Αρχική πολιτική οικονομία Εκβιάζουν αποχωρώντας οι μεγάλες επιχειρήσεις

Εκβιάζουν αποχωρώντας οι μεγάλες επιχειρήσεις

Ζητούν κι άλλα προνόμια, κι άλλο «αίμα»

Σε κατάσταση σοκ φαίνεται να βρίσκεται η «αφρόκρεμα» των οικονομικών αναλυτών, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν πρώτη η διοίκηση της ΦΑΓΕ (των αδελφών Φιλίππου) και λίγες ώρες μετά η διοίκηση της Coca Cola Hellenic ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Η οικογένεια Φιλίππου, σχεδόν ξεκάθαρα, δήλωσε ότι λόγω ζημιών και φορολογικής αστάθειας, εγκαταλείπει τη χώρα και ιδρύει νέα εταιρία (διατηρώντας την τωρινή μητρική ως θυγατρική) με έδρα το Λουξεμβούργο. Από την άλλη, η Coca Cola Hellenic μέσω μιας απλής χρηματιστηριακής πράξης, θα εξαγοραστεί από την προσφάτως ιδρυθείσα -και χωρίς κανένα εταιρικό σκοπό έως τώρα- Coca Cola HBC AG (συσταθείσα από τη διεθνών συμφερόντων Kar-Tess Holding), που θα αποτελεί πλέον τη μητρική εταιρία του ομίλου με έδρα την Ελβετία.
Οι κινήσεις των δύο κορυφαίων στο χώρο τους εταιριών, προοιωνίζεται και άλλες ηχηρές αποχωρήσεις, καθώς στη λίστα των… υπ’ ατμόν φαίνεται να φιγουράρουν ήδη τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), αλλά και επιχειρήσεις του Ομίλου Λάτση.

Η φορολογία, τα κέρδη και οι εργαζόμενοι
Παρά το γεγονός ότι ερωτώμενος για τις δύο αποχωρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι: «Δεν μπορώ να υποδείξω σε καμία επιχείρηση τι θα κάνει ως προς τη στρατηγική της, ούτε έχω τη δυνατότητα λήψης αστυνομικών μέτρων», το γεγονός είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα στερηθεί κι άλλα έσοδα. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι, παρά τις τεράστιες φορολογικές διευκολύνσεις που έχει παράσχει τόσο η τωρινή, όσο και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις στις μεγάλες εταιρίες, αυτές συνεχίζουν να απαιτούν και άλλα, εκβιάζοντας με αποχώρηση. Ας σημειωθεί ότι η εταιρία που επιλέγει να φύγει, ως νομικό πρόσωπο θα υπόκειται πλέον στο φορολογικό και αστικό δίκαιο της τρίτης χώρας. Η ΦΑΓΕ θα πληρώνει φόρο και επισυναπτόμενες εισφορές στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα. Αντιστοίχως και η νέα μητρική της Coca Cola Hellenic.
Όσον αφορά στον τρόπο που παρουσιάστηκε η είδηση από τα ΜΜΕ, είναι μάλλον άκαιρο να χύνουν οι αναλυτές δάκρυα -ζητώντας κι άλλες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο-, όταν οι ίδιες αυτές εταιρίες έχουν ήδη εφαρμόσει εξοντωτικά προγράμματα περιστολής δαπανών -κυρίως απολύσεις ή εκ περιτροπής εργασία- και με πρόφαση ζημιογόνες λογιστικές εκθέσεις, ζητούν ακόμη περισσότερα. Εκείνο που θα μείνει δηλαδή είναι ο συνεχώς μεγαλύτερος εκβιασμός προς τις μνημονιακές κυβερνήσεις να καταργήσουν ό,τι απομένει από εργατικό δικαίωμα σε αυτή τη χώρα, όπως και να μειώσουν περαιτέρω (πόσο ακόμη, άραγε) τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όσο για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων των εργοστασίων τους εδώ, αυτό αποτελεί μια ακόμη μεγάλη φούσκα. Θα δουλεύουν όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει με μισθούς Βουλγαρίας, θα παράγουν προϊόντα και κέρδη για τις επιχειρήσεις με μηδέν όφελος για την ελληνική οικονομία.  Παρ’ όλα αυτά ο Κ. Χατζηδάκης συνέστησε υπομονή για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών… Είναι προφανές ότι μόλις γίνουμε μια Ελεύθερη (βλ. και ασύδοτη) Οικονομική Ζώνη όλη η χώρα, θα έρθουν οι ξένοι να σώσουν τα κρατικά έσοδα.

 

Σχόλια

Exit mobile version