταμένους τους σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της εργασίας τους, ορισμένοι δε βρίσκονται λίγο καιρό πριν από τη συνταξιοδότηση», αναφέρεται στην ερώτηση.
Όπως υπογραμμίζεται, η πρακτική των μαζικών απολύσεων δεν σταμάτησε εκεί. Παρά την παρατήρηση του αρμόδιου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ύστερα από εξέταση της εργατικής διαφοράς, για άνευ διαβούλευσης «αδικαιολόγητη επιλογή του επαχθέστερου μέτρου», άλλες 25 απολύσεις ακολούθησαν τον αμέσως επόμενο μήνα, Ιούλιο, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και τρίτο κύμα 21 επιπλέον απολύσεων για τον Αύγουστο, ξεπερνώντας πλέον τους 70 συνολικά απολυμένους εργάτες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συχνές καθυστερήσεις στις καταβολές των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζόμενων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Σχόλια

Exit mobile version